الکاسب حبیب الله! این حدیث معروفی از پیامبر اعظم(ص) است که فرمودند کاسب حبیب خداست. با چند لحظه تفکر می توان عمق این سخن را درک کرد. یک لحظه چشمانتان را ببندید و تصور کنید همین مغازه های اطراف شما نباشند. مثلاً اگر سلمانی، میوه فروشی، تعمیرگاه ماشین و یا بسیاری از مراکز خدماتی و فروشگاهی وجود نداشته باشند مایحتاج خود را چگونه تامین می کنید؟ هیچ نیازی رفع نمی شود یا همراه سختی بسیار است زیرا مانند گذشته ها مجبور می شویم خودمان همه نیازهایمان را تامین کنیم و همه مهارت ها را فرا بگیریم. اما وجود کسبه ای که در اطراف زندگی ما فعالیت می کنند این همه زحمت را از دوش ما برداشته و زندگی را ساده کرده است. به همین علت کاسب را حبیب خدا گویند زیرا یکی از بزرگترین عبادات که موجب تقرب به خداوند می شود خدمت رسانی به مردم است و فعالیت کسبه در بازارها نیز خدمت بزرگی محسوب می شود که نمی توان آن را انکار کرد.
اما سوال مهم اینجاست که کدام کسبه، دوستان خدا هستند؟ آیا هرکس که کاسب شد می تواند به خود وعده دوستی خدا را بدهد؟ آیا کاسبی که مردم را برای تهیه مایحتاج خود به سختی و مشقت می اندازد هم حبیب خداست؟ بی تردید دوستی با خداوند به همین سادگی نیست و لیاقت می خواهد.لیاقتی که با صداقت و خدمت به مردم محقق می شود و نیاز به وجدانی آگاه و بیدار دارد. برخی از کسبه هستند که در گروه حبیب خدا قرار نمیگیرند. مثل احتکار کنندگان؛ هر زمان که شرایط اقتصادی در جامعه با بحران مواجه شود احتکار کنندگان به سرعت از این آب گل آلود ماهی میگیرند. برخی کسبه که به چیزی جز سود بیشتر فکر نمی کنند به دنبال فرصتی هستند تا با نگهداری اجناس در انبارهای خود به محض کم شدن آنها و افزایش تقاضا از سوی مردم به سرعت وارد بازار شوند و با قیمت های چندبرابر کالا های خود را به فروش برسانند.
گروه بعدی گران فروشان هستند. تا کنون چندبار پیش آمده که می خواستید کالایی را بخرید و یک قیمت سرسام آور شنیده و به سراغ مغازه های دیگر رفته و کالای مورد نظر را با قیمتی کمتر تهیه کرده اید؟ متاسفانه بازار گران فروشی در این روزها بسیار داغ است. از این رو مردم مجبورند برای تهیه مایحتاج خود به چندین مغازه سربزنند تا کالایی با قیمت واقعی تهیه کنند زیرا برخی مغازه دارها از ناآگاهی مردم نسبت به قیمت ها سوءاستفاده می کنند و هرقیمتی را که می خواهند روی اجناس خود می گذارند.
گروه بعدی کم فروشان و بد فروشان هستند. ویل للمطففین! نمی دانم چرا برخی از فروشندگان سعی می کنند با دستکاری ترازوهای خود حتی اگر پنجاه گرم هم شده، کمتر از میزان واقعی اجناس را به مشتری بفروشند تا شاید اینگونه سود بیشتری بدست بیاورند. عده ای دیگر هم با فروش اجناس نامرغوب به مردم سعی دارند جنس های خراب را زودتر رد کنند.بخصوص این مساله در مواد غذایی به چشم می خورد.مثلاً شخص دو کیلو میوه سالم میخرد اما وقتی میوه ها را به خانه می آورد می بیند یک کیلوی آن را میوه های خرابی تشکیل می دهد که فروشنده دور از چشم وی در کیسه ریخته است. این گروه کاسب ها نه تنها دوست خدا نیستند بلکه از رحمت او به دورند،کارشان برکتی نخواهد داشت و زندگی آخرتشان نیز با این کار تباه می گردد و جایگاه آن ها دوزخ است.
خراسان – مورخ سهشنبه 1391/12/01 شماره انتشار 18345
http://www.khorasannews.com/News.aspx?id=4720124