امروزه بحث عدم تمرکز در ساختار حکومت ها و به دنبال آن رشد، توسعه و استقلال سازمان های محلی، شوراهای شهری و شهرداری ها در شیوه ی اداره کشورها از اهمیت زیادی برخوردار گردیده است. در واقع رشد سازمان های محلی و شهرداری ها و شوراهای تصمیم گیری شهری نشانه ای مناسب برای افزایش مشارکت مردم در فرآیند تصمیم گیری دموکراتیک است. به موازات این حرکت لزوم نهادینه شدن اصول علمی مدیریت شهری برای بهره برداری حداکثری از منافع فعالیت های منطقه ای با در نظر داشتن نگاه ملی اهمیت بیشتری می یابد.
اهميت ششمین دوره انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا
هدف سيستم مديريت شهري بهمثابه جزئي از سيستم حکومتي، اداره امور شهرهاست. و نقشي که دولت براي اين سيستم قايل ميشود، تعريف اين هدف را روشن ميسازد. ترديدي نيست که اين تعريف، هرچه باشد، هدف سيستم مديريت شهري در جهت اهداف ملي بوده و با آن همسو است و از کليات آن تبعيت ميکند. بههمين دليل است که برنامههاي اين سيستم براي ساماندهي امور شهر، بهطور کلي در چارچوب برنامههاي کلان و قوانين جاري کشور تدوين ميگردد و اقدامات اين سيستم ناقض مقررات قانوني کشور نيست.
در واقع مديريت شهري در قالب نظام برنامهريزي اقتصادي، اجتماعي و قضايي حاکم بر کشور، اقدام به تهيه برنامههاي توسعه شهري براي شهر ميکند و سپس آن برنامه را در چارچوب نظام اداري – اجرايي حاکم، به پروژههاي عملياتي تبديل کرده و به مرحله اجرا ميرساند. براین اساس گرچه انتخابات پارلمان شهری و ریاستجمهوری از نظر ماهوی بسیار متفاوت از یکدیگر هستند اما جناحبندیهای سیاسی حاکم بر این دو انتخابات، از فاصله اهمیت آنها میکاهد.
اینبار نیز در قالب دو رقابت انتخاباتی، اصلاحطلبان و اصولگرایان در مقابل یکدیگر قرار گرفته اند اما بهطور قطع چشم یکی بیشتر بهدنبال نتیجه صندوقهای رأی ریاستجمهوری است و چشم دیگری به نامهایی که قرار است از صندوق آرای انتخابات شوراها بیرون بیاید. اهمیت انتخابات شوراها از آن جهت است که بسیاری از تحلیلگران پیروزی در آن را دروازه پیروزی برای مجلس و دولت در عرصه سیاسی ایران میدانند. بهعبارت دیگر شورای شهر و روستا بستری برای تمرین ورود به سایر عرصههای قدرت سیاسی است و از آن جهت که دریچه همکاری با نظام سیاسی به حساب میآید، قابل توجه و تأمل است.
ضرورت انتخاب اعضای شوراها فارغ از تعلق سیاسی
کارآيي موج ششم پارلمان شهري وابستگي مشخصي به عوامل زمينهاي از قبيل ثبات سياسي، يکپارچگي اجتماعي و رونق اقتصادي و نيز عوامل ديگري از قبيل مهارت و انگيزههاي سياستمداران و اشخاص استفادهکننده از اين سياست ها دارد. بدون شک یکی از مهمترین عواملی که منجر به بروز لطمه در کارآیی شوراهای شهری میشود، نگرش سیاسی به این نهاد میباشد. این نگرش باعث عدم به کارگیری و مشارکت شهروندان خواهد شد، به ویژه در جامعه ما که متاسفانه بشدت سیاست زده است.
برای اجتناب از این آسیب بهترین روش این است که در انتخاب اعضاء شورا، فارغ از تعلق سیاسی آنان، نگاه ویژه ای به کارنامه اجرایی و نوع تخصص آنان با توجه به نیازهای مدیریتی، اجتماعی و فرهنگی شهر، دقت و تامل شود. میزان توانایی تعامل عضو شورای شهر با سایر اعضاء شورا، جامع نگری و اهتمام وی در مسائل شهری، استفاده از نظرات کارشناسان نخبه و شناخت مسائل پیچیده ی شهری، که زائیده وجود کاستیهایی در ابعاد متعدد فرهنگی-اجتماعی میباشد، از جمله خصوصیات لازم برای یک عضو شورا می باشد.
سخن پایانی
عضویت در شوراها فرصتی استثنایی برای اعضا آن می باشد تا با خدمت صادقانه خویش “نام نیک” را که بهترین سرمایه انسانی است از خود به یادگار بگذارند، از آن طرف کمترین لغزش و کم کاری اعضا می تواند سبب بر باد رفتن اعتبار شود. اصل ایجاد شوراهای اسلامی شهر و روستا در قانون اساسی، نشاندهنده اهتمام نظام جمهوری اسلامی ایران به مجموعه متنوع فكرها، مشاورهها و دیدگاهها در اداره امور كشور است ولی نباید این واقعیت را پنهان کرد که متأسفانه در پنج دوره گذشته شوراها تجربیات بسیار تلخی را تجربه کرده ایم و اگر بخواهیم صادقانه بگوییم موفقیت چندانی در استقرار نظام پارلمانی شهری پیشرو نداشته ایم.
خصوصاً از بُعد سلامت اداری، مالی و استخدامی باید ضمن بازنگری جدی و ایجاد شفافیت حداکثری در قوانین و حدود اختیارات این نهاد قانونی و مناسبات آن با دولت و شهرداری ها زمینه بهره گیری مطلوب تر از فرصت مدیریت مشارکتی فراهم گردد. مردم هم وظیفه دارند در انتخاب کاندیداها بررسی و دقت بیشتری به عمل آورند که همچون دوره های گذشته افراد پرشماری که فقدان صلاحیت داشته اند به شوراها راه نیابند و جریان تخصص و کارآمدی جانشین جریان سیاسی و باندبازی گردد.
منبع: قدس آنلاین؛ دوشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۰، کد خبر: 357592