بی شک انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی یکی از پرشورترین انتخابات های کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی می باشد. حضور حداکثری مردم به اضافه ی غیر قابل پیش بینی بودن نتایج انتخابات و شور و اشتیاق احزاب و طرفدارانشان برای در اختیار گرفتن کرسی های هیأت رئییسه و مناصب سیاسی مجلس از مهمترین ویژگی های این دوره از انتخابات بود. رقابت نزدیک و در عین حال نسبتاً محترمانه و در چارچوب قانون لیست اصلاحات و طرفداران دولت با لیست اصول گرایان یکی دیگر از مهمترین شاخص های قابل تأمل انتخابات دهمین دوره ی مجلس شورای اسلامی می باشد.
به هر حال پس از کش و قوس های فراوان بر اساس رأی گیری به عمل آمده از نمایندگان منتخب مردم در صحن علنی مجلس شورای اسلامی علی لاریجانی بار دیگر به عنوان رئیس مجلس حائز اکثریت آرا گردید. هر چند بر اساس ادبیات جاری سیاسی کشور لاریجانی را پیروز انتخابات و ماراتن رقابت انتخاب کرسی ریاست می خوانند ولی آن چه مسلم است دکتر عارف را نمی توان بازنده قلمداد کرد. زیرا آنچه در عرصه انتخابات این دوره ی مجلس شورای اسلامی اتفاق افتاد ایجاد شور و هیجان و انگیزه ی مشارکت و رقابت برای احزاب و طرفدارانشان بود. لذا آنچه اتفاق افتاد در واقع پیروزی نظام اسلامی و کلیه ی احزابی است که در چارچوب حاکمیت به فعالیت می پردازند که در این اتفاق مبارک بی شک دکتر عارف نیز سهم غیر قابل انکاری دارد.
اما اکنون که دکتر علی لاریجانی بار دیگر عهده دار کرسی ریاست مجلس شورای اسلامی گردیده است بی شک با ذکاوت و تجربه ی بالایی که در عرصه های مختلف سیاسی کشور داشته است به خوبی می داند ترکیب فعلی مجلس و شرایط جاری کشور با دوره ی نهم تفاوت های بسیاری دارد که می بایست در چگونگی اداره مجلس مورد توجه قرار گیرد. که برخی از مهمترین این موارد به شرح زیر است:
• قاعدتاً ترکیب مجلس دهم به گونه ای است که هیچ یک از گرایش های سیاسی در آن برتری مطلق نسبت به دیگری ندارند لذا اهمیت بحث کارشناسی و علمی بیشتر از لابی های سیاسی خواهد بود. به بیان دیگر اگر فرهنگ حاکم بر مجلس به سمت توافق بر سر نتایج علمی و مصالح کارشناسی برود به نسبت توافق های سیاسی تأثیر گذاری مطلوب تر و عمیق تری خواهد داشت.
• در مجموع حدود ۴۴ درصد از نمایندگان اصولگرای مجلس دهم را چهرههایی تشکیل میدهند که تاکنون در مجلس حضور نداشته و یا سابقه وزارت ندارند. در مقابل ۷۴ درصد نمایندگان اعتدالگرا و اصلاحطلب مجلس دهم برای اولین بار بر صندلی نمایندگی تکیه زدهاند. این اتفاق سبب می شود هیأت ریئسه برای آشنا نمودن نمایندگان تازه وارد با قوانین، آیین نامه ها و شیوه های قانون گذاری در مجلس شورای اسلامی اقدامات ویژه ای در نظر گیرد.
• دکتر لاریجانی پس از برگزیده شدن، رقابت های درونی مجلس را مایه کمال مجلس خوانده است. بی شک رقابت هایی که در مسیر خدمت به خلق خدا و مصداق رقابت و سبقت گرفتن در امور خیر یا “فاستبقوا الخیرات” باشد سبب کمال می گردد اما اگر رقابت ها در مسیر مصالح عمومی کشور نبوده و گرایش سیاسی و حزبی پیدا کند مانع مهمی در پیشرفت کشور خواهد بود. لذا هیأت رئیسه می بایست از شکل گیری رقابت هایی که ماهیت حزبی داشته و مانع همگرایی می شود ممانعت به عمل آورد.
• مصلحت اندیشی برای پرهیز از مشاجرات، تنش ها و هیجانات کاذب در مسیر حفظ مصالح کشور و منافع ملی امری پسندیده و قابل احترام است. گاهی اوقات برای تحقق این امر در ارتباط با برخی پدیده ها می بایست نرمش و مماشات صورت پذیرد. که بی شک این نرمش قابل تعمیم به همه ی موارد نبوده و خط قرمزی دارد و آن جایی است که پای ارزش های اساسی نظام از قبیل؛ اسلام، ارزش های انقلاب، ولایت فقیه و مصالح کلی نظام در میان باشد. در ارتباط با این گونه موارد مجلس شورای اسلامی می بایست قاطعانه و بدون هرگونه مماشات به عنوان عصاره ی ملت دِین خود را در مسیر حمایت از نظام جمهوری اسلامی ادا کرده و قاطعانه، بی پروا و صریح و شفاف موضع گیری نماید.
• رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی که برای افتتاحیه ی مجلس دهم ارسال فرمودند اقتصاد مقاوم و فرهنگ اسلامی را دو اولویت فوری کشور بر شمردند. کلید واژه ی “اولویت فوری” علاوه بر معنای ذاتی با خود پیام دیگری نیز به همراه دارد و آن پرهیز از صرف انرژی مجلس در مناسبات بی اساس سیاسی و توجه به دو امر مهم اقتصاد و فرهنگ کشور است. امری که می خواهد نگاه مجلس شورای اسلامی را از بیرون به درون کشور معطوف سازد. به گونه ای که درون زایی و توجه به استعدادها و توانایی های کشور و همچنین ترویج فرهنگ اسلامی به عنوان یکی از مهمترین خواسته های اساسی انقلاب اسلامی می بایست توسط مجلس و در رأس آن رییس و هیأت رئیسه محترم مورد توجه قرار گیرد.
• در کشور ما مکانیزم قانونی خاص و کارآمدی برای رفع اختلافات فی ما بین مجلس و دولت از طریق مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای نگهبان و برخی دیگر از نهادهای قانونی کشور پیش بینی شده است. اگر نمایندگان و منتخبین ملت در دولت و مجلس به الزامات قانونی وفادار باشند بسیاری از اختلاف ها به راحتی قابل حل است. در موارد استثنا هم نظر ولی فقیه که در قالب تذکرات شفاهی و یاکتبی ابلاغ می گردد فصل الخطاب خواهد بود. لذا هر گونه چانه زنی و اظهار نظر خارج از این مسیر جز هدر دادن وقت و توان ملت و کشور چیزی به همراه نخواهد داشت.
سخن پایانی این که فرصت برای خدمت به اسلام، مردم و نظام مقدس جمهوری اسلامی به سرعت می گذرد. همان طور که فرصت چهار ساله ی خدمت نمایندگان مجلس نهم پایان یافت دیری نخواهد پایید که مصداق آیه ی شریفه ی ” تِلكَ الأَيّامُ نُداوِلُها بین الناس” رئیس، هیأت رئیسه و نمایندگان مجلس دهم شورای اسلامی می بایست جایگاه های خود را به افراد دیگری در مجلس بعدی تحویل دهند. پس چه خوب است این زمان و مجال در راه ارزش های اسلام و انقلاب و کمک به پیشرفت کشور و در مسیر آرامش و آسایش مردم صرف گردد.
منبع: پایگاه خبری تحلیلی الف
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۰۴
کد مطلب: 358737
http://alef.ir/vdcaeane049nm01.k5k4.html?358737