كشور شهر واتيكان:State of the Vatican City: واتیکان دولتشهری مستقل است که در درون شهر رم در کشور ایتالیا جای دارد. واتیکان محل اقامت پاپ، رهبر کاتولیکهای جهان و مرکز کلیسای کاتولیک است. واتیکان با مساحتی در حدود ۴۴ هکتار، کوچکترین کشور دنیا و با جمعیتی در حدود ۸۰۰ نفر، کمجمعیتترین کشور مستقل دنیا محسوب میشود واتیکان در عرصة حقوق بینالملل پدیدة خاصی است، زیرا فاقد برخی عناصر همانند جمعیت یا ملیت – که لازمه تشکیل یک کشور قلمداد میشود – میباشد. کسانی که در واتیکان زندگی میکنند هیچ یک واتیکانی محسوب نمیشوند و در گذرنامههای آنان ملیتشان ذکر نشده است. لذا واتیکان بیش از اینکه شبیه یک کشور باشد، همانند یک سازمان بینالمللی است که کار اصلی آن هدایت کاتولیکها در عرصة جهانی است.
کاتولیک“ کلمهای لاتین به معنای ”جهانی“ است. این خود نشان میدهد که نگاه واتیکان به پدیدهها نگاهی جهانی است. به همین دلیل مقاماتی که در واتیکان حضور دارند، از نقاط مختلف جهان هستند و چیدمان جمعیتی مقامات در واتیکان، تعمداً به نحوی صورت میگیرد که کل جهان را در برگیرد تا مسیحیان کاتولیک هر جا که هستند، حضور نمایندگان خود را در این تشکیلات احساس کنند.
پیروان مذهب کاتولیک جمعیتی حدود یک میلیارد و یکصد میلیون نفر را تشکیل میدهند. نحوة توزیع جغرافیایی این جمعیت به صورت زیر است: 43 درصد در آمریکای لاتین، 7 درصد در آمریکای شمالی، 25 درصد در اروپا (که البته 5 درصد کاتولیکها در ایتالیا زندگی میکنند)، 13 درصد در آفریقا، 11 درصد در آسیا و 1 درصد نیز در اقیانوسیه.
[ کشور واتیکان] دارای سرویس پست و تلگراف ویژه خویش است و تمبرهای خود را چاپ و بفروش می رساند. علاوه براین ، مسکوکات واتیکان ، درایتالیا آزادانه بکار می رود و واتیکان مالک ایستگاه قطار خود نیز هست .
سرود رسمی واتیکان مارش پاپی است 14 که بوسیله چارلز گونود 15 برای جشن یاد بود پنجاهمین سال ورود[ پاپ پیوس ششم] به جامعه کشیشی ، ساخته شده است .
واتیکان ، در بسیاری ازاتحادیه های دولتی – بین المللی عضواست و همچنین بعضویت بعضی ازاتحادیه های غیر دولتی نیز در آمده است .
کشور واتیکان پرچم خاص خود را دارد که از 2 قسمت تشکیل شده است . بعداز چوبه ، قسمت زرد و بعداز آن قسمت سفیداست که نشانه کشور، بر آن نقش بسته است .
واتیکان هیچ فرودگاهی ندارد و تنها یک باند هلیکوپتر به طول ۸۵۲ متر در شهر دیده میشود.
خطوط راهآهن آن ایتالیا را به ایستگاه سینت پیترز متصل میکند و بیشتر برای جابجایی زائران از آن استفاده میشود. جالب آن است که پاپ ژان پل دوم، نخستین کسی بود که از قطارهای این خطوط استفاده کرد.
خطوط متروی آن نیز در مدت ۱۰ دقیقه شهر را طی میکند.
در واتیکان از سیستم تلفن و پست انحصاری و کاملاً مستقل استفاده میشود و خطوط اینترنتی آن نیز در دسترس همهاست.
هنگام استفاده از سیستم پست آن از افراد در خواست شده که از نوشتن هر نامی بجز «واتیکان» بر روی نامهها خودداری کنند تا بستهها و نامهها به طور مستقیم به شهر واتیکان برسد و به کشور دیگری نرود.
پاپ چگونه انتخاب می شود؟
وقتی که پاپ از دنیا می رود رهبران روحانی کاتولیک که به مقام کاردینالی رسیده اند برای انتخاب پاپ جدید در واتیکان اجتماع می کنند. در روز معینی که برای آغاز مراسم انتخاب پاپ تعیین شده کاردینال ها در کلیسای بزرگ واتیکان گرد هم می آیند و درهای قسمت داخلی کلیسا که برای انجام مراسم انتخابات در نظر گرفته شده به روی آن ها بسته می شود. مراسم انتخاب پاپ جدید هر چند روز یا هر چند هفته که طول بکشد این درها باز نمی شود و آزادی کاردینال ها در واقع در گرو تصمیم آن ها برای انتخاب پاپ جدید است. در این مدت کاردینال ها فقط با یک سوپ ساده تغذیه می شوند و در کف کلیسا استراحت می کنند.
این مقررات در سال ۱۲۷۴ از سوی پاپ گرگوار دهم وضع شد. زیرا تا قبل از آن بر اثر اختلاف و رقابت بین داوطلبان این مقام، انتخاب پاپ گاه ماه ها و سال ها طول می کشید، به طوریکه بین مرگ کلمان چهارم سلف گرگوار دهم و انتخاب خود او به این مقام قریب سه سال فاصله افتاد.
برای انتخاب پاپ آراء دو سوم کاردینال ها ضروری است. روزانه دوبار صبح و عصر رای گرفته می شود و اخذ آراء تا حصول اکثریت لازم ادامه می یابد. هنگامی که درباره انتخاب پاپ جدید توافق حاصل شد آراء ماخوذه را در محل مخصوصی ریخته و با ماده مخصوصی که دود سفیدی از آن متصاعد می شود می سوزانند و دود حاصله از آن که از بالای گنبد کلیسا متصاعد می شود نشانه انتخاب شدن پاپ جدید است.
پاپ ها مادام العمر در مقام خود باقی می مانند مگر اینکه به دلائل شخصی و به میل خود قصد کناره گیری داشته باشند. البته در گذشته مواردی پیش آمده است که پاپ ها مجبور به استعفا از مقام خود شده اند.
کشور ایتالیا در گذشته، به مدت صدها سال مرکز فعالیت کاتولیکها جهان بود.
اقتصاد
مهمترین منبع اقتصادی واتیکان اعانهها هستند که مردم و کشورهای مسیحی هر سال مبالغی را به عنوان کمک به این کشور میفرستند.
واتیکان کشور بسیار ثروتمندی است و دلیل آن نیز موقعیت خاص کلیسای کاتولیک است. به طور کلی کلیساها در آمدهای بسیار زیادی دارند. طبق آمار، در سال 2000 میلادی، درآمد کلیساها در سطح جهان – تنها از ناحیة اخذ وجوهات شرعی مسیحیان از قبیل صدقات، نذورات، کفارات وغیره – بالغ بر 108 میلیارد دلار بوده است، که البته قسمت اعظم این درآمدها به کلیساهای آمریکا با 36 میلیارد دلار اختصاص داشته است. علاوه بر این، در کشورهای اروپایی، از آنجا که کلیسا به عنوان یک نهاد خیریه به رسمیت شناخته شده است، مردم میتوانند درصد مشخصی از مالیات خود را – این رقم در کشورهای مختلف متفاوت است و به طور متوسط 8 در هزار میباشد – به حساب کلیسا واریز نمایند. تمامی این درآمدها، جدا از درآمدهایی است که کلیساها از ناحیة موقوفات خود کسب میکنند.
البته یکی از دلایلی که مردم مبالغ هنگفتی پول در اختیار کلیساها میگذارند این است که کلیسا در ارائة بیلان مالی خود شفاف عمل میکند و ریز درآمدها و هزینههای خود را در اختیار مردم قرار میدهد که در آن به تفکیک، هزینههای آموزشی، فرهنگی، حمایت از ایتام و نیازمندان، درمانی، تبشیری و غیره مشخص شده است. برای مثال، براساس آمار رسمی واتیکان، 113 هزار مرکز خیریه درمانی، 982 دانشگاه، 200 کالج، 3 هزار حوزه علمیه، 2 میلیون کشیش، 400 هزار راهب، 800 هزار راهبه و … تحت پوشش کلیسای کاتولیک در سطح جهان فعالیت میکنند. در واقع، سازماندهی بسیار دقیقی در مجموعه کلیسای کاتولیک وجود دارد که بر اساس آن سیاستگذاریهای کلان در واتیکان صورت میگیرد و اختیاراتی نیز به حوزههای خلیفهگری در کشورهای مختلف تفویض شده است. این حوزهها گزارشهای مستمر، دقیق و مفصلی از فعالیتها و مشکلات خود را به واتیکان ارسال میدارند و واتیکان نیز برای حل آن مشکلات به طور بسیار جدی و پیگیر اقدام میکند. از سال 1981میلادی، دربار واتیکان برای خاتمهدادن به حدس و گمانها در مورد میزان ثروت و درآمد کلیسا، حسابهای مالی خود را منتشر میکند.
بانک واتیکان درسده19میلادی تأسیس شد، اما فعالیت خود را در شکل کنونی و تحت نام فعلی «مؤسسه آثار مذهبی» از سال 1942 میلادی، آغاز کرد.
فرهنگ
لازم بذکر است که کشور واتیکان در تعیین بسیاری از موارد فرهنگی و سیاسی جهان مسیحیّت نقش مهمی را ایفا مینماید و سالانه تعداد زیادی از مردم از این کشور بازدید مینمایند. از این جهت بصورت تخصّصی از طریق درآمد جهانگردان مذهبی سالیانه مقدار زیادی درآمد وارد این کشور میگردد.
شهر واتیکان به خودی خود از تاریخ فرهنگی قابلتوجهی برخوردار است. ساختمانهایی چون سنت پیتر بازیلیکا و کلیسای سیستین از زیباترین آثار هنری جهان است و آثار ارزشمندی از هنرمندان بزرگ تاریخ چون میکل آنژ و بوتیچلی را در خود جای دادهاست.
کتابخانه بزرگ شهر و مجموعههای ارزشمند موزه آن حاوی اطلاعات تاریخی شگرفی است که به لحاظ علمی و فرهنگی بسیار باارزشند.
در سال ۱۹۸۴ سازمان جهانی یونسکو، شهر واتیکان را در فهرست مناطق تاریخی خود ثبت کرد و تنها نمونهای است که در آن کل یک کشور بهعنوان اثری تاریخی ثبت میشود.
آنچه جالب توجهاست، حضور چشمگیر مردان در شهر است زیرا ساکنان اصلی آن را مردان تشکیل میدهند و جمعیتی کثیر از آنها در واتیکان دیده میشوند.
حضور گردشگران و زائران به زندگی روزانه شهر تنوع خاصی میبخشد و دیدار پاپ اعظم در مراسم عشای ربانی و نیز آیین مذهبی و جشنها برای آنها بسیار جالب است.
یکی از مهمترین بناهای توریستی کلیسای سن پیتر :
این کلیسا که بزرگترین کلیسای جهان نیز است، محل دفن سن پیترو؛ یکی از حواریون حضرت مسیح است و مقبره او در وسط محوطه داخلی این کلیسا قرار دارد.
نقشه هوایی ساختمانهای کلیسای سن پیترو به شکل یک کلید طراحی شده که نماد کلید بهشت محسوب میشود و مجسمههای حواریون مسیح نیز به شکل نیم دایرهای در اطراف در ورودی این کلیسا نصب شدهاست.
بنای کلیسای سن پیترو در رم به مدت یک قرنٔ تمام در دست ساخت بوده است. ابتدا در دوره رنسانس با طرح برامانته، سپس با طرح تازه میکل آنژ به صورت پلان متمرکز و ایستا ساخته شد.
واتیکان از سریرمقدس که نام حوزه اسقف نشین این شهر است، متفاوت است. واتیکاندولت شهری مستقل است که در سال ۱۹۲۹ با توافق مقامات سریر مقدس و بنیتو موسولینی نخستوزیر ایتالیا بنیان نهاده شد، اما قدمت سریر مقدس به اوان پیدایش مسیحیت میرسد. سریر مقدس عالیترین اسقفنشین کلیسای کاتولیک و حکومت مرکزی کلیساهای کاتولیک به شمار میرود و در جامعهٔ بینالمللی یک واحد مستقل واجد حاکمیت به شمار میرود که موضوع حقوق بینالملل است و در بسیاری از کشورها سفارتخانه و در بسیاری از سازمانهای بینالمللی عضویت دارد. سفرای این کشور و نمایندگان پاپ نیز به طور رسمی نماینده و سفیر سریر مقدس نامیده میشوند و نه دولتشهر واتیکان. همچنین مصوبات واتیکان به زبان ایتالیایی منتشر میشود اما اسناد رسمی سریر مقدس به زبان لاتین است. این دو واحد حتی گذرنامههای متفاوتی نیز صادر میکنند. سریر مقدس گذرنامههای دیپلماتیک و خدماتی را صادر میکند و واتیکان گذرنامههای عادی.
تاریخ
شهر واتیکان – کوچکترین کشور مستقل جهان – در ۱۱ فوریه ۱۹۲۹ طبق معاهده لاترن تأسیس شد.این عهدنامه بین «موسولینی» رئیس وقت دولت ایتالیا و پیپسی (papacy) – دفتر پاپ بالاترین قدرت کلیسای کاتولیک رم – پس از سالها مجادله منعقد شد. در سال ۱۹۸۴ با کنکوردا(concordat) – پیمان پاپ و دولت – عهدنامه جدیدی جایگزین شد. این عهدنامه جدید مانند عهدنامه قبلی، استقلال کامل کلیسای کاتولیک را در داخل شهر واتیکان به رسمیت میشناسد.
حکومت
شخص اول در اداره شهر، پاپ اعظم است که در عالیترین مسند قرار دارد و حق قانونگذاری، قضاوت و اداره دولت به عهده اوست. واتیکان که به شهر پاپسالاری (Holysee) شهرت دارد، بهعنوان مرکز حکومت کلیسای کاتولیک محسوب میشود.
به دلیلی که پیشینهای تاریخی دارد، دولت حاکم بر واتیکان ساختاری خاص و منحصربهفرد دارد و همان طور که اشاره شد بعد از پاپ که در صدر است، دبیران رسمی منطقه از جمله حکمران و نماینده پاپاعظم در کمیسیون قرار دارند که نه تنها این اعضا بلکه سایر افراد از سوی شخص پاپ انتخاب و در صورت خواست وی از مسند قدرت عزل میشوند.
حکمران شهر که در بسیاری از مواقع به عنوان رئیس جمهور واتیکان مطرح میشود، در واقع وظیفهای شبیه یک شهردار و یا مدیر اجرایی دارد.
نیروهای امنیتی
واتیکان دارای چند گروه و هسته امنیتی است، یکی گارد امنیتی سوییس که نیروی ارتش آن به صورت داوطلبانه از میان شهروندانسوئیسی تشکیل شدهاست و دیگری «corpo della Gendarmeria» که نه تنها به عنوان نیروی ارتش منطقه واتیکان محسوب میشوند بلکه به عنوان محافظان شخصی پاپ نیز انجام وظیفه میکنند.
همچنین واحدی به نام «پلیس واتیکان» نیز وجود دارد.[۴] شهر واتیکان دارای زندان نیست، اما در ساختمان پلیس واتیکان سه سلول وجود دارد.
جغرافیا
واتیکان که کوچکترین ایالت خودمختار اروپایی محسوب میشود، بر روی تپهای به همین نام در شمال غرب شهر بزرگ رم واقع شده و گرداگرد آن را دیواری احاطه کردهاست تا شهر و به خصوص پاپ اعظم را از خطر حملات خارجی محافظت کند.
واتیکان کوچکترین منطقه خودمختار و مستقل در جهان به شمار میرود و کل آن تنها ۶/۱۰۸ آکر است آب و هوای مدیترانهای تابستانهای گرم و خشک و زمستانهایی بارانی را برای آن به ارمغان میآورد و مانند شهر رم درجه دمای آن متغیر است. مه و بخار پراکنده در هوای شهر که ناشی از فواره بزرگ و عظیمالجثه سینت پیتر باسیلیکا است نیز موجب رطوبت هوا و پراکنش دائمی قطرات آب در هوا میشود.
این شهر کوچک اما مقتدر، تمامی نیازهای خود را برآورده میکند و دارای اداره پست، آتشنشانی، نیروهای پلیس، ایستگاه راه آهن، شبکههای نیروی برق، رستورانها، بانک و شبکه انحصاری اینترنتی است.
امواج کوتاه شبکه رادیویی این شهر در سراسر دنیا قابل استفادهاست و شبکه تلویزیونی و اینترنت آن نیز در دسترس همگان قرار دارد.
«رومانو» (Romano) که به صورت روزانه در ایتالیا، هفتهنامه در انگلستان، اسپانیا، آلمان و فرانسه و ماهنامه در لهستان چاپ میشود، از سوی یک شرکت خصوصی تحت نظارت افراد غیر روحانی کاتولیک منتشر میشود، اما اطلاعات رسمی و اداری آن تحت کنترل است.
در این نشریه مقالات و نوشتههای رسمی که اطلاعات کلیسا را در بردارد باعنوان «Actapostlica sedis» درج میشود و بیشتر خوانندگان آن دانشجویان و افراد مرتبط با کلیسا هستند. همچنین واتیکان با مجاورت دریا ی مدیترانه آب وهوای مدیترانه ای به خود گرفته است.
امکانات شهری
واتیکان هیچ فرودگاهی ندارد و تنها یک باند هلیکوپتر به طول ۸۵۲ متر در شهر دیده میشود.
خطوط راهآهن آن ایتالیا را به ایستگاه سینت پیترز متصل میکند و بیشتر برای جابجایی زائران از آن استفاده میشود. جالب آن است که پاپ ژان پل دوم، نخستین کسی بود که از قطارهای این خطوط استفاده کرد.
خطوط متروی آن نیز در مدت ۱۰ دقیقه شهر را طی میکند.
در واتیکان از سیستم تلفن و پست انحصاری و کاملاً مستقل استفاده میشود و خطوط اینترنتی آن نیز در دسترس همهاست.
هنگام استفاده از سیستم پست آن از افراد در خواست شده که از نوشتن هر نامی بجز «واتیکان» بر روی نامهها خودداری کنند تا بستهها و نامهها به طور مستقیم به شهر واتیکان برسد و به کشور دیگری نرود.[
مردم
این کشور کم جمعیتترین کشور جهان بوده و دارای حدود ۱۰۰۰ نفر جمعیت میباشد.
تقریباً کل جمعیت ۱۰۰۰ نفری واتیکان از جامعه روحانیت هستند و درون محوطه محصور شده آن زندگی میکنند. تمام ساکنان این شهر شامل رجال و مقامات عالیرتبه، کشیشها، راهبهها و گارد امنیتی سوییسی، کاتولیک هستند. در واقع شهر مرکز روحانیت و مذهب رم محسوب میشود.
علاوه بر آن حدود ۳٬۰۰۰ کارگر در شهر فعالیت دارند که خارج از حصار آن زندگی میکنند.
زبان رسمی مردم این شهر لاتین است، اما ایتالیایی و به طور بسیار محدودی از دیگر زبانها نیز استفاده میشود. زبان اصلی گارد امنیتی آلمانی است.و در شبکه اینترنتی آن از زبانهای آلمانی، فرانسه، اسپانیایی، انگلیسی و پرتغالی استفاده میشود.
دیپلماسی و سیاست خارجی
کشور واتیکان در سازمان ملل متحد عضویت دارد ولی به جز حق دادن رایref>نمایه سازمان ملل متحد، بیبیسی فارسی با وجود این واتیکان با بسیاری از کشورهای جهان روابط کامل دیپلماتیک و وابستههایی دارد.
مجمع كاردينال ها
عناوين سلسله مراتب روحانيون كليساى كاتوليك عبارتند از: طلبه – كشيش – اسقف -اعظم. بنابر اين كاردينال بعنوان مقام رده اى از سلسله مراتب فوق نمى باشد بلكه عنوانى تشريفاتى است كه نشاندهنده اهميت موقعيت شغلى و يا ويژگى شخصى آنكس كه به اين عنوان منصوب مى گردد است كاردينال ها اشخاصى هستند كه اكثراً در تشكيلات واتيكان داراى مقام مهمى مى باشند و بعنوان عوامل اجرايى يا مشورتى پاپ فعاليت مى نمايد.
عنوان كاردينال از سه رده تشكيل مى شود كه عبارتند از:
الف – كاردينال هاى اسقف: كاردينال هايى هستند كه مقام اسقفى يا اسقف اعظمى را قبلاً نائل شده و به مقام كاردينالى نيز منصوب گشته اند لازم به ذكر است كه اكثر كاردينالها از رده اساقفه انتخاب مى گردند.
ب – كاردينال كشيش: بعضى از كشيشان به مقام اسقفى نرسيده اند اما داراى ويژگى شخص خاص و يا موقعيت شغلى برجسته اى مى باشند و لازم است بنحوى اهميت آنان در جامعه رسماً مطرح گردد كه اين عرض با اعطاى مقام كاردينالى بر آورده مى شود.
ج – كاردينال هاى شماس: شماسان كسانى هستند كه در مراسم مذهبى به كشيش ها و يا اساقفه در اجراى شعائر كمك مى كنند، شماسان بر خلاف كشيشان مى تواند ازدواج كرده و بعضى از قسم ها و تعهدات آنان را ندارند از آنجا كه منصب كاردينالى به شخص عطا مى گردد كه حداقل كشيش بوده باشد از اينرو مقصود از كاردينال هاى شماس كشيشان رده پايينى هستند كه تعهدات و پيمانهاى كشيشى را پذيرفته اند و بعلت موقعيت خاصشان به مقام كاردينالى نائل مى گردند.
عنوان كاردينالى توسط شخص پاپ به افراد مذكور اعطا مى شود و نمايانگر اهميت آن شخص است.
معرفى مجمع كاردينالها
تعداد كاردينال ها در سال 1998 م :166 نفر بوده است كه 106 نفر آنان منصوب پاپ ژان پل دوم هستند.
اعضاى اين مجمع از دو جهت داراى اهميت ويژه اى مى باشند:
الف – كاردينالها عوامل اجرايى و مشاوران مخصوص پاپ در اداره كليسای جهانى كاتوليك بوده و بعنوان اشخاص ذى نفوذ مطرحند.
ب – كاردينالهايى كه واجد شرايط مخصوصى باشند پس از فوت پاپ حق شركت در اجلاسيه كاردينال ها براى انتخاب پاپ بعدى را داشته و در رأى گيرى مشاركت مى نمايند.
جهات فوق باعث گرديده است كه اولاً: كاردينالها اكثراً تبعه و شهروند واتيكان باشند تا از هر گونه نفوذ و سلطه دولت خاصى بر روى آنان جلوگيرى شده و تنها تحت حاكميت خود واتيكان و با استفاده از حق مصونيت هاى ويژه سياسى و ديپلماسى به فعاليت هاى خود ادامه دهند.
ثانياً: پاپ معموملاً اشخاصى را به سمت كاردينالى منصوب مى كند كه داراى توافق فكرى كامل با وى بوده و جهات ويژه سياسى در انتخاب وى ملحوظ شده باشد.
لازم به ذكر است شوراى مذكور حق هيچگونه نظارت و مراقبتى به اعمال پاپ را ندارد زيرا پس از بيانيه شوراى واتيكان اول پاپ معصوم بوده و از هر عيب و خطايى مصون است.
قواى اجرايى واتيكان
دولت مركزى كشور واتيكان
در چهارمين اصلاحيه كوريا رومانا كه در سال 1988توسط پاپ ژان پل دوم رهبر كاتوليك هاى جهان انجام شد اصطلاح مذكور اينگونه تعريف گرديد «مجموعه وزارتخانه ها و نهادهايى كه پاپ را در اعلاى وظيفه مذهبى او در راه خير و خدمت به كليساى جهانى و كليساهاى ويژه يارى مى دهدبه اینصورت است
سه دفتر براى اداره امور كليسا 15 مجمع مذهبى كه در حقيقت وزارتخانه هاى كليسا محسوب مى شدند را ايجاد نمودند و اين مجامع به امور سياسى، مذهبى، فرهنگى و…كليسا مى پرداختند. پس از اصلاحات مكرر در نظام دولت مركزى كليسا، در حال حاضر ساختار آن عبارتست از: دبيرخانه دولت، 9 مجمع يا وزارتخانه، 3 محكمه، 11 شوراى پاپى، كميسيون و كميته و نزديك به ده نهاد مختلف .
پاپ در راس کشور واتیکان قرار دارد واز نظرامور قضائی ،اداری و قانونگذاری قدرت مطلق را داراست .امور قانونگذاری و اداری از مجرای کمیسیون پاپی 12اعمال می شود وانجام امور قضائی ،از کانال دادگاه های ویژه صورت می پذیرد. و جدااز کمیسیون پاپی،امور مربوط به[ کشور] رااز مجرای یک[ دبیرخانه عمومی] اداره می کند.این دبیرخانه دارای 7اداره به شرح زیراست :
شورای امور عمومی ،امور حقیقی ، کارمندان ، حسابداری مرکزی ، تجارت ، امنیت ، پست و تلگراف . سه مدیریت عمومی ، کارهای مربوط به : بناهای یادبود، موزه ، گالری ، خدمات تکنیک و رادیو واتیکان رااداره می کنند. پنج مدیریت نیز، به مسایل مربوط به خدمات اقتصادی رصدخانه واتیکان ، خدمات بهداشتی ، باستانشناشی و پژوهش و ویلاهای پاپی ! رسیدگی می کنند.
دبير خانه دولت (نخست وزيرى واتيكان)
اين دبير خانه هسته مركزى دولت و كليساى كاتوليك (واتيكان) را تشكيل ميدهد و عليرغم اكثر نهاد ها و وزارتخانه هاى واتيكان در شهر رم واقع شده اند دبيرخانه در خود خاك واتيكان قرار گرفته، بعنوان ناظر و سرپرست بر فعاليت هاى ساير نهاد هاى واتيكان نظارت داشته و آنها را با هم هماهنگ مى سازد. واتيكان فعاليت هاى دبيرخانه را فعاليت هاى حواريونى نام نهاده است.
تشكيلات سازمانى دبير خانه
در رأس دبيرخانه واتيكان كاردينالى كه دبير دولت يا صدراعظم واتيكان خوانده مى شود قرار دارد در عرف ديپلماسى وى هم سطح نخست وزير تلقى گرديده و بالاترين مقام واتيكان در روابط با خارج و نمايندگان دولتهاى خارجى در واتيكان است اومسئوليت ايجاد و بهبود روابط با ساير دولتها را در راستاى حمايت از كاتوليك هاى جهان و دارا بودن آزادى جهت مراسم مذهبى شان دارا مى باشد. از آنجا كه وى از جانب پاپ انتخاب گرديده و بعنوان عاليترين مقام واتيكان پس از پاپ در مذاكرات خارجى حضور دارد از نفوذ فراوانى برخوردار است او همچنين حق تشكيل جلسه رؤساى بخشهاى مختلف دستگاه حكومتى واتيكان را داشته و در رأس كاردينالهايى است كه وزارت امور خارجه را هدايت مى كنند بر خلاف اكثر رؤساى نهادهاى واتيكان كه موظفند پس از 5 سال از مقام خود استعفا دهند، دبير دولت چنين وظيفه اى ندارد همچنين تعداد زيادى از رؤساى ادارات، متخصصين، مشاورين و ديپلماتها در نهاد دبيرخانه فعاليت دارند.
دبير دولت داراى دو معاون است، يك معاون كه در رأس بخش امور عمومى دبيرخانه قرار مى گيرد و معاون دوم كه در رأس بخش روابط با دول (وزارت امور خارجه) با وى همكارى مى كند.اين دو معاون بهمراه فرماندار كاخ پاپ در صورت فوت پاپ در پست خود باقى مانده و تا انتخاب پاپ جديد به وظايف خويش عمل مى كنند و در خلال اين مدت در قبال شوراى كاردينالها پاسخگو مى باشند دبيرخانه داراى سه كميسيون مى باشد 1) كميسيون مربوط به پرسنل واتيكان 2) كميسيون ترسيم جدول هاى آمارى مربوط به ساختار و پرسنل واتيكان 3) كميسيون بررسى اعطاى مدال و القاب و نشان، همچنين دفتر مركزى آمار كليسا و اداره مطبوعاتى واتيكان وابسته به دبير خانه مى باشند
دو بخش دبيرخانه دولت بهمراه شوراى كاردينالها و اساقفه بر روى سه سازمان يعنى روزنامه روسروانو رومانو – راديو واتيكان و مركز تلويزيونى نظارت دارند.
بخش امور عمومى
یکی دیگر ازبخشهای تشکیلات واتیکان بخش امور عمومی است
که وظایف این بخش اینگونه است:
وظايف بخش امور عمومى
– رسيدگى به امور مربوط به فعاليت هاى روزانه پاپ
– بررسى امورى كه خارج از اختيارات عادى نهادهاى ديگر واتيكان مى باشند.
– تنظيم و هماهنگى روابط وزارتخانه ها و نهادهاى واتيكان با يكديگر
– تنظيم فعاليت هاى نمايندگان واتيكان بويژه در ارتباط با آنان با كليساهاى محلى كشورهاى مختلف
– رسيدگى به امور مربوط به نمايندگان كشورهاى مختلف در واتيكان
– تنظيم حضور و فعاليت نهادهاى واتيكان در سازمانهاى بين المللى و سازمانهاى كاتوليكى
– تدوين و ارسال نامه ها و متون پاپ
– رسيدگى به امور مربوط به انتصابات (اعم از نهادهاى واتيكان و سازمانهاى وابسته به آن )
– نگهدارى مهرى كه انگشتر ماهيگير(19) ناميده مى شود
– نظارت بر انتشار بيانيه ها و نوشته هاى رسمى واتيكان، انتشارات اطلاعات رسمى مربوط به فعاليت هاى پاپ و واتيكان
– نظارت بر هماهنگى بخش دوم دبيرخانه با روزنامه روسرواتورومانو- راديو واتيكان
– مركز تلويزيونى واتيكان
– جمع آورى و انتشارات اطلاعات آمارى مربوط به فعاليت هاى كليسا در كشورهاى مختلف جهان
وزارت امور خارجه
-وزارت امور خارجه علاوه بر يك وزير داراى 47 كارمند است كه دو بخش سياسى و ادارى مشغول فعاليتند همچنين داراى دو نماينده، يكى بعنوان نماينده واتيكان نزد سازمانهاى بين المللى و ديگرى نماينده واتيكان در وزارت خارجه مى باشد
وظایف : 1.ايجاد روابط سياسى با دول مختلف و سازمانهاى بين المللى و انعقاد پيمان نامه هاى گوناگون و نظارت بر حسن اجراء آن .
– 2.ايفاى نقش هاى نمايندگان واتيكان در سازمانها و كنفرانس هاى بين المللى
لازم به ذكر است كه برخى از وظايف اين بخش بخاطر اهميت ويژه آن به بخشى امور عمومى محول گرديده كه ذكر شد.
[ اداره زائران و جهانگردان ]
که زیر نظر دولت فعالیت می کنند، با این هدف کار می کنند که تسهیلات لازم را برای[ جذب زائر] درابعاد فرهنگی و مذهبی بوجود آورد.
سلسله مراتب کلیسای کاتولیک رم
سلسه مراتب روحانیونی که در کلیسای کاتولیک رم خدمت می کنند، عبارت است از:
1- پاپ:
رهبر کلیسا، وی در واتیکان مستقر است،کاتولیک ها اعتقاد دارند پاپ در تعریف موضوعات ایمانی و اخلاقی خطاناپذیر و معصوم است.
2- کاردینال:
توسط پاپ منصوب می شود، ۱۷۸ کاردینال در سراسر دنیا وجود دارد، عده ای از این کاردینال ها شورای کاردنیال های انتخاب پاپ را تشکیل می دهند و به عنوان مشاور پاپ محسوب می شوند و در زمان مرگ او پاپ جدید را انتخاب می کنند.
3- اسقف اعظم:
اسقف اعظم، اسقفی است که در قلمرو ناحیه ای در شهرهای اصلی به کلیسا خدمت می کند که این ناحیه، قلمرو زیر نظر اسقف اعظم نیز نامیده می شود. یک کاردینال می تواند اسقف اعظم نیز باشد.
4- اسقف:
اسقف همانند کشیش در یک جا مستقر بوده و آموزگار اصول تعلیمی کلیساست و بر کار کشیشان نظارت دارد.
5- کشیش:
سرپرست انجام کارها و مراسم عبادی از جمله عشای ربانی، تعمید و ازدواج است.
6- دیکون (شماس:
این مقام کلیسا یک درجه پایین تر از کشیش است و به کسی گفته می شود که برای کشیش شدن آماده می شود. در کلیسای پروتستان به این مقام شماس گفته می شود و کشیش را برای امور غیر نیایشی یاری می کند. یک دیکون همیشگی می تواند ازدواج کند و در اجرای برخی از آداب و رسوم دینی به کشیش کمک کند.
رومن کوریا چیست ؟
رومن کوریا یک سازمان اداری است که از دوایر مختلف تشکیل شده است و پاپ را بعنوان[ رهبر جهانی کلیسا] یاری می دهد. به این سازمان اسامی گوناگونی اطلاق می شود که در میان آنها معروف تراست .
شکل فعلی این سازمان در ماه اوت سال 1367 بوسیله پاپ ششم ، بررسی شده و تصمیم هائی گرفته شد براین اساس ،اعضاء کارکنان و مشاوران آن برای مدت سال ،از سوی پاپ منصوب می شوند. مانعی برای انتصاب مجدداین افراد وجود ندارد و کار سازمان و دوایر مربوط به آن ، تماس نزدیکتر بااسقف و کنفرانسها و نشست های آنان است .
در شکل جدید و بدلیل انتخاب کارکنان از کشورهای مختلف ،[ رومن کوریا]، در حال حاضر، یک بعد مشخص بین المللی یافته است .
در رومن کوری، براساس قانون مورداشاره سال 1967 مکان نخست ،از نظر تقسیمات اداری به دو سازمانی داده شده است که مستقیما با پاپ کار می کنند.این دو سازمان عبارتنداز سازمان امور کشور 3 و شورای امور عمومی کلیسا 4 . مقراین سازمان ، نزدیک به آپارتمان پاپ و در طبقه سوم[ قصراپوستولیک] است . سازمان امور کشور، مرکزی است که از مجرای آن فرامین و رهنمودهای پاپ ابلاغ می شود. حفظ و برقراری رابطه با دوایر مختلف کوری،اسقف ها و نمایندگان آن در سراسر جهان ، نمایندگان کشورهای خارجی واشخاص خصوصی ، بعهده گردانندگان سازمان است که در راس آن ، کاردینال ، مسوول این امر قرار گرفته است و بوسیله جانشین او یاری می شود. گفتنی است که کاردینال ، مسوولیت دوایر مختلف را بعهده دارند، تشکیل جلسه می دهد. ریاست این جلسات بااوست . دراین سازمان همچنین مدیریت و دفتر نشریه رسمی واتیکان و کتاب سال آن قرار دارد. همه ساله کتابی در بیش از هزار صفحه به نام فعالیتهای[ واتیکان] از سوی این سازمان چاپ و پخش می گردد.
شواری امور عمومی کلیس،از سال 1967 نسبت به سازمان امور کشور، استقلال بیشتری یافته است . قبلااین شورا بخشی از سازمان فوق بود. سازمان ، در حال حاضر مسوولی ویژه دارد. مسایل مربوط به مذاکرات ، روابط با دولت ها و ملت ها در حوزه مسوولیت های آن است . علاوه براین مسائل مربوط به نمایندگان پاپ نیز مشترکا با سازمان امور کشور رسیدگی می کند.
در زمینه[ حقوق بین الملل] واتیکان ، مشکل خاصی از حاکمیت را داراست ، حاکمیتی که از حاکمیت ارضی کشورواتیکان جداست . به این معنا که حاکمیت کلیس، بعنوان جامعه ای مستقل و فارغ از هر قدرت زمینی در سراسر جهان ، بوسیله او نمایندگی می شود.
بعنوان یکی هستی و واقعیت مستقل ، کلیسا همواره فعالیت کرده است . یعنی از سوئی نمایندگان خود را به کشورهای مختلف فرستاده ، واز دیگر سو نمایندگان آنان را پذیرفته است . روابط سیاسی ازاین نوع ، در سالهای اخیر گسترش چشمگیر یافته است . در پایان سال 1984 نمایندگان سیاسی واتیکان 78 نفر و نمایندگان غیرسیاسی آن 15 نفر بود. لازم به یادآوری است که ماموران سیاسی واتیکان ، در یک آکادمی که در سالهای پیشین تاسیس شده است ، آموزش های لازم است را می بینند. تا سال 1983، همچین 82 هیئت سیاسی ، درواتیکان پذیرفته شده بود. نمایندگان سیاسی خارجی در واتیکان بعنوان یک قاعده عمومی در[ رم] زندگی می کنند واز مصونیت سیاسی برخوردار.این امر، بدلیل مساحت کوچک واتیکان است که اقامت و زندگی هیئت های نمایندگی خارجی را در آن ، مشکل می سازد.
وظایف وامور مربوط به نمایندگان پاپ ، بوسیله پاپ پل ششم در فرمان سال 1969 دقیقا معین شده است . نماینده غالبا یک[ اسقف اعظم] است و قبل از هر چیز، یک روحانی است و در خدمت کلیساست و بعنوان رابط بین کلیسای محل ماموریتش با پاپ ، عمل می کند. علاوه براین ماموریت اساسی ،او نماینده واتیکان در کشور و دولت محل ماموریت خویش نیز هست .
باید در نظر داشت که واتیکان برای مسائل مربوط به صلح ، خلع سلاح ، امنیت بین المللی ، رشد و هم چنین مسایل اجتماعی ، فرهنگی و عملی اهمیت ویژه قائل است و بهمین دلیل است که در موسسات مربوطه بین المللی ، نظیر یونسکو و …[ نماینده دائم] دارد.
گروههای ویژه روحانی 1 oongregationبجای وزارتخانه های پاپ عمل می کنند،این نام از کلمه سنتی می آید که مشخص کننده دیدارهای گروهی از کاردینالها واسقفهائی است که عضو یک دایره هستند. در حال حاضر، ده گروه ویژه روحانی فعالیت می کنند و نام بسیاری از آنان با نام هائی که مسوولیت ها و وظایف آنان را بهتر تعیین کند، عوض شده است . همانطور که نیازهای تازه ، سبب تغییر در سازمان دهی اداری پاره ای از دوایر مستقل شده است .
گروه ویژه روحانی در دفتر مقدسی که در سال 1542 شکل گرفت ، نخستین گروهی بود که تغییرات سازمانی در آن رخ داد و نام آن به[ گروه ویژه روحانی برای دکترین ایمان] تغییر یافت .این گروه ، مسوول کلیه مسایلی است که درزمینه ایمان واخلاق پدیدار می شود. مشاوران گروه ،از میان صاحب نظران کاتولیک در سراسر جهان انتخاب می شوند.
در یازدهم اوریل 1969، کمیسیون بین المللی [مذهب شناسی] در داخل این گروه شکل گرفت تا به مسایل مربوط به [دکترین ایمان] رسیدگی کند. نمایندگانی از مکاتب و ملیت های مختلف در این کمیسیون عضویت دارند. کمیسیون اقلا سالی یکبار تشکیل جلسه می دهد و به[ کمیسیون اسقفی انجیل] مربوط است ارتباط این دو کمیسیون ، درسال 1971 بوسیله پاپ پل ششم به رسمیت شناخته شد.
گروه ویژه روحانی برای اسقف ها:این گروه در سال 1589 میلادی تاسیس شد و مسایل مربوط به کلیساهای محلی و پیشواهای روحانی آنان ار که در[ گروه ویژه روحانی برای کلیساهای شرقی] پذیرفته نشده اند، بررسی می کند.این گروه ، در خدمت اسقف هاست و در همان حال که مسائل مربوط به تاسیس واصلاح قلمرواسقف ها را حل می کند واسقف ها و فعالیت های روحانی آنان را نیز، در قلمرو خود بعهده دارد، پیگیری جریانات شوراهای منطقه ای را (شوراهائی که در مناطق مختلف در یک کشور فعالیت می کنند) مطالعه می کند. کنفرانسهای اسقفی نیز، بااین گروه است . دو کمیسیون اسقفی به این گروه وابسته است : کمیسیون اسقفی برای مهاجران و مسافران (نظیر توریست ه، پناهندگان و دریانوردان ) و کمیسیون اسقفی برای آمریکای لاتین .
گروه ویژه روحانی برای کلیساها شرقی :این گروه در سال 1862 شکل گرفت و در سال 1917 مستقل شد. گروهدرارتباط با قلمرو واسقف ه، روحانیت ، مذهب و آیین های شرقی با گروه های ویژه روحانی برای موسست غیرمذهبی و دیگر گروه های مربوطه همکاری دارد. به اضافه آنکه این گروه ، در مورد مسائل مربوط به بعضی کشورهای آفریقائی و خاورمیانه ، ازاختیارات ویژه ای برخورداراست .
گروه ویژه روحانی برای نظم شعائر مذهبی :این گروه در سال 1908، تشکیل شد و هر مساله ای که مربوط به[ شعائر 7 گانه] شود، در حوزه عملکرد آنست .
گروه ویژه روحانی برای روحانیت : تاریخ تاسیس آن به گروهی که در سال 1564 بوجود آمد، بر می گردد. تا قبل از 1967، کار گروه ، مشاوره و تنظیم واظهار نظر در مورد صحت تعابیر بود. در حال حاضر، گروه ، در خدمت روحانیت است و برنامه هایش ، با مسائل روحی کشیش ها و نوسازی پیشوائی روحانی ، مربوط می شود. مطالعه و تنظیم برنامه های کشیش ها و اعزام آنان به کشورهای مختلف جهان ، بااین گروه است . بعلاوه آن که مسائل مربوط به اداره کلیسا و میراث هنری آن را نیز زیر نظر دارد .
گروه ویژه روحانی برای موسسات مذهبی و غیرمذهبی :این گروه از سال 1586 تا[ 1908 گروه ویژه روحانی برای قواعد] نامیده می شود.از 1908 تا 1967 کار گروه در رابطه با[ زندگی مذهبی] بود ولی در حال حاضر، امور مربوط به مسائل غیرمذهبی را نیز زیر نظر دارد.
گروه ویژه روحان برای مسیحی کردن مردم :این گروه در سال 1622 به فعالیت آغاز کرد و در آن هنگام ، عرصه فعالیتش بیشتر در سرزمینهای مکشوفه ! جدید و بعضی کشورهای اروپائی که مسیحیت در آن روبزوال می رفت ، بود. در حال حاضراین گروه درابعاد مختلف زندگی کلیسا فعالیت می کند و مناطق مخصوص دراروپا و آمریکا و تقریبا تمام آفریق، خاور دور نیوزیلند واسترالیا (بجز یک استثناء که تقریبا تمام فلیپین باشد) را زیر نظر دارد.اداره منطقه فیلیپین را دائره خاصی بعهده دارد !
واتیکان ، مرکز تاریخی هنر
در سال 1960 میلادی ، واتیکان در[ سازمان بین المللی حفظ آثار هنری در صورت وقوع جنگ] 1 به ثبت رسید.این امر، بمعنای برسمیت شناخته شدن واتیکان بعنوان یک واقعیت ویژه هنری ، در جهان است . صورت پذیرفتن این امر، نه بدلیل شخصیت ها و بناهای یادبود آن ، بلکه بدلیل آن است که واتیکان ، والاترین ارزشهای هنری را عرضه می کند. یک هیئت دائمی ، بر کار حفظ هنری و بناهای تاریخی آن نظارت دارد.
کتابخانه اسقفی واتیکان ، به در اختیار داشتن مجموعه های عظیم خطی ، تاریخی و فرهنگی معروف است . فکر ایجاداین کتابخانه ، نخستین بار بوسیله پاپ نیکلاس پنجم (1455 – 1447م ) مطرح شد،اما کتابخانه ، پس از درگذشت وی ، بسال 1475احداث گردید. کتابخانه ، در حال حاضر دارای 70 هزار جلداثر خطی ، صدهزار سند دست نوشته و یک میلیون کتاب چاپی و صدهزار نقشه است . وابسته به همین کتابخانه ، بخشی است که وسیع ترین و کاملترین مجموعه های[ سکه] مربوط به پاپ و جمهوری رم را شامل می شود. یک مدرسه کتابداری نیز به کتابخانه مربوط است .
در حدود سال 1600این فکر مطرح شد که واتیکان ، علاوه بر کتابخانه ، می باید آرشیو مخصوص به خود را داشته باشد.این فکر، بهنگام[ پاپ پیو پنجم] عملی شد. نسخ نامه ه، قواعد و فرامین پاپ هااز قرن سیزدهم ببعد، نخستین هسته های آرشیو را تشکیل داد. به این ترتیب و بااین سابقه تاریخی است که[ آرشیو مخفی واتیکان] شکل گرفته است . آرشیوی که در طی قرون درارتباط و همکاری با آرشیوهای مختلف مربوط به کلیسا بوده است . براساس موافقتنامه قانونی لئوی هشتم (1903 – 1878) درهای آرشیو برای استفاده[ فرزانگان] در سال 1881 گشوده شد وازاین سال آرشیو، در حقیقت به منزله مرکز پژوهشهای تاریخی مورداستفاده قرار گرفت . درارتباط با آرشیو، مدرسه ای برای تربیت کارکنان آن وجود دارد. همانطور که مدرسه[ شناخت خطوط قدیمی] و[ مدرسه سیاست] نیز، درواتیکان بکار آموزش می پردازد.
مرکز علمی :
در حوزه علوم تجربی و ریاضی ، واتیکان موسساتی آموزشی ، بااعتبار جهانی دراختیار دارد. آکادمی علوم 7 که درسال 1936 میلادی ، بوسیله [پاپ پیوس یازدهم] تاسیس شد، در حقیقت ، ریشه در مدرسه ای باستانی دارد، کهدر سال 1603 میلادی در[ رم] به فعالیت آغاز کرد. مدرسه را یک هیئت 7 نفری از دانشمندان که بوسیله پاپ از میان ملل مختلف انتخاب می شوند،اداره می کنند. بااین هدف که آزادی آن ، پیشرفت دانش وارتقاء پژوهشهای ضروری درجهت پیشبرد علوم عقلی ، تامین گردد .
یک پایگاه[ ستاره شناسی] نیز در برج بادها 8 بین سالهای 1580 – 1578 بدستور[ پاپ گریگوری سیزدهم] ساخته شد. تغییر در تقویم ، که بوسیله این پاپ در سال 1582 پدید آمد، درارتباط با نخستین نشست ستاره شناسان درمحل این پایگاه بود. پایگاه ، بعدها به محل ساختمان [لئوی سیزدهم] انتقال یافت و بالاخره بهنگام[ پاپ پیوششم] به ویلای پاپ منتقل گردید. در آخرین تغییر محل ، پایگاه به وسائل مدرن مجهز شد و یک آزمایشگاه علوم مربوطه نیز به آن منظم گردید. پایگاه ، بطور منظم برنامه های پژوهشی اش را دنبال می کند و با رصدخانه های معتبر جهاندرارتباط دائم است . به بناهای هنری و موزه ه، بطور مختصراشاره خواهد شد،اما در همین جا لازم به تذکراست که اداره ویژه ای مسوولیت رسیدگی به آن را به عهده دارد.
در کنار پاپ کیست؟
درکنار پاپ سه شورا به عنوان مشاورين پاپ انجام وظيفه مي نمايند. الف) شوراي کاردينال ها که رياست آن را مسن ترين کاردينال ها بعهده دارد که درحال حاضر کاردينال گانتين مي باشد. ب) شوراي کاردينال ها براي مسائل سازماني و اقتصادي که زيرنظر شوراي اول انجام وظيفه مي کند. ج) شوراي اسقف ها که داراي يک دبيرخانه کل مي باشد. پاپ و شوراهاي مورد اشاره جمعا دستگاه رهبري جهان کاتوليک و رياست حکومت را بعهده دارند.
وضعیت فرهنگی و آموزشی واتیکان:
واتیکان کشوری است با لشگر عظیمی از مبلغان دینی که تعدادشان به دو میلیون نفر می¬رسد و دارای صدو نود و یک دانشگاه، بیش از چهل و پنج دانشگاه علوم انسانی، بیش از پانصد و بیست دانشکده و دویست انستیتوی تخصصی است
دانشگاههایی که تحت نظر واتیکان اداره می¬شوند در رشته¬هایی چون روان شناسی، علوم معنوی، دین شناسی، حقوق کلیسایی، فلسفه تاریخ کلیسا، انجیل شناسی، شرق شناسی و… فعالیت می¬کنند. به علاوه واتیکان در پنج کشور اسلامی سی و هفت موسسه آموزش عالی دارد که بیست و هشت موسسه آن در بزرگترین کشور مسمان جهان یعنی اندونزی است.
پاپ جدید انتخاب شد:
به گزارش عصر ایران به نقل از رویترز، کاردینال “خورخه ماریو برگولیو” 76 ساله اهل آرژانتین به عنوان پاپ جدید انتخاب شد.
این برای نخستین بار است که یک پاپ از آمریکای لاتین انتخاب می شود. 43 درصد از کاتولیک های جهان در این منطقه زندگی می کنند.
پاپ جدید به عنوان “فرانسیس اول” ملقب شده قبل از این رهبری کلیسای پایتخت آرژانتین را برعهده داشت. او پنجمین فرزند یک خانواده کارگر راه آهن و اهنگر است.
دقایقی پیش با خروج دود سفید از دودکش محل اجتماع کاردینال ها در واتیکان، مشخص شد که پاپ جدید انتخاب شده است.
115 کاردینال حاضر در جلسه انتخاب پاپ جدید در واتیکان پس از دو روز جلسه غیرعلنی، پاپ جدید را انتخاب کرده اند.
“خورخه ماریو برگولیو” 76 ساله اهل آرژانتین پاپ جدید است
خروج دود سفید از محل جلسه انتخاب پاپ جدید در واتیکان
واتیکان، یکی از کوچکترین ها
در وایتکان فقط خیابان وجود دارد و هیچ بزرگراهی نیست.
البته تعداد این خیابان ها هم آنقدر کم است که حتی مردم واتیکان یک آدرس مستقل برای یک خیابان خود هم ندارند!
این کشور مذهبی به قدری کوچک است که مساحت سفارت آمریکا در عراق، از کل واتیکان بیشتر است.
واتیکان، کشوری که زبان رسمی ندارد
در واتیکان هیچ زبانی به عنوان زبان رسمی شناخته نمیشود!
البته به شکل معمول بیشتر اسناد به زبان ایتالیایی نگاشته میشود، ولی شما در این کشور کوچک به راحتی میتوانید زبان هایی چون آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی، فرانسوی، و انگلیسی صحبت کنید و مشکلاتتان را با این زبان ها حل کنید.
بالاترین رتبه جرم و جنایت در دنیا!
جمعیت واتیکان در سال 2007 حدود 492نفر بود و در همان سال بیش از 341پرونده حقوقی و 486پرونده جنایی تشکیل شد!
و البته باید بدانید که 90درصد این پرونده ها بدون محاکمه مجرم به پایان میرسد!
با توجه به اینکه واتیکان کشوری پر بازدید برای توریست ها است، این امکان وجود دارد که گاها توریست ها اعمال خلاف مقررات انجام دهند…. این نکته آخر ما را به بحث بعدی هدایت میکند که:
واتیکان و بالاترین آمار بازدید توریست ها
واتیکان در سال 2007 چیزی حدود 4.3 میلیون بازدید کننده از سرتاسر جهان داشت که این آمار باعث میشود این کشور در اولین رتبه از لحاظ بازدید توریستی قرار گیرد.
در واتیکان، به اضای هر مکان دیدنی، 8.739 بازدید کننده وجود دارد!
در فرانسه که یکی از زیباترین و پربازدید ترین کشورهای دنیاست، این آمار خیلی کمتر بوده و به اضای هر مکان فقط 1.26 بازدید کننده وجود دارد.
بیشترین افسر پلیس در دنیا
همانطور که میدانید در واتیکان گاردی از سوئیس هم وجود دارد.
با شمارش این گارد و افسران ژاندارمری شما متوجه میشوید تعداد این پلیس ها به حدود 260 پلیس میرسد!
این یعنی اینکه از هر دو شهروند واتیکانی، یکی پلیس است!!!
و البته یاد آور میشم که در واتیکان شما هیچ زندانی نمیتوانید پیدا کنید! در واقع اصلا زندانی وجود ندارد و مجرمین در زندان های دولت ایتالیا (ولی با هزینه واتیکان) نگهداری میشوند.
منابع:
1) https://plus.google.com
2) .www.vatican.com
3) Junk Worth Knowing
CIA — The World. Retrieved on 2007-02-22
4) Retrieved on 2007-11-28.
5) www.vatican.com
6) www.qudsonline.ir
7) www.asriran.com
8) The Principality of Sealand is generally classified as a micronation, not as an Independence sovereign state.
9)خبرگزاری میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری (CHTN)
10) وبگاه رسمی کشور واتیکان