روزهاي پايانی سال و معضلات اجاره نشینی: با همسرش کنار بنگاهی ایستاده اند و به برگه های در بنگاه نگاه میکنند. همان برگه هایی که روی آن قیمت خانه ها و شرایطشان را نوشته اند. چند لحظه سکوت بینشان حکمفرماست و فقط بهم نگاه می کنند. زن سرش را به نشانه نا امیدی تکان می دهد و مرد برای اینکه بازهم تلاش خود را کرده باشد وارد بنگاه می شود و به بنگاه دار می گوید: ببخشید خانه های اجاره ای فقط همان هایی است که روی در زده اید؟ بنگاه دار با بی حوصلگی سری تکان میدهد و مرد دوباره می پرسد: ارزان تر ندارید؟ این قیمتها خیلی زیاد است. اما بنگاه دار بار دیگر با حالتی تشر آمیز می گويد: «آقا خونه گرون شده دنبال خونه ارزون نگرد!»مرد از بنگاه بیرون می آید و به شهمسرش می گوید: مگر حقوق من می تواند جوابگوی پرداخت هزینه های سنگین اجاره خانه و رهن آن باشد؟ این را می گوید و باز به گشتن ادامه میدهند.
این ماجرای بسیاری از اجاره نشین های شهر ما در این روزهاست. روزهای پایانی سال که کم کم مهلت قراردادهای اجاره تمام می شود و خانواده های اجاره نشین باید به دنبال خانه جدید بگردند؛ خانه هایی با قیمت های سرسام آور و نظارتی که بر این قیمت ها وجود ندارد. برخی از مهمترین معضلات اجاره نشینی عبارتند از:
اجاره بهای سنگین و عدم نظارت: هرروز که می گذرد قیمت اجاره ها افزایش پیدا میکند. هر اتفاقی می تواند بهانه اي برای موجران باشد تا خانه های خود را با قیمت های بيشتر کرایه دهند؛ دلار گران می شود، تورم افزایش می یابد و… صاحب خانه ها هم سعی می کنند از قافله عقب نمانند و قیمت خانه هایشان را بالا ببرند. دراین میان نظارت جدی نیز وجود ندارد. آیین نامه های زیادی در این راستا ابلاغ شده است اما هیچ نهادی برای نظارت جدی بر قیمت خانه ها پاسخگو نیست و زمانی که مستاجر نسبت به قیمت بالای خانه اجاره ای خود اعتراضی داشته باشد صدایش به گوش کسی نمي رسد.
نرخ های تصاعدی کمیسیون بنگاه داران: یکی از عوامل گرانی خانه ها بنگاه داران هستند.از آنجایی که کمیسیون بنگاهها نرخ معینی ندارد و با توجه به میزان اجاره بها تعیین می شود بنگاه داران به منظور افزایش درامد خود سعی می کنند صاحب خانه ها را به افزاش قیمت خانه ها تشویق می کنند و در این میان از آب گل آلود ماهی می گیرند. اما اگر قیمت کمیسیون بنگاهها با توجه به معیارهایی مانند مکان خانه، مساحت آن و … از سوی نهادهای زیربط به طور ثابت تعیین شود بسیاری از مشکلات موجود در این زمینه حل خواهد شد.
از بین رفتن وسایل خانه: متاسفانه در کنار تمام این مشکلات وهزینه های سنگین جابجایی اسباب و وسایل، از بین رفتن اثاث و لوازم خانه هم از دیگر معضلات موجود در این زمینه است.بخصوص برای زوج های جوان که در ابتدای زندگی خود هستند این مساله سخت تر است زیرا وسایل نو خانه شان را خیلی زودتر از آنچه که فکر می کردند باید تعویض کنند.
از درس افتادن دانش آموزان: اسباب کشی و جابجایی منزل بخصوص در این فصل سال باعث می شود که بچه های خانواده که محصل هستند حداقل چندروزی از رفتن به مدرسه باز بمانند بخصوص که اسباب کشی و تغییر محل زندگی خود، نوعی شرایط جدید را ایجاد می کند و گاه باعث تغییر مدرسه و دور شدن بچه ها از دوستان و هم کلاسی های خود می شود و این عامل نیز در افت تحصیلی آنها از تاثیر زیادی برخوردار است.
سرقت وسایل منازل: از آنجایی که هنگام اسباب کشی، وسایل خانه به هم ریخته و نظم خاصی ندارند و از طرف دیگر تعدادی از آنها در خانه جدید و مقداری دیگر در خانه قبلی هستند نگه داری آنها و جلوگیری از سرقت کار دشواری است. زیرا ممکن است در همان ایام یکی از دو منزل خالی مورد سرقت قرار گیرد و خانواده تا زمان چینش وسایل متوجه این موضوع نشوند.
بروز عوارض جسمی در بلند مدت: اسباب کشی های مکرر باعث می شود افراد خانواده در بلند مدت کم کم به مشکلات جسمی دچار شوند زیرا حمل بارهای سنگین خانه و حتی جابجایی مکرر آن فشار جسمی زیادی را به افراد و بخصوص بانوان وارد می آورد و باعث بروز مشکلاتی از قبیل ارتروز مچ،گردن،زانو و دیسک کمر و سایر مشکلات می شود.
در پایان باید گفت بحث اجاره نشینی باید بیشتر مورد تامل و چاره اندیشی دولت و سایر مسئولان و متولیان امر قرار گیرد. علاوه بر مراجع قانونی ذیربط که لازم است نظارت بیشتری بر اجرای قوانین داشته باشند، اگر صاحب خانه ها هم با مستاجران خود کنار بیایند و بجای اینکه فقط به فکر سود خود باشند کمی هم به شرایط دشوار طرف مقابل فکر کنند با توافق بر سر قیمتی مناسب می توان چند سال در یک خانه اجاره ای زندگی کرد و این کار علاوه بر اینکه مقداری آرامش فکری و زمان برای تلاش و خانه دار شدن را به مستاجر می دهد صاحب خانه را هم از معضلات ناشی از مستاجران جدید و ناشناخته که گاه باعث بروز مشکلاتی می شوند رها می کند. سخن آخر اينكه در اين اوضاع نابسامان اقتصادي بايد موجران بيشتر از گذشته رعايت حال مستأجران را بكنند.
کد مطلب: 179318
تاریخ انتشار : يکشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۰۲:۱۲
http://alef.ir/vdcgqy9q7ak9uw4.rpra.html?179318