معاون آموزش و پژوهش وزير امور خارجه با طرح اين سوال كه «آيا پارادايم «پوزيتيويسم» در علوم انساني همچون عصر طلايي خود بيرقيب است؟ » گفت: به نظر ميرسد وارد عصر پست پوزيتيويسم، پست سكولاريسم و پست مدرنيسم شدهايم و اين سه درآمدي بر انقلاب پارادايمي است.
به گزارش مدیریار به نقل از ایسنا؛دكتر محمد باقر خرمشاد كه در نخستين كنفرانس بينالمللي دو سالانه علوم انساني در دانشكده زبانهاي خارجه دانشگاه تهران سخن ميگفت، با بيان اين كه ساختار اصلي پارادايم علوم انساني به عنوان يك پارادايم قوي چه بوده؟ اين سوال را مطرح كرد كه آيا فلسفه مدل يا پارادايم تجربهگراي «پوزيتيويسم» كه امروز همه از آن صحبت ميكنيم در صحت و سلامت كامل است؟ گفت: به نظر ميرسد پاسخ اين سوالها «خير» باشد.
وي تصريح كرد: امروز سخن از پست پوزيتيويسم به ميان آمده است و پست پوزيتيويسم يعني نقدي جدي عليه پوزيتيوسم تا جايي كه تبديل به يك مكتب شده است.
وي ادامه داد: در سالهاي اخير وقتي از نظريات بومي صحبت كرديم در فضاي علوم انساني كشور شاهد عكسالعملهاي تندي بوديم.
خرمشاد با اشاره به شعر سهراب سپهري كه «پرده را برداريد بگذاريد كه احساس هوايي بخورد» عنوان كرد در اين جا بايد گفت: تعصب را برداريد بگذاريد علوم انساني هوايي بخورد.
معاون آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به اين كه طي پنج سال اخير در بخش علوم انساني مباحث رشتههاي ميان رشتهاي مطرح شده است؛ خاطرنشان كرد: در اين مدت، موضوع فوق در وزارتخانه كليد خورد و به نتيجه نرسيد و رشتههاي بين رشتهاي در علوم انساني دچار چالشهايي شده و فكر ميكنم كه اگر اين زمان طولاني شود دچار مشكلاتي خواهد شد.
وي ادامه داد: زماني كه قرار شد اين موضوع شكل بگيرد با دستگاههاي مختلف مكاتبه شد و جزو اولين نامههايي بود كه دكتر زاهدي وزير وقت علوم امضا كرد تا دستگاههاي مختلف نيازهاي خود را در خصوص راهاندازي رشتههاي بين رشتهاي در علوم انساني مطرح كنند و به عنوان نمونه اولين پاسخ را شهردار تهران در خصوص رشتهي مديريت شهري در مقطع تحصيلات تكميلي مطرح كرد.
خرمشاد با بيان اين كه تحقيقات در اين زمينه آغاز شد و اطلاعاتي نيز از رشتههاي بين رشتهاي در اين حوزه از سراسر جهان به دست آمد اظهاركرد: مجموعهي اين تحقيقات موجب طراحي چند ده رشته شد كه عمدتا نيازمحور بودند.
وي افزود: لذا با تمام مباحث گفته شده يكي از ضعفهاي علوم انساني، غير كاربردي بودن آن است كه اگر اين ضعف جبران شود از حاشيه به متن ميآيد.
معاون آموزش و پژوهش وزير امور خارجه رشتههاي حقوق، انرژي، حقوق بيمه، حقوق حمل و نقل، حقوق گمرك، حقوق نفت و گاز، حقوق ورزش، حقوق مالياتي، حقوق و سرمايهگذاري خارجي، مديريت امور شهري، مديريت انرژيهاي نو، مديريت پژوهشي، مديريت دانش، مديريت سرمايهگذاري، مديريت منابع آب، مديريت هوانوردي، اقتصاد زمين، اقتصاد علم و دانش، اقتصاد فناوري اطلاعات، اقتصاد نفت و گاز و مطالعات در خصوص كشورهايي كه منافع ما به شدت با آنها گره خورده است را از جمله ميانرشتههايي عنوان كرد كه بايد در مورد آنها تصميمگيري صورت گيرد.