منزلت اجتماعی معلمان و مربیان

 

معلم شخصيت خردمندی است كه تلاش می نماید تا آگاهي هاي خود را به متعلم انتقال بدهد و او را در مسير رشد و كمال ياري نمايد. در منزلت معلم همين كافي است كه بزرگ ترين معلم جهان بشريت پیامبر اعظم(ص) به اين ويژگي خود افتخار مي كرد. آن بزرگوار زماني كه با دو گروه در مسجد مواجه شد كه گروه اول عبادت مي كردند و گروه دوم به آموزش علم مشغول بودند، گروه دوم را كه در محضر استادي علم مي آموختند، افضل دانست و فرمود: «همانا كه من به عنوان معلم انسان ها مبعوث شده ام.»
جامعه ایران، جامعه ای در حال گذار از وضعیت سنتی به مدرن است که به تبع آن ارزش ها و باورها نیز در حال دگرگونی اند. بر این اساس در گذشته حاکم بودن ارزش هایی چون قناعت باعث می شد افرادی که با عشق به ارزش های والای علم تدریس می کردند نسبت به کسانی که درآمد اقتصادی در نظرشان مهم تر بود، جایگاه رفیع تری داشته باشند. این فرآیند عامل خوشبختی و منزلت والای معلم بود زیرا ارزش های جامعه جایگاه وی را در جامعه تضمین می کرد. اما با ورود به دوران جدید، خوشبختی با مفهومی که در عصر سنت مطرح بود، تفاوت پیدا کرد.
پس از نهاد خانه و خانواده مدرسه مهم ترين مکان براي تعليم و تربيت است جائي که محل بروز و ظهور رسالت خطير معلمي است که اگر او به واقع معلمي کند راه انحراف بسته مي شود و در زندانها مسدود مي گردد. بطور کلی تا اهمیت فعالیت در آموزش و پرورش و تربیت نسل آینده برای جامعه مشخص نشود و در این باره جهت گیری عملی صورت نگیرد، منزلت اجتماعی و جایگاه معلمان و مربیان آنگونه که شایسته سرمایه گذاری در توسعه منابع انسانی برای توسعه پایدار است، ارتقاء نخواهد یافت. فقرزدایی از زندگی معلم را فقط اهمیت کار معلم توجیه می کند و کسب منزلت اجتماعی اش را اثر تربیتی آن ضروری می‎نماید. بنابراین ایفای نقش هدایت، رهبری و پیامبری معلم در جامعه، ضرورت برنامه ریزی و در نهایت سرمایه گذاری دولت در این باره را گوش زد می نماید. معلمان قشری هستند که بیشترین وقت خود را صرف آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان می کنند و نقش مهمی در درونی کردن ارزش های جامعه و هم چنین در روند پیشرفت جامعه دارند. آموزش و پرورش زیر بنای توسعه هر جامعه ای محسوب می شود زیرا تربیت نیروی کار ماهر و خلاق از طریق آموزش صورت پذیر است.از این بسیاری از مشکلات آموزشی و توسعه ای کشور به بهبود وضعیت معلمان و ارتقا کیفیت آموزشی دانش آموزان بستگی دارد. حدود 25% از کارکنان دولت در استخدام آموزش و پرورش اند و این در حالی است که در رده بندی حقوقی در پایین ترین مراتب قرار دارند. با توجه به رشد تورم درسالهای اخیر (که هم چنان نیز ادامه دارد) دستمزد ها و خصوصاً دستمزد معلمان همگام با نرخ تورم رشد نداشته و اکثر افرادی که به حرفه معلمی اشتغال دارند برای تامین مایحتاج خود به دنبال شغل دوم هستند. شغل دوم برای معلم به منزله صرف نیروی زیاد و به تبع آن خستگی مفرط و درنتیجه کاهش کارایی در محیط آموزشی مدرسه است که این مسأله شایسته معلمان، مربیان و نظام آموزشی کشور نمی باشد. تکریم و بزرگداشت معلم به معنی واقعی کلمه آثار مثبتی را در فرهنگ جامعه بر جای می‌گذارد و تعلیم و تربیت را در کشور رایج می‌کند.
روزنامه خراسان مورخ 15 اردیبهشت 92 شماره 18395

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *