منش و روش آرمانی

هر نهادی برای خود الگویی آرمانی دارد که اعضای آن سعی می‌کنند به‌گونه‌ای رفتار کنند که بدان نزدیک شوند. شجره‌طیبه بسیج نیز که براساس روح معنویت اسلام و دم مسیحایی امام نهال آن غرس شده است، از این قاعده مستثنا نیست. در‌همین‌راستا نگاه رهبر انقلاب که می‌فرمایند: «بهترین الگوی بسیجیان در همه عالم، حضرت ‌علی(ع) است» نقطه آرمانی بسیجیان است که مسیر حرکت را مشخص می‌کند. بعضی‌از ضروری‌ترین لازمه‌های اعتقادی و رفتاری مورد‌نیاز بسیج برمبنای الگوی علوی به شرح‌زیر عنوان می‌شود:

وقف اسلام‌بودن: «بسیجی ‌یعنی علی(ع) که تمام وجودش وقف اسلام بود» این فرمایش رهبر معظم انقلاب در‌واقع بیانگر ضروری‌ترین ویژگی بسیج است که عنوان می‌دارد بسیجی با‌تمام‌وجود باید درخدمت تحقق اهداف متعالی اسلام باشد.
تقوا و پاکدامنی: هر پیرو، پیشوایی دارد که باید به آن اقتدا کند. پیشوای بسیجیان، امیرمؤمنان(ع) در‌این‌باره می‌فرماید: «شما قدرت این را که عین منِ علی رفتار کنید، ندارید. لکن مرا کمک دهید و با من همراهی کنید در پیشه‌کردن پرهیزگاری و ورع، در اجتهاد و تلاش در عفت و پاکدامنی و در سداد و راستی.»
بصیرت: در منظر امام‌علی(ع) ارزش انسان، وابسته به بصیرت اوست و ایمان آن‌گاه برای مومن سودمند است که همراه بصیرت باشد.
بصیرت، انسان را از هیجان‌زدگی و رفتارهای ناصواب خصوصا در زمان غبارآلود بروز فتنه‌ها بازمی‌دارد.
نظم و اعتدال در امور: امام‌علی(ع) می‌فرمایند: «شما را به دو چیز توصیه می‌کنم. به تقوای الهی و نظم درامور».این جمله دقیقا برخلاف ادعای برخی افراد است که به‌غلط روحیه بسیج را مترادف با تندروی و افراط و تفریط می‌خوانند.بسیج بر مبنای توصیه امیرالمومنین(ع) می‌بایست دارای انسجام در اندیشه و نظم و اعتدال حداکثری در قول و عمل باشد.
اخلاص و قناعت: بسیج بیشتر از آنکه یک اسم باشد، یک رسم است، شعور است، فرهنگ باور، اعتقاد و ارزش است؛ لذا با مروری بر زندگی امام متقیان درمی‌یابیم فرهنگ زندگی بسیجی می‌بایست همانند مراد خود مالامال از قناعت و اخلاص و به‌دور از ریا و تشریفات زاید زندگی باشد.
اخلاق اجتماعی و مردم‌داری: یکی از زمینه‌های مهم ظهور فرهنگ بسیجی، همانا اخلاق اجتماعی در مواجهه با مردم است.
فرمایش امام‌علی(ع) در‌این‌زمینه بهترین الگوست که می‌فرمایند: «با مردم، فروتن، نرمخو، مهربان، گشاده‌رو و خندان باش. در نگاه‌هایت و در نیم‌نگاه و خیره‌شدن به مردم به تساوی رفتار کن تا بزرگان در ستمکاری تو طمع نکنند و ناتوان‌ها در عدالت تو مایوس نگردند؛ زیرا خداوند از شما بندگان درباره اعمال کوچک و بزرگ، آشکار و پنهان پرسش می‌کند.»
تکیه بر خِرَد و دانش: علی(ع) قبل از آنکه مرد جنگ و جهاد باشد، مرد خِرَد، دانش و فرزانگی است؛ لذا در هیچ میدانی بدون آگاهی یا برای نفس خویش مبارزه نکرد. پس بسیجی که خود را مرید علی(ع) می‌خواند، می‌بایست با بسیج علمی و جنبش نرم‌افزاری مجهز به جدیدترین علوم و فنون روز باشد.
سخن پایانی
اینکه اکنون که بیش از سه دهه از حیات انقلاب می‌گذرد و این نهاد مقدس به‌عنوان یکی از نمادهای ارزشی جمهوری اسلامی در جامعه معرفی شده است، ضرورت دارد با الهام از این آرمانِ دست‌نیافتنی، مسلک و منش بسیج را بیش‌ازپیش با این الگوی متعالی هم‌راستا کنیم و این عرصه را به‌مثابه مدرسه‌ای برای تمرین مجاهدت، عشق و ایثار در راه ارزش‌های والای انسانی و اسلامی بدانیم.

منبع: روزنامه شهرآرا مورخ 5 آذر 94 شماره1856

 

http://shahrara.com/news/1394/9/5/pdf/2.pdf

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *