مبانی گفتمان سازی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

 

رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از نخبگان و اساتید رشته های مختلف حوزه و دانشگاه به تبیین مبانی اجرایی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداختند و شجاعت، انگیزه قوی و استعداد جوانان را لازمه توسعه و اجرای این الگو دانستند. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که مبتنی بر نظریه های اسلامی و با توجه به فرهنگ غنی ایرانی مطرح شده، یکی از دغدغه های اساسی است که از مدت ها قبل ذهن خردمندان و دلسوزان جامعه را به خود مشغول ساخته است. در دوران مدرن حاضر و در شرایطی که بسیاری از پیامدهای عصر انقلاب صنعتیِ غرب به ایران نیز راه یافته است نمی توان تاثیر اروپا را در جریان صنعتی شدن ایران نادیده گرفت اما نکته مهمی که وجود دارد اینست که چگونه می توانیم ضمن استفاده از موهبتی به نام صنعت با تکیه بر باورهای دینی و ملی خود در راستای رسیدن به پیشرفت واقعی تلاش کنیم؟ در این راستا یکی از مباحث مهمی که رهبر انقلاب هم بدان اشاره کردند ضرورت رسوخ این الگو در نخبگان و گفتمان سازی آن در جامعه بر مبنای تفکر و اندیشه اسلامی است که منجر به ارائه محصول انقلاب اسلامی در قالب یک تمدن جدید شکل گرفته بر پایه های ایرانی و اسلامی می گردد. برخی از مهمترین مبانی گفتمان سازی این الگو عبارتند از:

1.مطالعات دقیق، عمیق و راهبردی: از آنجایی که کشور ایران بين سنت و مدرنيته، آموزه های اسلامي و عملكردهاي غربي، اهداف ديني و راهبردهاي سكولاريستي قرار دارد و تحت تأثیر وسایل ارتباطی ناخواسته خود را به فرهنگ غرب نزدیک می کند نمی توان با شتاب و عجله وارد این عرصه شد بلکه برای طراحی مبانی این الگو و گفتمان سازی آن لازم است قبل از هرکار ابتدا مطالعات عمیق در این زمینه صورت پذيرد و راهکارهایی اخذ شود که کشور بتواند در عین استفاده از تکنولوژی و صنعت در قالب چارچوب های اسلامی به فعالیت های خود ضابطه بخشيده و از بسیاری از مشکلات فعلی رهایی یابد.

 

2.استفاده از نیروی های جوان و نخبه: هر کشور علاوه بر سرمایه های اقتصادی به سرمایه های اجتماعی هم نیاز دارد و مهمترین سرمایه یک کشور جوانان آن می باشد. به همین دلیل روند رو به پیری جمعیت کشور نگران کننده است. جوانان با راهکارهای تازه ای که در سر دارند به راحتی می توانند در طراحی مبانی این الگو و بسط گفتمان سازي آن سهیم باشند. دلیل این اتفاق هم در چند نکته خلاصه می شود؛ اول اینکه آن ها آینده این کشور را بدست خواهند گرفت از اين رو انگيزه هاي فراواني دارند، از طرف دیگر جوانان دنیای مدرن کنونی را به خوبی درک کرده اند و می توانند از امکانات موجود در زمینه بهره وری و پیشرفت کشور در تمام ابعاد استفاده نمایند و با جسارت و شجاعت خاص خود به راحتی قادرند از پس بسیاری از مشکلات و فشارها برآیند. از سوی دیگر با دانش و چالاکی که دارند توطئه های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دشمن را هم خنثی می کنند و به قول معروف تک آنها را پاتک می زنند.

 

3.مشارکت نخبگان حوزه و دانشگاه: از آنجایی که این الگو قرار است اسلامی ایرانی باشد ضرورت دارد از متخصصان حوزه دینی برای رسوخ و فرآيند گفتمان سازي آن استفاده شود تا بهره برداري از تکنولوژی و رسیدن به پیشرفت در قالب فرهنگ دینی باشد و نه تقلید صرف از غربیان که هیچ وجه شباهتی در مسائل فرهنگی با ما ندارند. استفاده از راهبردهایی که دین اسلام برای پیشرفت بشر ارائه کرده است نیاز به تبیین از سوی همین افراد دارد. لذا باید به این نکته توجه کرد که هرچند غرب به پیشرفت های بزرگی در زمینه صنعت و تکنولوژی دست یافته اما در بسیاری از زمینه های حکومتی، اداری، مالی و اجتماعی خود دچار بحران های شدیدی است که برخی از انها را نیز در قوانین اداری کشور ما وارد کرده اند. به طور مثال اقتصاددانان هنوز راهي براي خروج معاملات اسلامي از ساختارهاي شكننده ربوي كه بر اقتصاد دنيا حاكم است پيدا نكرده اند و در این زمینه نیاز جدی به کمک حوزویان و کارشناسان دینی دارند.

 

4.اصلاح و ارتقای نظام های مدیریتی: همانطور که رهبر معظم انقلاب اشاره کردند در تمام مراحل طراحی این الگو باید مبانی اسلامی بصورت جامع و دقیق مد نظر قرار گیرد و در این خصوص هیچ ملاحظه و رودربایستی هم نشود. ساختار مدیریتی کشور نباید به گونه ای باشد که بر خلاف مبانی این الگو جلوه کند؛ اختلاس های چند میلیاردی،رشوه گیری، استفاده از روابط به جای ضوابط که باعث روی کار آمدن افراد ناکارامد می شود و.. همه و همه از جمله مواردی است که در ساختار مدیریتی کشور باید رفع گردد و راه بروز دوباره انها بسته شود. اگر معتقد هستیم باید جوانان را وارد این عرصه کرد لازم است فضای کار و تحقیق را هم برای انان فراهم نمود و به انان مهلت ظهور در عرصه های مختلف را داد.اگر به گفتمان سازی و اشاعه این فرهنگ در میان ملت توجه می کنیم باید ابتدا آن را از مدیران و مقام های بالادستی آغاز کنیم.

 

5.استفاده صحیح از رسانه برای جریان گفتمان سازی: در دنیای مدرن امروز که رسانه ها باورهای هر جامعه را کنترل می کنند و گاهی تغییر می دهند استفاده از ابزار قدرتمند رسانه برای اشاعه فرهنگ اسلامی ايراني و گفتمان سازی آن بیشترین نقش را دارد. این عمل نباید در قالب گفتمان های کسل کننده و چندساعته چند مسئول در شبکه های تلویزیونی یا تهیه گزارشات و مصاحبه هایی در این رابطه باشد. امروز رسانه ها به صورت ظریف و دقیق باورهای خود را در ضمیر ناخوداگاه مخاطبان خود القا می کنند،از بازی های کامپیوتری و کارتون ها گرفته تا گفتگوها و صحبت هایی که در این زمینه انجام می دهند. در کشور ما هم نیاز است برای رسیدن به این هدف بزرگ و اشاعه این باور بهره کافی از رسانه ها برد.
سخن پایانی اینکه در راستای گفتمان سازی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت موضوع اساسی بحث تفکر در طراحی مبانی است. مسلماً هیچ کاری بدون تفکر به سرانجام نمی رسد و شتاب زدگی و اقدامات عجولانه -که بعدها به شکست می انجامد- نه تنها باعث پیشرفت کار نمی شوند بلکه راه اندازی مجدد آن را نیز با اختلال روبرو می سازند به همین علت پیوند مبارک صاحبانِ اندیشه یعنی؛ جوانان، نخبگان دانشگاه و عالمان حوزوی اگر با توکل، تفکر، هماهنگي و بهره وري مناسب از زمان همراه باشد می تواند عامل پیشرفت کشور باشد و از دوباره کاری ها تاحد زیادی جلوگیری نماید.

 

 

 

http://alef.ir/vdciwzaz5t1avr2.cbct.html?181254

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *