در اوايل دهه 90 شركت هاي بزرگي در زمينه طراحي و عرضه بازي هاي رايانه اي پا به عرصه وجود گذاشتند كه بعدها بازيهاي رايانهاي بزرگ و قابل توجهي را روانه بازار كردند.
از جمله اين شركتها مي توان به Epic Megagames اشاره كرد كه بعدها به Epic Games مشهور شد. Apogee كه در حال حاضر 3D Realms ناميده مي شود و id Software از جمله اين شركتها هستند.
اين شركت ها و چند شركت ديگر كه قبلاً به نام آنها اشاره كرديم، موفق شدند بخش عمده اي از بازار بازي هاي رايانه اي را در كنترل خود بگيرند و مجموعه بازي هايي را به صورت سريالي روانه بازار كنند كه معمولا اكثر قسمت هاي آنها موفق بوده و سهم تضمين شده اي از بازار و سود مناسب را براي آنان به ارمغان آورده است.
در حالي كه بازي هاي اوليه حتي در اوايل دهه 90 ميلادي بر روي فلاپي ديسك هاي 3.5 اينچي عرضه شده و به متقاضيان عرضه مي شدند، اما كم كم استفاده از سي دي و بعدها دي وي دي براي اين كار متداول شد. به تناسب افزايش كيفيت، تنوع و امكانات بازي ها قيمت آنها هم افزايش يافت و از زير 10 دلار در مواردي حتي به 50 دلار هم رسيد.
يكي ديگر از تحولات دهه 90 آن بود كه عرضه بازي هاي shareware يا به اشتراك گذاشته شده به طور رايگان تقريبا متوقف شد و شركت ها براي بازاريابي توليداتشان دسترسي رايگان به يك يا دو مرحله از بازي هاي طراحي شده را ممكن مي كردند تا از اين طريق كاربران را به خريد نسخه كامل بازي ترغيب كنند و براي توليداتشان بازاريابي نيز بكنند.
اين سي دي هاي رايگان ابتدا همراه با مجلات مختلف يا در فروشگاههاي مرتبط عرضه مي شدند، اما كم كم با همه گير شدن اينترنت قسمت هايي از بازي هاي مختلف بر روي اينترنت گذاشته مي شدند تا كاربران پس از تست آنها در مورد خريدشان تصميم بگيرند. علاوه بر اين طراحي دمو براي بازي ها كه كاركرد آنونس را براي فيلم هاي سينمايي داشت، نيز از دهه 90 رونق گرفت و شركت هاي بزرگ طراح بازي براي جلب نظر علاقهمندان به بازي هاي ويديويي دموهاي جذاب و هيجان انگيزي براي توليداتشان طراحي مي كردند.
در سال 1991 بازي ويديويي Sonic the Hedgehog منتشر شد. اين بازي كه محصول شركت سگا بود باعث شد كنسول Mega Drive اين شركت از محبوبيت و شهرت خاصي برخوردار شود. اين كنسول به سرعت به رقيبي براي كنسول Mario شركت نينتندو مبدل شد. بعدها شخصيت هاي اين بازي از شهرت زيادي برخوردار شدند و در تعداد ديگري از بازي هاي ويديويي از روي آنها كپي برداري شد.
در سال 1992 ، بازي Dune II عرضه شد. اين بازي يك بازي استراتژي متفاوت بود كه اگر چه اولين بازي در اين ژانر محسوب نمي شد اما استاندارد اين بازي ها را به نحو قابل توجهي بالا برد. طي سال هاي بعد بازي هايي مانند Warcraft: Orcs and Humans، Command and Conquer، Star Craft بر اساس بازي مذكور طراحي و عرضه شدند.
از جمله استانداردهاي اين بازي كه بعدها به عنوان اصول طراحي بازي هاي استراتژي پذيرفته شدند، مي توان به نماي بالاي سر، نقشه اي كوچك از كل صحنه بازي موسوم به mini-map و امكان كنترل نظامي و اقتصادي جنبه هاي مختلف بازي اشاره كرد.
البته اين سبك بازي هاي استراتژي با سبك ديگري كه توسط بازي Warcraft پا گرفت، رقابت داشت. در اين سبك از رابط هاي كاربري عمومي براي دسترسي به امكانات مختلف بهره گرفته مي شد و با استفاده از همين رابط تمامي اجزا و واحدهاي مورد استفاده در بازي ساخته شده و طراحي مي شد.
Alone in the Dark كه در سال 1992 عرضه شد اگر چه اولين بازي ژانر ترسناك نبود، اما پايه گذار اين ژانر شد. اين بازي زمينه ساز شكل گيري فرمولي شد كه بعدها در بازي هاي Resident Evil و Silent Hill هم تكرار شد و بر اساس آن عنصر ترس و وحشت در بازي هاي ويديويي براي جلب مخاطب به كار گرفته شد.
بازي هاي ماجراجويي هم در دهه 90 به پيشرفت خود ادامه دادند. از جمله در اوايل اين دهه Sierra Entertainment بازي Kings Quest را عرضه كرد كه بعدها قسمت هاي ديگري از اين بازي هم روانه بازار شد. همچنين LucasArts هم بازي Monkey Island و قسمت هاي متعدد آن را طراحي و روانه بازار كرد.
كيفيت گرافيكي اين بازي هم در نوع خود برتر از نمونه هاي مشابه بود. در اين بازي براي اولين بار مفهوم point-and-click هم خلق شد. بر همين اساس كاربر با موشواره بر روي نقطه اي كه قصد داشت شخصيت ها در آن قرار بگيرند كليك مي كرد يا براي برداشتن اقلام مورد نظر بر روي آنها كليك مي كرد. از جمله ديگر بازي هاي مشابه Myst بود كه همراه با دنباله هايش مدل جديدي از بازي هاي معمايي و ماجراجويي را به دنياي بازي هاي ويديويي معرفي كرد.
اين بازي كه در سال 1993 معرفي شد، چنان حجيم بود كه براي اولين بار كل فضاي يك سي دي را به خود اختصاص داد. بازي مذكور محبوبيت بازي هاي اكشن و ماجراجويي را نيز افزايش داد. اين بازي و چند بازي ديگر به بازي هاي خاطره انگيز دهه 90 مبدل شدند.