“این جنگ، جنگ اعتقاد است، جنگ ارزش های اعتقادی- انقلابی و ما در مقابل ظلم ایستاده ایم.” (صحیفه نور) این جمله بخشی از فرمایش امام راحل در ارتباط با جنگ تحمیلیِ دولت متجاوز عراق علیه ایران است. حمله همه جانبه و وحشیانه رژیم بعث عراق در سی و یکم شهریور سال 59، حادثه ای عظیم در تاریخ انقلاب اسلامی به ثبت رساند که سرانجام منجر به خلق حماسه ای ماندگار و حیرت انگیز در تاریخ سرزمین ایران گردید. ايران كه تا قبل از پيروزي انقلاب به عنوان يك قدرت منطقهاي حافظ منافع غرب تلقي ميشد و به عنوان مانعي در برابر نفوذ گسترش كمونيسم بود، با پيروزي انقلاب اسلامي با ارائه الگوي جديدي در سياست خارجي خود، با شعار «نه شرقي نه غربي جمهوري اسلامي» استراتژي وابستگي را به استراتژي عدم تعهد تغيير داد. آمريكا كه يار ديرين خود و منافع بسياري را در منطقه از دست داده بود در صدد برميآيد كه از طريق عراق ايران را متنبه كند تا پاسخي به امريكا ستيزي كه در ايران به راه افتاده بود داده باشد و به همين دليل چراغ سبز را به عراق نشان ميدهد. رژیم اشغالگر عراق تحت تأثیر القائات استکبار جهانی و با هدف نابودی انقلاب اسلامی و تصرف مناطقی از جمهوری اسلامی ایران تجاوز به خاک کشور را آغاز کرد و برای تحقق آن از هیچ جنایت غیر انسانی فرو گذار نکرد، اما جوانمردان مسلمان و مجاهد ایرانی با انگیزه دفاع از اسلام و انقلاب اسلامی پا به میدان پرخطر جنگ گذاشتند و در راه تحقق انگیزه های اعتقادی خود از هیچ گونه مجاهدت، فداکاری و ایثارگری مضایقه نکردند.
سال ها از روزهاي دفاع مقدس ميگذرد و به ظاهر از آن دوران به جز خسارتهاي شدید مالي و جاني، خاطرات تلخ و شيرين، جراحت هاي هر روز ملتهبتر از ديروز، چيز ديگري باقي نمانده است، اما نبايد فراموش كرد كه هدف، “جنگ” نبود. هدف، دفاع از اسلام و كيان مقدس آن بود و اين همان اعتقاد مقدسي است كه در راستاي نبرد حق عليه باطل از حضرت آدم ابوالبشر(ع) شروع شده است و تا پيروزي نهايي حق توسط منجي عالم بشريت حضرت مهدي(عج) ادامه خواهد يافت. اين نبرد حق عليه باطل در همه روزگارها وجود داشته و هرگز تعطيل بردار نبوده است و نخواهد بود؛ هر چند كه شيوههاي آن ممكن است در دوره های مختلف متفاوت باشد. وقتي يك ملتِ آزاده كيان و ناموس خود را در مقابل گرگ هاي درنده ي وحشي در خطر مي بيند تنها هدف خود را “جنگ جنگ تا پيروزي” قرار مي دهد تا يك بار براي هميشه به مستكبران نشان بدهد ” هيچ غلطي نمي توانند بكنند”.
از شاخص هایی که مشخص می کند یک ملت -در موقعیتی از تاریخ حیات خود- در جایگاه حق یا باطل قرار دارد، انگیزه هایی است که از انجام آن عمل دارد. امروز که سال ها از جنگ نابرابر ایران و عراق می گذرد در حالتی قرار گرفته ایم که به قول شهيد آويني: «شهدا ماندند و زمان ما را با خود برده است» به راستی تکلیف چیست؟ و آیا جنگ برای دفاع از اعتقاد و ارزش های اخلاقی پایانی دارد؟ ما در دوران دفاع مقدس به اين نتيجه رسيديم كه بايد خود را باور كنيم و با ایمان و تكيه بر توانمنديهاي خود به ويژه جوانان مجاهد و حق طلب كشور را اداره نماييم. تأثير اين خودباوري، بعد از جنگ در عرصههاي مختلف اجتماعي، اقتصادي و فناوريهاي نوين دفاعي، نمود فزايندهاي داشت. بی شک ارزشهاي ماندگار دفاع مقدس بخشي از ارزش هاي اجتماعي جامعه اسلامي ایران است كه در دوره ی زماني خاصي به عنوان ارزش مطرح شده و حال با گذشت زمان، اهميت حفظ آنها مسألهاي اجتماعي و سیاسی است. جنگ نظامی شاید پایان یافته باشد ولی جنگ اعتقادی ما علیه کفر و تفکر استکباری پایانی ندارد. امروز جنگ حق و باطل صرفاً نظامی نیست و مبارزه در مسائل نرم افزاری و فرهنگی که ریشه در مبانی اعتقادی دارد تا حد زیادی جانشین جنگ های نظامی گردیده است.
هشت سال جنگ تحمیلی سرمایه معنوی و گرانقدر ما برای مبارزه اعتقادی با تفکر استکباری وطاغوتی است. تجربه ارزشمند دفاع مقدس نشان می دهد برای مسلح بودن و آمادگی داشتن در این جنگ ناتمام باید به تقوا و ابزارهای معنوی مجهز بود. مهار فرهنگ سرمايهداري و رفاهطلبي و ترويج فرهنگ زهد و سادهزيستي، مجهز بودن به سلاح ایمان و اعتقاد داشتن به روحیه ایثار و فداکاری از مهم ترین ابزارهای لازم برای توفیق در این مسیر است. چرا كه بستر فرهنگي مبارزه با دشمن بر اساس آموزه های اسلام، زهد، قناعت و سادهزيستي است. معمار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی(ره) که با دقت و تیزبینی همواره مراقب نفوذ تفكر سرمايهداري در بدنهي نظام اسلامی ایران بودند، در تعبيري قابل توجه فرمودند: «آنان كه رفاهطلبي با مبارزه را قابل جمع ميدانند، آب در هاون ميكوبند و با الفباي مبارزه بيگانهاند» متأسفانه بعد از دفاع مقدس اين فرهنگ متعالی كه ميتوانست زمینه ی سازندگي و آبادانی كشور هم باشد، مورد هجمه دنياخواهي و مادی گرایی سرمايهداران و مديران رفاهطلب قرار گرفت و اكنون اثرات آن تا حد زیادی کمرنگ گردیده است. و فرجام سخن این که حماسه ی هشت سال دفاع مقدس و خون پاک شهدای انقلاب اسلامی به عنوان سرمایه ای معنوی و ماندگار برای ایران عزیز اسلامی همواره در برابر دیدگان بیدار مردم و مسئولین قرار دارد و یادآور این است که؛ اولاً مبارزه حق و باطل را پایانی نیست. ثانیاً برای این مبارزه نیاز به ایمان و اعتقادی عمیق است که در سایه ی مجاهدت، زهد و پرهیز از رفاه طلبی محقق می گردد. یادش به خیر! شب زنده داريها، عبادت ها و توسل خالصانهي رزمندگان و ملت شهيد پرور در زمان جنگ تحمیلی فضاي كشور را از روح ايمان و معنويت معطر كرده بود و جلوه های بندگی در سیمای مردم موج ميزد؛
خوشــا روزي كه گـرم جنگ بوديم ميـان رنگها بـــيرنگ بـوديـم
دل هركس شهــادت را طلب داشت حديث عشق و مستي را به لب داشت
خوشـا تنـهايــــي شبهـاي سنگر كـه دل بـود و تمــنا بـود و دلـبر
روزنامه رسالت