سوءظن و تأثير آن در زندگي مشترک

 

مهم ترين اصل در ايجاد يک رابطه دو طرفه اعتماد است. اين موضوع مي تواند درخصوص ارتباط شخص با افراد جامعه، والدين، فرزندان و از همه مهم تر همسر شکل گيرد. گاهي اوقات اين عامل مهم کم رنگ مي شود و جاي خود را به احساسي مي دهد که مانند خوره روح و روان شخص را نابود مي کند و بالاخره به ديگران نيز آسيب مي رساند و اين موريانه نابودگر در ارتباط مشترک سوءظن است. سوء ظن در علم اخلاق نوعي گمان و ظن نيست؛ بلکه «ترتيبِ اثر دادن به بد گماني» است به نحوي که موجب پذيرش گمان بد در دل و تبعيت از آن در گفتار و رفتار شود. سوءظن نوعي شک به طرف مقابل است که موجب مي شود از هر پديده و اتفاق بدترين گمان را داشته باشد و شخص نمي تواند از آن بگذرد و با فکر و خيالات و اوهام بي مورد آن را تقويت مي کند. سوءظن در زندگي مشترک يکي از بدترين سوء ظن هاست.
متاسفانه برخي افراد بي دليل به همسر خود دچار شک مي شوند و اين احساس آن قدر در آنها تشديد مي شود که کار با چک کردن تلفن همراه آغاز مي شود و به سوال و جواب هاي مرموز مي رسد. در نهايت اگر زن مظنون واقع شود از حضور در اجتماع نيز منع مي شود و اگر مرد مورد ظن قرار گيرد با بي مهري هاي همسر و دعوا و مرافعه هاي گاه و بي گاه در خانه مواجه مي شود. پايان اين ماجرا در هر صورت يا طلاق است يا طلاق عاطفي. به اين معني که زن و مرد زير يک سقف اما بدون هيچ احساسي نسبت به يکديگر زندگي مي کنند و از ترس آبروي خود ترجيح مي دهند به همين وضع ادامه دهند.
عده اي ديگر نيز با مراجعه به دادگاه خود را از بند اسارت گمان هاي باطل طرف مقابل رها مي کنند و در اين ميان کودکان بي گناه آنان هستند که قرباني مي شوند و بيشترين زيان را مي بينند. اما گاهي وقت ها خود افراد هستند که باعث ايجاد شک و ترديد در طرف مقابل مي شوند. مردي که شبها بي دليل و به بهانه هاي واهي دير به خانه مي آيد،وقتي براي خانواده اش نمي گذارد و مدام مشغول تلفن زدن و پيامک فرستادن هاي غيرمعمول باشد يا زني که وقتي مي خواهد بيرون برود به صورت نامتعارف آرايش مي کند و در حضور همسر خود به راحتي با مردان غريبه يا دوست و همکار گپ مي زند و شوخي مي کند بي ترديد موجب بروز اين حس شک مي شود. شايد هيچ يک از طرفين منظوري نداشته باشند اما رفتار افراد سبب شکل گيري طرز تفکر درباره آنها مي شود.
سوءظن در حقيقت نوعي ناراحتي رواني است که با کمک مشاوره برطرف مي شود. به شرط آن که شخص با خوش بيني نسبت به ديگران و اطرافيان هم با رفتارهاي معقول و صحيح به او کمک کنند. يادمان باشد سوءظن تا بدان حد تاثيرات مخرب در زندگي و ارتباطات افراد دارد که نص صريح قرآن کريم با آيه«يا ايها الذين آمنوا اجتنبوا کثيرا من الظن، ان بعض الظن اثم» به صراحت انسان را از آن نهي مي کند. زيرا اين حس ويران کننده علاوه بر اين که موجب گناه مي شود زندگي ديگران را نيز تلخ و حتي نابود مي کند.
خراسان – مورخ پنج‌شنبه 1392/03/16 شماره انتشار 18421

http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1392&month=3&day=16&id=4901364

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *