انتشار غيرقانوني برخي كتب دانشگاهي‌ در دانشگاه‌هاي كشور

عضو هيئت مديره انجمن ناشران دانشگاهي با اشاره به مشكلات چاپ و نشر كتاب‌هاي دانشگاهي گفت: تكثير غيرقانوني كتاب‌هاي دانشگاهي و يا تكثير چندين فصل از يك كتاب در دانشگاه‌ها سبب مي‌شود اصل كتاب فروش نرود.
به گزارش مدیریار علي‌اكبر تورانيان عضو هيئت مديره انجمن ناشران دانشگاهي درباره مشكلات كتاب‌هاي دانشگاهي در گفتگو با فارس اظهار داشت: تمام ناشران در حال فعاليت هستند اما مشكلات فراواني در عرصه كتب دانشگاهي ديده مي‌شود كه نخستين مشكل، فروش اين كتاب‌ها است.
وي با اشاره به اخذ ماليات از ناشران كتاب‌هاي دانشگاهي افزود: حوزه‌هاي مالياتي عمدتا به شكل سليقه‌اي عمل مي‌كنند؛ با اينكه گفته شده ناشران از پرداخت ماليات معاف هستند اما از آنها ماليات اخذ مي‌شود.
به گفته عضو هيئت مديره انجمن ناشران دانشگاهي، حوزه‌هاي مالياتي شروع به اخذ ماليات از ناشران كرده‌اند‌ كه اين امر با بحث معافيت در تناقض است و اداره دارايي به بهانه‌هاي مختلف شروع به جمع‌آوري ماليات كرده است.
تورانيان ادامه داد: از سوي ديگر بخشنامه جديدي به چاپخانه‌ها ارسال شده مبني بر اينكه ناشراني كه كتاب‌هاي خود را به چاپخانه سفارش مي‌دهند، بايد ماليات بر ارزش افزوده 3 درصد بپردازند كه اين مسئله سبب افزايش قيمت كتاب‌هاي دانشگاهي‌ عليرغم خواسته ناشرين مي‌شود؛ از سوي ديگر نيز به سبب بحث قيمت ركود كتاب را شاهد خواهيم بود.
وي ‌گفت: معضل حادي كه امروز همه با‌ آن مواجه هستيم، موضوع تكثير غير‌قانوني كتاب‌هاست كه توسط عده‌اي سودجو باب شده است؛ اين عده برخي كتب را تكثير و افست كرده و از اين طريق راهي بازار مي‌كنند كه اين موضوع خسارت‌هاي سنگيني را به ناشرين و صاحب اثر وارد مي‌كند.
عضو هيئت مديره انجمن ناشران دانشگاهي با بيان اينكه ناشران از اين موضوع احساس خطر مي‌كنند، گفت: از وزارت ارشاد خواستاريم هر‌چه سريع‌تر وارد اين موضوع شده و از طريق قضايي به مشكلات رسيدگي كند.
تورانيان اضافه كرد: اين تكثير غيرقانوني كتاب‌ها گاهي در مكان‌هايي كه جنبه قانوني و رسمي دارند، انجام مي‌شود، به‌طوري‌كه بخشي از اين كتاب‌ها در دانشگاه‌ها تكثير مي‌شود و يا تكثير چندين فصل از يك كتاب در دانشگاه سبب مي‌شود اصل كتاب مخاطب نداشته و كتاب فروش نرود كه اين موضوع انگيزه ناشران را براي سرمايه‌گذاري كتاب‌ها كاهش مي‌دهد.
وي به موضوع كاربري محل فعاليت ناشران و مراكز پخش اشاره و تصريح كرد: شهرداري با ناشران در مراكز پخش برخورد منفي دارد چراكه مراكز پخش همانند ناشران پروانه‌ ندارند و شهرداري نيز با اين افراد برخورد كرده و از فعاليتشان جلوگيري مي‌كند كه لازم است اين موضوع حل شود.
عضو هيئت مديره انجمن ناشران دانشگاهي صنعت نشر كشور را آماتور دانست و تصريح كرد: مؤسسه‌ انتشاراتي بايد شامل قسمت‌ تحقيقات و پژوهش هيئت علمي باشد؛ اينكه ناشري به شكل سنتي و بدون كار كارشناسي اقدام به نشر مي‌كند، اين اثر فروش نخواهد رفت و ناشر دچار خسران اقتصادي مي‌شود
تورانيان با تأكيد بر اينكه براي ناشران بايد دانشكده‌هاي چاپ و نشر تأسيس شود، گفت: ناشران بايد به شكل حرفه‌اي دوره ببينند و در اين راستا كار حرفه‌اي انجام شود كه تمام اين امور نياز به بنيه مالي دارد.
وي يادآور شد: امروز بخش‌ عمده توليدات به سبب نداشتن نقدينگي برزمين مانده و توليدات به حداقل رسيده است.
عضو هيئت مديره انجمن ناشران دانشگاهي خاطرنشان كرد: هيئت امناي كتابخانه‌هاي كشور، كتاب‌هاي دانشگاهي را نمي‌گيرند، اما كتاب دانشگاهي نيز بايد در كتابخانه‌هاي عمومي كشور باشد، اين مسائل راهكارهايي است كه به ناشر كمك مي‌كند تا كتابش در كتابخانه‌هاي كشور، مراكز تخصصي،‌ كتابخانه دانشگاه‌ها، سازمان‌ها و نهادها باشد.
تورانيان در پايان تأكيد كرد: وزارت ارشاد با حمايت بيشتر مي‌تواند انگيزه ناشران را ارتقاء دهد تا بتوانيم شاهد فعاليت‌هاي گسترده باشيم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *