خودکشی دسته جمعی نهنگ ها

مقدمه:
چنین اتفاقی در کشور ما هم سال های متمادی است که به وقوع می پیوندد. اما نه بین نهنگ ها بلکه میان انسان ها! هر ساله در آستانه ی حلول سال جدید عده ی زیادی از هموطنان بر مرکب مرگ سوار می شوند و گویی همچون نهنگ ها خود خواسته جان به جان آفرین تسلیم می کنند. چقدر سخت و تلخ است خانواده ای که با کلی امید و آرزو خود را آماده ی ورود به سال جدید و بهره گیری از مواهب و نعمات استمرارِ حیات و روز و سال نو می کند اما آوار غم بر سرش فرو ریخته، داغدار شده و کاخ رویاهایش به سادگی نابود می گردد.
نوروز و سفرهای پرشمار
از صدمات و لطمات و جراحات سفرهای نوروزی هر چه بگوییم کم است؛ فرزندان بسیاری که هر نوروز یتیم می شوند، زن هایی که بیوه می گردند، پدران و مادرانی که داغ جوان هایشان را با تمام وجود بر جان خود حس می کنند و خسارات فراوان روحی، روانی و مادی که به کشور وارد می گردد. این ها همه و همه تنها بخشی از سوگواره ی تلخ سفرهای نوروزی است که بسیاری از هموطنان را به کام مرگ می کشد و بازماندگان را نقره داغ می کند.
در سال های اخیر پلیس راهور اقدامات بسیار مناسبی را در جاده های سراسر کشور برای به حداقل رساندن تصادفات جاده ای به انجام رسانیده است. اقداماتی که هم ابعاد آموزشی و فرهنگ سازی داشته، هم با وضع قوانین جدی و بازدارنده ماهیت قهری و کنترلی در آن ها دیده شده و هم ضمن بهره گیری از جدیدترین فناوری ها با کنترل سرعت اتوموبیل ها و نظارت بر سلامت رانندگان تا حد زیادی امنیت را در جاده ها ایجاد نموده اند. خصوصاً در ایام خاصی همچون نوروز که با تشکیل ستادهای ویژه این گونه اقدامات به صورت خاصی انجام می پذیرد. اما سربازان وطن در جاده ها که برای سفرِ بی خطر مسافران فداکارانه از جان خود می گذرند و بهترین لحظاتی را که باید در کنار خانواده هایشان باشند را در جاده و بیابان سپری می نمایند در حالی که سرخوش از انجام وظیفه هستند با آمارهای جسته و گریخته از تصادفات سنگین که منجر به فوت و جراحت مردم در جاده ها می گردد خستگی مأموریت بر تنشان باقی می ماند.
عوامل موثر در تصادفات
اما به راستی اشکال کار کجاست که با این همه مطالعه و برنامه ریزی، پیش بینی ها و پیش گیری هایی که صورت می پذیرد کماکان کشور ما از رکورداران تصادفات جاده ای در سطح جهان است؟ به نظر می رسد موارد زیر از مهمترین مسائلی هستند که به عنوان عوامل تأثیرگذار می بایست مورد توجه دست اندرکاران مربوطه قرار گیرد:
عامل انسانی: متأسفانه با وجود آموزش های فراوان و اِعمال قانون های شدید از سوی پلیس راهور هنوز عامل انسانی از مهم ترین عوامل بروز تصادفات جاده ای است. نگاهی به آمارهای پلیس جاده بیاندازید؛ سرعت و یا سبقت غیر مجاز، انحراف به چپ و راست، رانندگی در حالت خواب آلودگی و خستگی و بسیاری دیگر عواملی از این دست باعث بروز تصادفات شدید می گردند. که این مسأله نشان می دهد با وجود تجارب فراوان و صحنه های دلخراشی که مردم هر سال می بینند هنوز در فرهنگ رانندگی و رعایت اصول و قوانین به بلوغ کافی نرسیده ایم.
اتوموبیل های ناایمن و غیر استاندارد: بخش عظیم مردم از تولیدات خودروهای داخلی استفاده می کنند. بخواهیم حقیقت را قبول کنیم یا نه بسیاری از این اتوموبیل ها (خصوصاً ماشینی که آمار دارندگان آن بالاست و همه می شناسیم) اصلاً اتوموبیل جاده نبوده و از حداقل های ایمنی برخوردار نیستند. امری که متخصصان نیروی انتظامی بارها بدان اشاره کرده اند و حتی گهگاه مانع شماره گذاری آن ها شده اند. که با اصلاحاتی دوباره روانه ی بازار گردیده اند. اگر با برخورد جدی تر با این مسأله در سال حتی مانع مرگ یک نفر بشویم هر هزینه ای در این راستا صورت پذیرد ارزش دارد.
راه ها و جاده های غیر استاندارد: هر چند در سال های اخیر در توسعه ی راه ها، شناخت نقاط پرخطر، استاندارد سازی و دو بانده کردن جاده ها اقدامات زیادی صورت گرفته است اما آنچه از آمار هویداست هنوز این اقدامات کافی نیست. نشان به آن نشان که عامل بسیاری از تصادفات کماکان مشکلات ناشی از جاده های ناایمن است.
سخن پایانی
سخن در این راستا بسیار است و مجال رسانه محدود! با وجود آن که صدا و سیما و رسانه های مختلف مکتوب و دیجیتال بسیار فراوان به این موضوع پرداخته اند، اما واقعاً آزار دهنده است که هر چه در این رابطه سخن می گوییم و قلم می زنیم از رونق نمی افتد. پرداختن به معضل سوانح جاده ای خصوصاً در ایام نوروز گویی سوژه ای است که برایش پایانی متصور نیستیم و انگار رسم همواره و هر ساله ما شده است که باید در چنین روزهایی برای آسیب دیدگان و درگذشتگان سفرهای نوروزی این چنین مرثیه سرایی کنیم. با همه ی این تفاصیل نمی شود دست روی دست گذاشت و کشته شدن عده ی زیادی از همطونان را که گویی نوعی خودکشی دسته جمعی است به نظاره نشست. همان طور که اقدامات مختلف پلیس راهور، راه سازی و سایر نهادهای مربوطه تا حد زیادی این آمار را کاهش داده و یا روند رو به رشد آن را متوقف نموده اند پس حتماً می توان باز هم اقداماتی انجام داد تا زمانی فرا رسد که این آمار تا حداقل ممکن کاهش یافته و مردم کشورمان از موهبت ایران گردی و سفرهای نوروزی با حلاوت بهره مند شوند. البته نباید این موضوع را فراموش کرد که بخش عظیم تحقق هدف مقدس کاهش تصادفات و سوانح جاده ای منوط به رعایت اصول و قوانین و احترام به فرهنگ رانندگی از سوی مردم است.
 منبع: روزنامه رسالت مورخ دوشنبه 21 فروردین 96 شماره 8908

http://www.resalat-news.com/Fa/?code=255383

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *