انسان در زندگی خود، مراحل مختلفی را سپری می کند که نهایت آن، دوران سالمندی است. بر این اساس آدمی طی فرایند رشد، تجربیات متفاوتی را بدست می آورد و سالمندی مرحله پختگی کامل و انباشته شدن اين تجربیات است. دورانی که اگر مراحل پیشین را به درستی گذرانده باشیم، طبق الگوی رشدی که روانشناسان ترسیم کرده اند، مرحله محقق شدن نیازهای متعالی و معنوی است. ویژگی های دوران سالمندی و توجه به نیازهای این دوران و همچنین جایگاه سالمندان در خانواده، ازجمله مواردی است که می بایست در تحکیم نظام خانواده مورد توجه قرار گیرد. نگاه انسان ها به دوران پیری بعضاً بسیار متفاوت است. بر این اساس در حالی که عده ای از انسان ها از خداوند طلب طول عمر می کنند و آن را برکت زندگی و نعمتی از سوی خداوند می دانند برخی دعا می کنند که هرگز آن قدر پیر نشوند تا از عهده ی کارهای شخصی خویش برنیامده و به زعم خود باري بر دوش ديگران باشند. پیر شدن، بخش مهمی از زندگی انسانهاست و می توان آن را از مراحل تکامل انسان دانست.
براساس پيشبينيها جمعيت سالمند كشور رو به افزايش است و اين افزايش جمعيت، برنامهريزيهاي خاصي را در زمينههاي مختلف ميطلبد تا تجربه تلخي را كه در دوران افزايش جمعيت جوان با آن مواجه بوديم، دوباره تجربه نكنيم. لذا مسئولان باید به گونه ای برنامه ریزی نمایند تا ضمن حفظ کرامت و بالا بردن كيفيت زندگي سالمندان آنان به افرادی مولد، فعال، سالم و پويا در جامعه تبدیل گردند.
سالمندان از مشكلات خاصي رنج ميبرند. بيشتر آن ها بازنشستگاني هستند كه درآمد كافي براي گذران زندگي ندارند و از امكانات رفاهي بيبهرهاند. تنوع و کثرت مشکلات در سالخوردگان، فرايندي طبیعی است، زیرا قوای جسمی و ذهنی آنان به مرور زمان تحلیل مي رود. از این رو شاید هیچ دوره ای از زندگی مانند دوران سالخوردگی پرمسئله و نگران کننده نباشد. سالخوردگان برای سالم زیستن به سازگاری فراوانی با محيط پيرامون نياز دارند. از این رو این دوران بسیار پراهمیت است که انسان پس از طی سالهای متمادی، می تواند از سالهای سپری شده عمر بهره گیرد. سالمندی، پایان زندگی نیست، بلکه می تواند دوران سر زندگی، نشاط و عزتمندی باشد. بنابراین به دوران پیری نباید به عنوان دوران بیماری و از کار افتادگی نگریست. لذا ایجاد حس مفید بودن در بین خانواده برای کهنسالان از مهترین وظایف اطرافیان آن هاست. با بالا رفتن سن، به طور طبیعی اندام های بدن دستخوش تغییرات زیادی می شود که با رعایت برخی نکات می توان از بروز مشکلات بيشتر جلوگیری کرد. شیوه زندگی در دوره سالمندی باید به گونه ای باشد که در آن به مواردی از قبیل بهداشت فردی، ورزش و استراحت کافی و تغذیه مناسب توجه شود. نقش آفرینی موثر بزرگترها در فعالیت های خانواده، می تواند سبب ایجاد نشاط و سلامتی آن ها گردد .در فرهنگ و عرف اسلامي و ایرانی، سالمندان عناصر ارزشمندی هستند که مجموعه افراد فاميل، به آن ها احترام مي گذارند، در کارها با آنان مشورت مي کنند و در اختلافات، به رأي و داوري آنان ارج مي نهند. گاهي يک سخن از سوي بزرگان خانواده، آتش فتنه اي را خاموش مي سازد يا تفرقه و کدورتي را به همدلي و آشتي مبدل مي کند. سالخوردگان، اغلب تا زنده هستند، نعمت وجودشان ناشناخته است. چه بسيار اختلافها و نزاعهاي خانوادگي که پس از درگذشت بزرگ فاميل، چهره نشان مي دهد. به همين دليل پيامبر اعظم(ص) مي فرمايد:« برکت و خير ماندگار ، با بزرگترهاي شماست»
خراسان – مورخ سهشنبه 1392/07/09 شماره انتشار 18516
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1392&month=7&day=9&id=5159102