بنابراین در چنین محیطی افراد ترجیح می دهند برای امور روزمره خود كمتر مسافرت كنند چون این كار جز تلف كردن وقت، انرژی، پول و ایجاد ترافیك و آلودگی هوا و مشكلات عصبی برای مردم نتیجه ای نخواهد داشت. یحیایی می افزاید: بنابراین برای استقرار شهر الكترونیك ابتدا باید زیر ساخت های الكترونیك در سطح گسترده فراهم شود و فرهنگ سازی لازم انجام پذیرد تا مردم خود به خود به سمت استفاده از این نوع خدمات سوق پیدا كنند. علی ناصری، مدیر كل دفتر امور زیربنایی معاونت فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات، معتقد است:حصول اطمینان از كاربرد فناوری اطلاعات در همه ابعاد زندگی و سیستم های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی موجب بروز تحولی بزرگ در شیوه زندگی، كار و فعالیت آن ها می شود واین موضوع از جمله حقوق اساسی هر شهروندی به حساب می آید. به اعتقاد وی زندگی در شهر الكترونیكی، مطالعه و افزایش اطلاعات خانواده ها را می طلبد، چرا كه این خانواده ها هستند كه در نهایت به عنوان كاربران سیستم برای تامین نیازهای خدماتی خود به سایت ها و پورتال های شهر الكترونیك مراجعه می كنند. از این رو خانواده ها باید در خصوص محاسن و عیوب رسانه های الكترونیكی، راهنمای خوب، مؤثر و به روزی برای فرزندانشان باشند.
آن چه باید در تعامل خانواده ها، شهر الكترونیك و دنیای مجازی در نظرگرفت، آشنایی والدین با آسیب هایی است كه احتمال دارد فرزندان را در استفاده از دریای بیكران اطلاعات الكترونیكی دچار مشكل كند. وی می افزاید: برای برپایی و ایجاد شهر الكترونیك، علاوه بر تدوین و اجرای قوانینی مناسب در راستای تحقق دولت الكترونیك، لازم است قوانین ویژه ای به منظور رعایت استانداردهای امنیتی تدوین، تنظیم و متناسب با نیازها و ویژگی های هر شهر الكترونیك ارائه شود. این قوانین و مقررات از سوی دولت در بخش های مختلف اقتصادی واجتماعی قابل بررسی است. قوانین مربوط به جرایم الكترونیكی، حریم خصوصی، جریان آزاد اطلاعات، حقوق مصرف كنندگان و قوانین تجارت الكترونیك از جمله مهم ترین آن هاست. یك شهروند الكترونیكی در مقایسه با یك شهروند سنتی از سطح رفاه اجتماعی و مزایای بیشتری برخوردار است از جمله این كه شهروند الكترونیكی، مهارت استفاده از رایانه و اینترنت را دارد و به همین جهت، با اعتماد به نفس بیشتری در عصر اطلاعات و ارتباطات به زندگی خود ادامه می دهد. شهروند الكترونیكی، توانایی استفاده از فناوری های ارتباطی جدید، از قبیل پست الكترونیكی و گپ زنی را دارا می باشد و در هر لحظه از شبانه روز می تواند با هر یك از دوستان یا آشنایان خود ارتباط برقرار كند. شهروند الكترونیكی، به روز زندگی می كند زیرا قادر است آخرین اطلاعات، اخبار، كالاها و نرم افزارها را ظرف چند دقیقه از طریق اینترنت جست و جو كند و به دست آورد. شهروند الكترونیكی، سفرهای مفرح تری انجام می دهد زیرا كلیه مراحل سفر را از قبل، به كمك اینترنت برنامه ریزی كرده است. استخدام شهروند الكترونیكی آسان تر است چرا كه از طریق اینترنت به راحتی از فرصت های شغلی موجود آگاه می شود. همچنین اجرای پروژه شهر الكترونیك باعث ارتقای روحیه مثبت شهروندان به دلیل افزایش بازده آن ها از نظر زمان و انرژی، افزایش سطح رفاه و آسایش همگانی، دستیابی به عدالت اجتماعی همگانی با توزیع عادلانه و یكسان خدمات و اطلاعات و افزایش سرعت توسعه و پیشرفت كشور می شود.
● كنفرانس بین المللی شهر الكترونیكی
به دلیل اهمیت موضوع شهر الكترونیكی برای جامعه نخستین كنفرانس بین المللی شهر الكترونیكی در تاریخ اول و دوم اسفند ماه سال جاری در تهران برگزار می شود. سید مهدی تشكری هاشمی، دبیر علمی كنفرانس و رئیس دانشكده ریاضی و علوم كامپیوتر دانشگاه صنعتی امیركبیر، می گوید:بی توجهی به ایجاد زیرساخت های فرهنگی از سوی دستگاه های مربوطه، مشكل پیش روی ایجاد شهر الكترونیك است.
از این رو با ایجاد ظرفیت های مختلف در دستگاه های آموزشی، فرهنگی و تبلیغاتی باید آموزش های لازم برای آشنایی عموم جامعه با خدمات جدید ارائه شود، همچنان كه به عنوان مثال برای ثبت نام كارت سوخت موتورسیكلت طبق آمار اعلام شده از سوی مسئول شورای عالی اطلاع رسانی، بعد از تبلیغات مناسب، ۹۴ درصد از متقاضیان درخواست خود را برای دریافت كارت سوخت از طریق اینترنت ارائه دادند. وی می گوید: شهر الكترونیكی قصد كاهش شغل را ندارد و می خواهد با اطلاع رسانی از ۷۰ درصد از رفت و آمدهای درون شهری كه در حال حاضر صرفاً برای كسب اطلاعات در مورد خدمات مختلف انجام می شود، جلوگیری كند.
● سئول برترین شهر الكترونیكی جهان
دكتر علی اكبر جلالی، استاد دانشگاه علم و صنعت و مجری اولین طرح شهر الكترونیك كیش، با اشاره به اهمیت موضوع شهر الكترونیكی و شهروند الكترونیكی در هزاره سوم می گوید:در ایران نیز اقدامات اولیه از سال ۱۳۸۰ با شهر الكترونیك كیش آغاز شد كه هم اكنون با برگزاری همایش بین المللی شهر الكترونیك به مرحله جدیدی خواهد رسید شهر تهران نیز قدم های اولیه را برای الكترونیكی شدن بر می دارد و در آخرین اقدام، پروژه های ساختمانی را به صورت دیجیتالی طراحی كرده است. جلالی با اشاره به این كه در دیگر كشورهای جهان شهرهای الكترونیكی به سرعت توسعه پیدا می كند، می گوید: برترین شهر الكترونیكی جهان سئول در كره جنوبی است كه بیش از ۵۰۰ مورد از خدمات خود را به صورت آنلاین به مردم ارائه می دهد و در حال حاضر شهرهای توكیو، سیدنی، میلان، لندن، هلسینكی، كپنهاك، دوبی و دوبلین از جمله شهرهای الكترونیكی هستند كه خدمات خود را به صورت بر خط ارائه می دهند. محمدرضا كریمی، كارشناس فناوری اطلاعات، با اشاره به وابستگی شدید بخش خصوصی به دولت در جهت رشد شهر الكترونیكی می گوید: زیرساخت از معیارهای مهم در تحقق شهر الكترونیك است و از آن جا كه دولت متولی امر زیر ساخت است، اپراتورهای خصوصی وابستگی زیادی به دولت دارند چرا كه مراكز مخابراتی باید تجهیزات اینترنت پرسرعت را نصب كند و در حال حاضر در تهران از ۸۰ مركز مخابراتی تنها ۴۰ مركز امكان ارائه سرویس را دارا هستند.در واقع شهر الكترونیكی در حد شعار مطرح شده است، چرا كه در ۸ شهر بزرگ كشور زیرساخت های مناسب و سرویس دهی های یكنواخت موجود نیست.
گزارش : روزنامه ابرار اقتصادی