ایرانی است. لذا رهبر انقلاب در ارتباط با مقوله کار و کارگر همواره بر اساس آموزه های اسلام روحیه کار حداکثری را تقدیر نموده و اظهار ارادت به کارگران را ارزش نامیدند. در میان سخنان ایشان در ارتباط با این مقوله با کلید واژه ی “روح ابتکار و شوق کار” مواجه می شویم. چنانچه می فرماید:«چرا ما باید نسبت به مصنوعات خودمان بىاعتناء باشیم؟ گذشت آن روزى كه وابستگان به دستگاه قدرت تلقین مى كردند كه ایرانى قادر به تولید و ساخت نیست. آنها ایران را عقب انداختند. آنها به روح ابتكار و شوق كار در كشور لطمه زدند.» لذا تجلی روح ابتکار و شوق کار در بین نیروهای مستعد کشور نیازمند پیش نیازهای روحی و روانی و البته مادی و رفتاری است. مهمترین پیش نیازهای مادی و رفتاری در قالب راه کارهای عملیاتی در جریان کسب وکار کشور تعریف می گردد. وقتي افراد يا سازمان ها تمام مراحل كار و مديريت بر روي ايده هاي جديد خود و ديگران را تقبل نموده و مخاطرات آن را مي پذيرند، در واقع نوآوري را به ثمر مي رسانند و فرآيند كارآفريني انجام شده است. برخی از مهمترین راه کارهای عملیاتی نمودن “روح ابتکار و شوق کار” عبارتند از:
مديريت کارآمد: حمایت از کار ایرانی و ترویج شوق کار و روح ابتکار در کشور بدون مديريت کارآمد و عالمانه ميسر نمي شود. قطعاً در پشت هر کشور توسعه يافته، مديريتي علمي و کارآمد نهفته است که با هدایت استعدادها و اندیشه های کشور موجب اثرگذاري در مجموعه خود مي گردند. نهادينه شدن فرهنگ کار در جامعه به مديرانی نياز دارد که توان انگيزش و تحرک بخشي را داشته باشند. امروزه بخش اعظم ناکارآمدي و کم کاري در جامعه به نحوه مديريت و تدبير مديران و مسئولان سازمان ها بر مي گردد.
تقويت ارزش های معنوی کار: توجه به آموزه هاي ديني و ارزش هاي معنويکار از عوامل مهم توسعه کار و افزایش کارآمدی جامعه است. قرآن کريم و سيره معصومین(ع) همواره به انسان کوشا احترام گذاشته و بر تلاش اقشار مختلف جامعه تأکيد نموده است. ضروري است تقويت انگيزه هاي ديني براي کارآفريني و اهتمام به کار و تلاش در کنار سایر مسایل اساسی در رسانه های دیداری و شنیداری کشور به منظور نهادينه شدن فرهنگ کار در جامعه صورت پذیرد.
فرهنگ سازی تولید و پشتکار: ميزان کار و پشتکار يک ملت امري فرهنگي بوده و ريشه در پيشينه تاريخي آن ملت دارد. وقتي توليد و خلق ثروت در جامعه اي ارزش تلقي شود، به دنبالش فرهنگ کار نهادينه مي شود. باید با اقدامات فرهنگی مناسب در جامعه روح کار و تلاش و جد و جهد زنده شود و تن پروري و کم کاري به عنوان یک قبح فرهنگ معرفی گردد.
احساس مسئولیت همگانی در توسعه ملي:همه ی مردم در هر کاری باید خود را به عنوان عنصری مؤثر در پیشرفت جامعه بشناسند و نسبت به توسعه کشور مشتاقانه کار وتلاش نمایند.در کشوري که منافع ملي ارزش تلقي شود احساس مسئوليت نسبت به سرنوشت کشور در افراد جامعه امري دروني مي گردد.مردمان آن کشور براي توسعه و تعالي ميهن خود متعهدانه مي کوشند و منافع ملي را بر منافع شخصي ترجيح مي دهند.
ایجاد انگیزه و اشتیاق در نیروی کار: براي آن که فکر خلاق و مبتکرانه نیروی کار به همراه اشتیاق عمل در جامعه متجلی گردد مي بايست انگيزه هاي خدمتي نيروي کار توسط طراحان و دست اندرکاران کشور حفظ و تقويت شود. اين انگيزه ها مي تواند مادي يا معنوي، فردي يا سازماني و شخصي يا گروهي باشد.
توانمند سازی نیروی کار: نیروی کار برای این که حداکثر بهره را برای خود و جامعه داشته باشد می بایست در فرآیند برنامه ریزی سرمایه انسانی از نظر توسعه و توانمند سازی مورد توجه قرار گیرد. نيروي کار همواره به آموزش حين کار نياز دارد. آموزش، مهارت هاي شغلي نيرو و اشتیاق کار را افزايش داده و موجب افزايش بهره وري، روح ابتکار، خلاقیت و کارآفريني مي شود.
ارزیابی نیروی کار: ارزیابی هدفمند، عادلانه و مستمر و تشويق نيروهاي کار در سازمان هاي دولتي و خصوصي مي تواند منجر به تقويت فرهنگ کار و کوشش و توسعه روح ابتکار و شوق کار شود. در جامعه اي که به سرمایه های انساني کار اصالت داده شود و انسان کارآمد محور توسعه گردد، آن جامعه قطعاً به توسعه پایدار خواهد رسید.
کاهش تعطیلات: بهینه کردن زمان انجام کار و کاهش تعطيلات رسمی کشور عامل مهمي براي توسعه فرهنگ کار و افزايش بهره وري خواهد بود، البته بايد توجه داشت که اگر وجدان کاری و تعهد اخلاقی در جامعه از ميزان بالايي برخوردار بوده و افراد در طول زمان کار بيشترين همت را براي انجام کار مفيد داشته باشند شايد اثر منفی زیادی تعطيلات اثر کمتري پيدا کند.
حسن تدبیر: کی از مسائلی که روح ابتکار و شوق کار را درجامعه کاهش می دهد بی تدبیری یا سوء تدبیر متولیان و دست اندرکاران است.خلاقیت و کار مشتاقانه از طريق تدبير درست و کارشناسانه امور انجام مي شود و يکي از راه هاي هدايت درست سرمایه های انسانی، تصميم گيري صحيح مي باشد. تصميم هاي نادرست و غير اصولي باعث هدر رفت منابع، نيروي کار و اشتیاق تلاش شده و در نهايت جامعه را دچار سرخوردگي و رکود مي کند.
قوانين و مقررات: قوانين و مقررات بايد به نحوي تدوين شوند که با تسهیل ارتباطات موجب کارآمدي و تقويت نيروي کار شوند و فضاي کسب و کار و تغيير و تحول را فراهم سازند و به جاي ايجاد مانع، بيشتر در صدد رفع موانع و تسهيل امور برآيند تا شور و شوق کار خود به خود افزایش يابد.
طراحی مناسب جریان کار: روش هاي سازماني و جريان کار عامل بسيار مهمي در کارآمدي نظام سازمانیکشور است. اصلاح روش ها مي تواند موجب چابکي و چالاکي سازماني گرديده، عامل پويايي و افزايش بهره وري شود. لذا مهندسي مجدد روش انجام کار موجب تحرک بخشي، استفاده بهينه از منابع و فرصت ها و طراوت روح ابتکار مي شود.
سخن پایانی اینکه برای تحقق اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولیدات داخلی کارگران بومی باید ببینیم تولید گران و کارآفرینان در كجا و چه زمانی نیاز به حمایت دارند. بی شک تولید کنندگان و کارآفرینان علاوه بر اینکه خود دارای روح ابتکار و شوق کار هستند اولین گروهی خواهند بود که توان ایجاد این روحیه را در اجتماع دارند. لذا در فرهنگ عمومی باید تولیدكنندگان و کارآفرینان به عنوان پیشتازان شکوفایی و استقلال معرفی شوند و تكریم از كسانی كه در این عرصه تلاش میكنند، به عنوان ارزش در جامعه معرفی گردد. تابدین طریق روح ابتکار و شوق کار در نظام کسب و کار کشور ایجاد و تقویت گردد.
منبع: پایگاه خبری تحلیلی الف
تاریخ انتشار: شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۵۲
http://alef.ir/vdcjthetyuqextz.fsfu.html?349330