سوزاندن غصه ها

هر ساله یکی از مهمترین هیجانات اجتماعی کشور در چهارشنبه پایان سال اتفاق می افتد. چهارشنبه سوری که از سال ها پیش، یکی از رسوم جالب ایرانی ها به عنوان نمادی از سوزاندن غصه ها، غم ها، کاستی ها و شکست ها بوده است امروز تبدیل به وسیله ای برای سوزاندن خود افراد شده و سلامتی آن ها را به خطر انداخته است. در شب های چهار شنبه سوری و حتی یک هفته قبل از آن در خیابان ها و کوچه ها امنیتی وجود ندارد چرا که هر لحظه ممکن است دانش آموز ده دوازده ساله ای که مقابل ات در حال حرکت است ترقه اش را زیر پایت رها کند و برود بدون این که متوجه باشی! چهارشنبه سوری آیینی کهن و یادگاری ماندگار از ایران باستان به شمار می رود. این جشن عمومی از چندین سال پیش به وسیله برخی افراد ناآگاه به آتش بازی کشیده شده است و اجرای نادرست آن هرساله خسارت های جانی و مالی جبران ناپذیری را به هموطنان وارد می کند.


نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که به هرحال هیجان جز تفکیک ناپذیر زندگی افراد است و به جای سرکوب باید در صدد راهی برای کنترلش بود. این که در رسانه ها تبلیغات و مستنداتی درباره خطرات چهارشنبه سوری پخش می شود و جوانان و نوجوانان را اخطار می دهد و از آتش بازی منع می کند، درست است که تاثیر زیادی دارد اما نمی تواند مانع حضور آن ها در این فعالیت به ظاهر فرح بخش شود؛ تفریحی که شاید در ظاهر هیجان فراوانی داشته باشد و نوجوانان برای رسیدن آن از مدت ها قبل با تهیه مواد منفجره و ترقه خود را آماده کرده باشند اما در حقیقت برای انفجار و خطر در کوچه و خیابان آماده شده اند.
هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی مراسم چهارشنبه سوری می تواند زیان های جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی داشته باشد. خانواده ها در پیشگیری از حوادث هفته ی پایانی سال نقش مهمی را ایفاء می کنند. ممکن است موضوع ایمنی و پیشگیری از حوادث مربوط به چهارشنبه سوری، در بدو امر برای گروه سنی نوجوانان زیاد جالب نباشد، چرا که آنها مجبورند مقداری محدودیت در ترقه بازی، فشفشه بازی و آتش بازی خود متحمل شوند ولی می توان با نشان دادن این موضوع که این امر با زندگی و سلامتی آنها مرتبط است، آموزش در این زمینه را برای آنها ضروری کرد. حادثه برای هرکسی اتفاق می افتد. در برخی حوادث افرادی کشته شده یا به شدت آسیب می بینند. اما از بروز اغلب حوادث مخاطره آمیز و قابل پیش بینی از جمله حوادث چهارشنبه سوری می توان جلوگیری کرد.
یکی از راهکارهای مناسبی که می توان در این زمینه انجام داد برگزاری جشن های شهری در پارک های مناطق مختلف شهر است. اگر چه درحال حاضر برخی شهرداری ها جشن هایی اجرا می کنند اما این جشن های محدود نمی تواند پاسخگوی جوانان برای رفع هیجانات خود باشد. بهتر است در بوستان ها و پارک ها و میادین عمومی از یک هفته پیش از چهارشنبه سوری جشن های بزرگ و هیجان انگیزی تدارک دیده شود و حتی از بهترین ترقه ها و وسایل آتش بازی سالم نیز استفاده کنند و با مراقبت های مخصوص از خود جوانان داوطلب برای انجام آتش بازی بهره گیرند تا حداقل کمی از هیجانات آن ها کاسته شود و آتش بازی پایان سال را در فضایی سالم انجام داده باشند.
همه افراد خواهان آن هستند که عید نوروز را در کنار یکدیگر جشن بگیرند بنابراین همه آنان باید تلاش کنند که برای ایجاد شادی های زودگذری مانند ترکیدن و ایجاد یک صدای انفجار بلند یا آتشی گسترده و … شادی در کنار هم بودن را از خود و دیگران نگیرند.
درست است که نمی توان همه جوانان و نوجوانان را از رفتن به سوی آتش بازی های خطرناک در چهارشنبه سوری منع کرد اما می شود با انجام مدیریت صحیح و طراحی برنامه هایی خاص این هیجانات را کنترل کرد و مانع داغ دیدن بسیاری از خانواده ها در روز های اول سال شد. استفاده از مواد آتش بازي هرگز به طور کامل ايمن نيست، حتي در صورتي که کاملاً مراقبت صورت گيرد. حوادث نه تنها ممکن است براي کساني که از آن استفاده مي کنند به وجود آيد، بلکه براي کساني که اين مواد را درست مي کنند نيز ممکن است اتفاق بيفتد. خانواده ها باید مراقب باشند یکی از هیجاناتی که در نوجوانان به اوج خود می رسد،هیجان ماجراجویی و خطرپذیری است که اگر به درستی با آن برخورد شود شهامت، شجاعت و پشتکار و ایثار و فداکاری از آن زاییده می شود و منشأ صلابت و استحکام شخصیت می شود و به عکس، اگر در برابر این شور و انرژی فراوان برخورد تنگ نظرانه صورت پذیرد، این هیجان به شرارت، خرابکاری و آزار و ایذا اطرافیان تغییر جهت می دهد. خانواده ها و مربیان باید بدانند اگر به صورت قهری بخواهند فرزندان و دانش آموزان را از بکارگیری مواد آتش زا دور کنند هرگز موفق نخواهند شد و پند آنان موثر نخواهد افتاد و تنها با آگاه ساختن آنان است که جلوی حادثه ها گرفته می شود. برخورد قهرآمیز با نوجوانان و جوانان موجب می شود آنان به مخفی کاری از خانواده ها پرداخته و همراه با دوستان خود در کوچه و خیابان به استفاده از این مواد پرمخاطره بپردازند و این گونه تنها حادثه افزایش پیدا می کند. همچنین آنها به دنبال این مخفی کاری ها به ساخت مواد منفجره دست ساز اقدام می کنند که ممکن است حادثه هایی ناگوار را در پی داشته باشد.
نباید اجازه بدهیم سهل انگاری، ماجراجویی و اشتباهات عده ای نادان و یا برخی افراد سودجو سبب آسیب رساندن به امنیت اجتماعی و آسایش ذهنی هم وطنان گردد. چه می شود که در پایان سال برخی به خود اجازه می دهند حتی برای یک شب این گونه سایه ی ترس، وحشت و ناامنی را بر شهر بگسترانند؟ باید یک عزم عمومی در برابر این گونه زیاده خواهی ها و گردن کشی های روانی در جامعه ایجاد گردد و همه ی مردم با وحدت نظر در مقابل این گونه اتفاقات غیر عادی موضعی ثابت داشته باشند تا برای همیشه بساط این اتفاقات جمع شود. بیایید امسال برای یک بار هم که شده به جای آن که خودمان بسوزیم، یا ناخواسته و برای لذت های کوتاه و بی اثر آتش به جان و مال دیگران بیاندازیم دور هم به شادمانی جمع شویم، فال حافظ بخوانیم، جشن بگیریم، شاد باشیم و غم ها، غصه ها، کینه ها و شکست ها را در آتش بسوزانیم تا در آغاز سال جدید همگان سالم و شادمان به دنبال کسب موفقیت های جدید در زندگی حرکت کنیم.

منبع: روزنامه رسالت مورخ دوشنبه 23 اسفند 95 شماره 8898

http://www.resalat-news.com/Fa/?code=254284

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *