نقش مساجد در مطالبه‌ حقوق شهروندی

نویسنده: مهدی یاراحمدی‌خراسانی

امروزه سازمان‌های محلی و شهرداری‌ها تا حد درخور توجهی توسعه یافته‌اند و این امر به‌سمتي پیش مي‌رود تا در نهایت مدیریت واحد شهری در کلان‌شهرها شکل گیرد. به‌بیان دیگر شهرداری‌ها به‌سمتی حرکت مي‌کنند که به‌عنوان دولت‌‌شهر جایگاه واقعي خویش را پیدا كنند. مسلماً توسعه فزاینده نظام اداری یک ابرسازمان، ضرورتی در شهر به‌منظور مشارکت عمومي ‌و تشکیل شبکه‌هایی به‌منظور دریافت مطالبات مردمي ‌ایجاد مي‌نماید که این امر مسیر حرکت جامعه را به‌سمت تشکیل شوراهای محلی به‌عنوان مراجع مهم دریافت مطالبات مردمي‌ کشانده است.

مساجد تضمين‌كننده دوام حیات شوراهای محلی
در اين ميان اساسی‌ترین نهادی که دوام حیات شوراهای محلی را تضمین مي‌کند، مساجد هستند. نمايندگان مساجد در شوراهاي محلات داراي نقش دوگانه درخور توجهي هستند.
از يك طرف نسبت به‌مشكلات محله و مردم شناخت كافي دارند و از طرف ديگر به‌دليل جايگاه معنوي كه دارند، مي‌توانند نقش مهمي در انتقال خواسته‌هاي تصميم‌گيرندگان به‌مردم داشته باشند.
مسجد در اسلام پایگاه مدنیت است
اگر چه هدف اصلی بنای مسجد، ایجاد مکان خاصی برای عبادت و راز و نیاز با خداوند متعال است، اما نباید از جنبه‌های دیگر مسجد غافل گردید. مساجد از آغاز اسلام به‌عنوان بهترین پایگاه برای ترویج دین در كنار کارکردهای اعتقادی خود، در ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و نيز پشتوانه سلامت زندگی مردم بوده‌اند. مسجد دراسلام، پایگاه مدنیت است كه همواره خود را با نیازهای روز جامعه تطبیق داده و از این رو جامعیت اسلام را منعكس نموده است.
مساجد، انتقال‌دهنده مطالبات مردمي به‌تصميم‌گيرندگان مديريت شهري
گروه‌هاي مختلف مردم از هر رده سني و جايگاه اجتماعي كه در آن قرار دارند در مسجد حضور مي‌يابند. در واقع از اين طريق مساجد كانون ارتباطات مردمي و درك مشكلات و مسائل مردم در هر محله هستند. از اين رو استقرار سامانه ارتباطي مناسب بين شوراهاي محلات و مساجد كمك مي‌كند تا مطالبات مردمي به‌تصميم‌گيرندگان حوزه مديريت شهري انتقال يابد.
مسجد در ساختار شهر اسلامي ‌به‌عنوان مهم‌ترین عنصر کالبدی شهر جایگاه ویژه‌ای را به‌خود اختصاص می‌دهد. به‌طوری‌که توسعه بيشتر شهرهای اسلامي‌ و سلسله مراتب موجود در آن‌ها متأثر از مسجد اصلی شهر بوده است. به‌همین‌صورت در تک‌تک محلات یک شهر نیز این نقش بر‌عهده مساجد محلی بوده است. مساجد کانون وحدت و اجتماعات مردمي هستند که مي‌توانند از طریق شوراهای محلات مطالبات مردمي ‌را به ‌شهرداری‌ها منتقل نمایند و از این طریق در مدیریت شهر نقش مهمي ‌ایفا نمایند. هيئت‌امنا و ائمه جماعت مساجد بايد با الگوگيري از صدر‌اسلام كه در آن مساجد، كانون تصميم‌گيري‌هاي مهم سياسي و اجتماعي بوده‌اند، زمينه‌اي فراهم سازند كه مردم نقش مؤثر آن‌ها را در دريافت مطالبات شهروندي احساس كنند.

http://shahrara.com/news/1391/9/19/pdf/11.pdf

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *