تهیه و اعتباريابي پرسشنامه ارزيابي عملکرد مديران گروههاي آموزشي دانشگاه
کاربرد روش آميخته در عمل
چكيده: هدف اصلی از این تحقیق، نشان دادن کاربرد روش تحقیق آمیخته در تهيه و اعتباريابي پرسشنامههاي ارزشيابي عملکرد مديران گروههاي آموزشي دانشگاه فردوسي مشهد بود. در این راستا، مقاله حاضر ضمن روشن کردن مسیر طی شده در طراحی و اعتباریابی ابزار، نتایج به دست آمده در قالب پرسشنامه های تهیه شده را نیز ارایه داده است. جامعه پژوهش شامل چهار گروه اعضای هیئت علمی، مدیران گروههای آموزشی، روسا و معاونان آموزشی دانشکدهها، و دانشجویان بود. به کمک مصاحبه، مذاکره با متخصصان، و مرور مستندات، با استفاده از روش دلفي مؤلفههاي اصلی ارزشيابي تهیه شدند. پس از روشن شدن مولفهها، پيشنويس اوليه پرسشنامهها در چهار فرم و برای چهار گروه آزمودنیها تهيه گردید. پرسشنامههاي اولیه، بر روي 112 عضو هيئت علمي، 24 رئیس و معاون آموزشي دانشکدهها، 56 مدير گروه و 112 دانشجو به مرحله اجرا درآمد. با بهرهگيري از روشهاي آمار توصيفي و استنباطي شامل ضريب آلفاي كرونباخ و تحليل واريانس يك طرفه، پرسشنامههاي تهيه شده مورد اعتباريابي قرار گرفت. پرسشنامهها از نظر ويژگيهاي فني با ضريب آلفاي كرونباخ برای اعضای هیئت علمی (ارزیابی توسط همکار) برابر با 96/0، روسا و معاونان آموزشی دانشکدهها (ارزیابی توسط فرادستان) برابر با 96/0، مدیر گروه (خود-ارزیابی) برابر با 86/0، و دانشجویان (ارزیابی توسط مصرف کنندگان یا مشتریان) برابر با 79/0 معتبر و مناسب تشخيص داده شد. در مجموع بیش از 70 درصد از پاسخدهندگان پرسشنامه هاي تهيه شده را مناسب تشخيص دادند و تفاوت معنيداري هم در متوسط نظرات آنها ديده نشد. در پایان مقاله، فرمهای ارزیابی تهیه شده، ارایه شده است.
كليد واژگان: مديران گروههاي آموزشي، ارزیابی عملکرد، اعتباريابي پرسشنامه، روش تحقیق آميخته.
مقدمه: مديران گروههای آموزشی در دانشگاهها دارای نقش کليدی در رهبری جريانهای يادگيری هستند [1, 2, 3] از آنان انتظار میرود تا وظايف نقش خود را بشناسند و برای پياده کردن آن، تدابير دقيق و اقدامات اساسی ارايه نمايند. دلايل زيادي وجود دارد كه به استناد آن ميتوان نقش مديران گروههاي آموزشي را در ارتقا و حفظ كيفيت آموزش عالي، اساسي و با اهميت در نظر گرفت: مرور شواهد و نظريهها نشان ميدهند كه مديران گروههاي آموزشي ميتوانند در راهبري جريانهاي اصلي آموزش و تدريس نقش محوري ايفا كنند [3]؛ مسئوليت كنترل و پاسخگويي در باره استانداردهاي تدريس و تعيين وظايف آموزشي و مسائل اعضاي هيئت علمي، به علاوه ايجاد محيط يادگيري مطلوب براي دانشجويان را بر عهده داشته باشند [4]؛ تعهد اعضاي هيئت علمي را پرورش داده، آنها را در كار خود توانمند كنند[5]؛ اعضای هیئت علمی را برای عملکرد بهتر برانگیزند[6]؛ و در كيفيت راهنمايي پاياننامههاي دانشجويان دورههاي تحصيلات تكميلي نقش نظارتي و هدايتكنندگي موثري بر عهده بگيرند[7]مديران گروههاي آموزشي ميتوانند در پيوند ميان اعضاي هيئتعلمي و مديران اجرايي دانشگاه نقش ميانجي بازي كنند. اين پيوند مشاركت اعضاي هيئت علمي را اداره دانشگاهها بهبود ميبخشد زيرا شناخت آنان را از وضعيت فعاليتهاي اجرايي، مشكلات مالي و محدوديتهاي اداري افزايش ميدهد[8]. اين در حالي است كه اداره امور دانشگاهها با مشكلاتي روبهرو است. به عنوان نمونه نتايج تحقيق نشان ميدهد كه در ميان دانشگاههاي دولتي، تنها حدود 40 درصد از دانشجويان رشتههای مختلف تحصيلی دانشگاه مازندران، از خدمات آموزشي ارايه شده رضايت دارند [9]و در دانشگاه پيام نور دانشجويان از كيفيت خدمات مراكز آموزشي راضي نيستند[10]. همچنين مديريت آموزشي در دانشگاههاي علوم پزشكي از نظر دانشجويان دچار ضعف و مشكل ارزیابی شده است. مهمترين مشكلات آموزش پزشكي از نظر اكثريت دانشجويان عدم وجود مديريت و برنامهريزي صحيح و نظم و هماهنگي در آموزش ميباشد. فكري و صرافي نژاد ادعا ميكنند كه نتايج پژوهش آنان و پژوهشهاي ديگر حاكي از ضعف عمومي نظام آموزش پزشكي كشور در زمينههاي مديريت و برنامهريزي است. نتيجه طبيعي اين وضع، ضعيف تا متوسط بودن ميزان يادگيري دانشجويان پزشکی از برنامه آموزشي است [11]. درحالیکه نتایج تحقیق نشان میدهد مدیران دانشگاهی از جمله مدیران گروههای آموزشی از شرکت در برنامههای آموزش استقبال نمیکنند [12]، بهنظر میرسد که یکی از مناسبترین راهها برای بهبود عملکرد مدیران گروههای آموزشی در دانشگاهها، طراحی و استقرار یک نظام ارزیابی عملکرد باشد.
ارزشيابي عملكرد، يكي از شاخههاي نظام مدیریت عملکرد تلقي ميشود كه هدف از آن کمک به ارزشيابی از عملکرد منابع انسانی، بهمنظور بهبود و توسعه آن است. آثار زيادي براي ارزشيابي از عملكرد مديران گروههاي آموزشي قابل تصور است كه اغلب آنها را ميتوان براي كليه عوامل انساني اعم از این مديران صادق دانست. بهكمك ارزشيابي عملكرد، کار افراد در رابطه با نحوه انجام وظیفه بهطور سيستماتيک اندازهگيری [13, 14]؛ روش مطلوب انگيزش، روشن [15]؛ و بازخوردی به فرد داده میشود تا وی نقايص کار خود را بشناسد[16]. بهطور معمول دانشگاهها، از طريق ارزشيابی عملکرد ميتوانند به برنامهريزي و انتخاب منابع انساني اقدام كنند؛ برنامه معتبري براي تربيت و بهسازی آنان تهيه كنند؛ به طراحي نظام جبران خدمت بپردازند؛ مسير پيشرفت شغلي را تعيين كنند؛ استعداد و توانايیهای منابع انسانی خود را شناسايي كنند؛ و به ارتقاي اعتماد در جو سازماني خود بپردازند .[17, 18, 19]
در دانشگاهها ارزشيابی عملکرد يک اقدام استراتژيک است[20]. در اين سازمانها، اندازهگيری مستند عملکرد، نه يک اقدام يكه و مجزا، بلکه آخرين مرحله از سلسله اقداماتی است که در فرايند مديريت عملکرد، الزامآور است. مرور تجربه دانشگاههای بزرگی چون کاليفرنيا[3]، ايلينويز[4] و کلیولند[5] این موضوع را تاييد میکند. حساسيت فعاليتهای آموزشی و پيچيدگیماموريتهايی که از طرف اجتماع محلی، نهادها و جامعه برای دانشگاهها تعريف میشود، انتظارات مربوط به پاسخگويی اين موسسات و بالطبع نظام مديريتي آن را افزايش میدهد و بر دو نتيجه مهم مهر تاييد میزند: 1) ارزشيابی عملکرد در دانشگاهها يک ابزار تعريف شده و متعارف برای اطمينان از حفظ و ارتقای ارزش سرمايه انسانی است و 2) حتي اگر دانشگاهها به يك نظام فعال براي ارزشيابیهای رسمی، مکتوب و مستند مجهز شده باشند، همچنان به بازخورد مداوم در ارتباط با عملکرد اعضا نيازمند هستند. ضمنا اين دو نتيجه را میتوان بهعنوان دلايل مهمی شناسايی کرد که ضرورت طراحی و استقرار نظام ارزشيابی معتبر و جامع از عملکرد را نشان میدهند. از آنجا كه “ارزشيابی و زمينهای که ارزشيابی در آن انجام میشود بر روی هم اثر سازنده دارند” [21] يك چنين نظام ارزشيابي در كل بايد مطابق با مختصات و ويژگيهاي دانشگاهها و مراكز آموزش عالي باشد. پيشينه استفاده از ابزارهاي تراز شده اندازهگيري آموزشي براي قضاوت درباره عملكرد به دهههاي آغازین قرن بيستم برميگردد[22] . درحالیکه در نظام آموزش عالي ايران كوششهاي پراكنده و غيرمستمری برای قضاوت درباره كيفيت فعاليتهاي دانشگاهي توسط وزارت علوم و موسسات آموزش عالي انجام شده است، مرور مستندات موجود نشان داد که رهنمود و ابزار مشخصي از سوي مراجع تصميمگيرنده بهمنظور اجراي اين نوع ارزشيابي، در اختیار دانشگاهها قرار ندارد. البته از اوایل دهه 1380 دفتر نظارت و ارزيابي وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، و سازمان سنجش آموزش كشور و با همكاري موسسات آموزش عالي فعاليتهاي ويژهاي درمورد ارزيابي دروني و بيروني فعاليتهاي دانشگاهي در سطح گروههاي آموزشي آغاز شده است و بر اساس آن شاخصهايي جهت ارزيابي مدير گروه تدوين شده است. نتيجه جستجو در پايگاههاي اطلاعاتي معتبر داخلي براي تاييد اين نكته قابل تامل كافي است كه گويي در نظام آموزش عالي ايران و در ميان محققان دانشگاهي، جايگاه كليدي مديران گروههاي آموزشي در تحقق استراتژیهاي دانشگاهها و بهويژه نقش حساس آنان در مديريت كيفيت آموزش مغفول مانده است. تحقيقات كمي درباره اين گروه از مديران صورت گرفته است. بهطور خاص تحقيقات انجام شده در زمينه ارزشيابي مديران گروههاي آموزشي محدود به نظرسنجي از همكاران و مديران درباره عملكرد آنان میباشد.
نصر اصفهاني و همكاران به بررسي ديدگاه اعضاي هيئت علمي و مسئولان دانشگاه اصفهان درباره عملكرد مديران 33 گروه آموزشي آن دانشگاه پرداختند. نتايج نشان داده است كه در برخي دانشكدهها، ميانگين نمره ارزشيابي اعضاي هيئت علمي با مديران تفاوت دارد و ميانگين نمره ارزشيابي عملكرد مديران گروه در سال دوم از مديريت آنان از سال نخست بهتر است[4] .
در میان تحقیقاتی که در خارج از کشور انجام شده است برخی به ارزیابی عملکرد گروه آموزشی و از طریق آن بهصورت غیرمستقیم به ارزیابی مدیران آن گروهها پرداختهاند (برای مثال،[23])؛ و برخی بهطور مستقیم به بررسی ویژگیها و مشخصات مدیران گروه و عملکرد وی توجه کردهاند (مانند،[2,6]). در دسته دوم از تحقیقات، نشان داده شده است که هیچکدام از مدیران گروه دارای گواهینامه معتبر مدیریتی نیستند و 35 درصد آنان تاکنون هیچ دوره آموزش مدیریتی را نگذراندهاند[6]. نتایج نشان میدهد که مدیران گروه توان اثرگذاری کمی دارند و فاقد آن دسته آموزشهای مدیریتی هستند که بتواند آنان را در ارایه یک مدیریت اثربخش کمک کند [2].
در مجموع و به استناد ادبیات تحقیق، با توجه به ضرورت تكرار ارزشيابي مدیران گروههای آموزشی در فواصل زماني معين، تعداد زیاد آنان در میان سایر مدیران دانشگاهی، و لزوم تنوع منابع ارزشيابيكننده در هر مرحله از ارزشيابي، استفاده از روش كمي در برنامه ارزشيابي از اين مديران اجتنابناپذير است. به استناد منابع علمی و بهطور خلاصه، از روش کمی، وقتی براي ارزشيابي استفاده میکنيم که؛ 1) نمونههايی که بايد دادهها از آن جمعآوری شوند بزرگ است، 2) مقدار دادههايی که بايد جمعآوری شوند زياد است، و 3) لازم است که از دادههای کمی برای تعيين روايی دادههای کيفی استفاده شود[24] . چنانكه در جدول زير (1) مشاهده ميشود پرسشنامه يك ابزار مهم اندازهگیری در روشهاي كمي ارزشيابي، بهشمار ميآيد.
جدول ( 1) فنون رایج در دو شیوه ارزشيابی |
|
کیفی |
کمی |
مشاهده مصاحبه گروههای کانونی
|
پرسشنامه آزمونها دادههای موجود
|
به اين ترتيب، اين سوال مطرح است كه دانشگاهها چگونه ميتوانند پرسشنامه معتبری برای جمعآوري دادهها از عملكرد مديران گروههای آموزشی تهیه کنند؟ چنین پرسشنامهای باید با استراتژي دانشگاه تطابق داشته باشد؛ انتظارات مديران را تامين كند؛ با منابع مالي و امكانات اجرايي دانشگاه تناسب داشته باشد؛ پذيرش و اعتماد مديران گروه را جلب كند؛ و ضمنا بر اساس اصول و فنون طراحي ابزار سنجش عملكرد در يك سازمان حرفهاي مانند دانشگاه تنظیم شده باشد. وجود چنین ابزار اندازهگیری، جزو الزامات اساسي و پايه در برنامه ارزشيابي مديران گروهها است. تحقيق حاضر، با قبول این پیشفرض كه براي ارزشيابي عملکرد منابع انسانی بهطور عام، و ارزشيابي مديران گروههاي آموزشي در دانشگاهها بهطور خاص، روش برتري وجود ندارد، بهمنظور تهيه ابزار معتبري براي جمعآوري دادههاي كمي در ارزشيابي از مديران گروههاي آموزشي به اجرا در آمد.
روش
روش تحقيق. از نظر هدف اين تحقيق در مجموعه تحقيقات توسعهاي قرار دارد و از لحاظ روش، یک تحقیق آميخته (mixed method) است. در این روش، تركيبي از روشهاي كمي و كيفي براي پاسخ به سوالات تحقيق استفاده ميشود. بهعبارت روشنتر روش تحقيق آميخته شامل ديدگاههاي نظري و يا فني تحقيقات كمي و كيفي است كه در يك مطالعه مورد استفاده قرار ميگيرد[25] . اجرای این روش، چنانکه در پژوهش حاضر نیز از آن بهره گرفته شد، شامل مراحل زير است:
1-بررسي پيشينه و مطالعه مقدماتي وضعيت موجود در زمينه پژوهش مورد نظر؛
2-تعريف حيطهاي كه ابزار سنجش براي اندازهگيري آن طرح مي شود؛
3-بيان موارد استفاده و مشخص كردن نوع ابزار و افرادي كه ابزار بايد درخدمت آنها باشد؛
4-تعريف مقولههاي مورد اندازه گيري در ابزار؛
5-تعیين الگوي سوالات ابزار و نوع پاسخ و نمرهگذاري آن؛
6-آزمايش فرم مقدماتي روي يك گروه چند نفري از جامعه آماري بهمنظور تعيين خوانايي و قابل فهم بودن سوالات، تعيين مدت زمان لازم براي پاسخگويي و مانند اینها در راستای ضرورت تعديل سوالات؛
7-اجراي فرم تجربي ابزار بهمنظور انتخاب مناسبترين سوالات در ابزار نهايي؛
8-اجراي فرم نهايي و تجزيهوتحليل آماري بهمنظور تعيين قابليت اعتماد و اعتبار ابزار سنجش؛
9-تهيه و تنظيم دستورالعمل و راهنماي اجراي ابزار و روشهاي نمرهگذاري وتفسير دادهها؛
10-تدوين گزارش و اشاعه يافتههاي پژوهشي.
ابزار و روش اجراي آن. پس از بررسي مستندات و سوابق، چارچوب نظري، ادبيات تحقیق، مشورت با صاحبنظران مدیریت آموزشی و تحقیقات آموزشی، و اطلاع از انتظارات مدیران ارشد دانشگاه، مولفهها و عوامل ارزيابي مدير گروه، مطابق با روشهاي ذيل بهدست آمد.
مصاحبه. هدف از مصاحبه در تحقیق حاضر، دست يافتن به دادههاي جزيی و غنی بود که از آن بتوان برای تحليلهاي بعدي در طرح مولفههاي اصلي ابزار و ساخت پرسشنامه استفاده کرد. مصاحبه رودررو بهمنظور جستجوی گسترده در قضاوتها و نگرشهای مديران گروه انجام شد. از مصاحبه عميق هنگام پاسخ به سوالات معينی استفاده میشود كه معمولا باز پاسخ هستند. به همين دلیل در تحقيق حاضر هدف از انجام مصاحبه اولیه کسب اطلاعات كلي در پنج مقوله اصلي زير تعيين شد:
1) مديران گروههای آموزشی چه نگاه و برداشتی نسبت به مديريت گروه دارند؟
2) تجربه مديران گروه درباره مديريت گروه چيست؟
3) مديران گروه از عمليات، فرايندها، و برايندهای مديريت يک گروه آموزشی چقدر آگاه هستند؟
4) انتظاراتنان آنان از ديگران شامل مديران اجرايي، همکاران عضو هيئت علمی و دانشجويان چيست؟
5)آيا مديران گروه، ارزشيابی از عملکرد يک مدير گروه را لازم میدانند؟
پاسخهاي دريافت شده از سه سوال نخست، به محققين امكان انطباق منطقي بين شرايط احراز و شرح وظايف مديران گروه تصريح شده در آييننامهها، با تصوير و برداشتي كه آنان در عمل از وظايف و فرايندهاي كار خود داشتند را ميداد. سوال چهارم، ارزيابي آنان از تاثير نقش ديگران در موفقيت مدير گروه در انجام وظايف خود را به نمايش ميگذاشت. ديدگاه آزمودنيها در اين باره ميتوانست در تصميمگيري درباره منابع جمعآوري دادهها موثر باشد. به اين معني كه اگر سه گروه مديران، همكاران، و دانشجويان در پیشبرد برنامههای گروه تاثيرگذار هستند، پس بالقوه منبعي براي ارزشيابي از چگونگی اداره گروه نيز به شمار ميآيند. پاسخ به سوال پنجم، بهعنوان يك سوال كليدي، نه در تهيه پرسشنامه بلكه در زمينه ضرورت يا عدم ضرورت ارزشيابي از مديران گروه از ديدگاه خود آنان، جهتدهنده اقداماتي بود كه براي آماده ساختن زمينه اجراي برنامه ارزشيابي از مديران گروه الزامي هستند. اگر از نگاه مديران گروه عملكرد آنان نيازي به ارزشيابي نداشته باشد معتبرترين نتايج ارزشيابي نيز چيزي جز تعدادي عدد و رقم بيمعنا و تحليل و تفسيرهاي کماثر نخواهد بود. در تحقیق حاضر، انجام مصاحبههای عمیق به چند دليل حائز اهميت تشخيص داده شد:
- نياز به آشکار شدن و دريافت دادههای پنهان در مطالعات اوليه پيشينه و مستندات بررسی شده. تجربه، شناخت و تحليلهای مديران گروه زمينه مساعدی برای طرح معانی، مفاهيم يا مباحثی داشت که به احتمال زياد در منابع قابل دستيابی نبودند؛
- ضرورت اخذ بازخوردهای اوليه از مديران گروه، به ويژه با تاکيد بر دريافت بازخوردهای منفی نسبت به اصل برنامه ارزيابی از مديران گروههای آموزشی. اين بازخوردهای منفی در تعميق مطالعات نظری، باز شدن دريچههای تازهای بهسوی متغيرهای ناشناخته در حوزه عملکرد مديران گروه، و آماده شدن برای مواجهه درست با انتقاداتی که فرض میشد بهدليل مقاومت بعضی مديران با اين اقدام صورت خواهد گرفت، اهميت داشت؛
- ضرورت رفع ابهامات اوليه از ذهن محققان و مهمتر از آن پيشگيری از اين تصور که يک تيم تحقيق بدون آگاهی از جزييات کار گروههای آموزشی، در اتاقهای در بسته درصدد زير سوال بردن صلاحيتهای مديران گروه و تهديد اعتبار علمی و اجرايی آنان از طريق ارزیابی و نمره دادن به آنان هستند؛
- زمينهسازی برای آگاه شدن ساير مديران گروههای آموزشی که جزو مديران نمونه تحقيق برای مصاحبه انتخاب نشده بودند. فراهم بودن فرصت كافي براي توجيه طرح، واکنشهای احتمالي ناشی از قرارگرفتن در معرض ارزشيابي را کاهش میدهد و از طريق طرح انتقادات غيررسمی، در حساسيتزدايی از اجراي برنامه جديد موثر است.
در اين مرحله با ده تن از مديران گروههاي آموزشي شامل اديان و عرفان تطبيقي، اقتصاد، بهداشت و پيشگيری از بيماريهای دامی، تربيت بدنی، خاکشناسی، رياضی، زبان و ادبيات فرانسه، زمينشناسی، علومتربيتی و مهندسی شيمی مصاحبه به عمل آمد. از طريق نمونهگيري هدفمند در واحد دانشكده، ترتيبي اتخاذ شد كه از چهار گروه اصلي آموزش شامل علومانساني، علومپايه، مهندسي و كشاورزي نمايندهاي در ميان مصاحبهشوندگان وجود داشته باشد. در مرحله بعد، يعني براي انتخاب حداقل يك نماينده از ميان گروههاي آموزشي هر گروه اصلي، با استفاده از روش نمونهگيري تصادفي ساده، پانزده مدير گروه انتخاب شد كه پس از مصاحبه با ده تن اشباع اطلاعات و نمونه حاصل شد. بهطور منطقي، ماهيت ظهوريابند (emergent) تحقيق كيفي نتيجه تعامل بين جمعآوري و تحليل اطلاعات است: عنصر اساسي در جمعآوري اطلاعات، نمونه است. در مصاحبه بهعنوان یکی از روشهای متعارف جمعآوری دادههای تحقيقات كيفي، بر نمونهگيري هدفمند(purposeful sampling) تاكيد ميشود که از طریق آن، محقق بهدنبال انتخاب نمونههاي غني و پرمايه اطلاعاتي است. اين نمونهها ميتوانند مشاركتكنندگان ياموقعيت ها باشند. محقق بهطور مکرر به اطلاعات رجوع ميكند تا براي غنا بخشيدن به آنها از نمونههاي جديد جهت كسب اطلاعات استفاده كند. این امر تا اطمینان محقق از رسیدن اطلاعات به حد اشباع(saturation) ادامه مییابد [26].
مستندات. سند هر نوع مواد ثبت شده و مدون است که در اصل با هدف ارزشيابی و يا به درخواست ارزشياب تهيه نشده است. منابع موثق را به دو دسته بزرگ طبقهبندی کردهاند: سوابق عمومی و مدارک شخصی[25]. سوابق عمومی موادی را شامل میشوند که مقصود از آنان تاييد يک واقعه يا تهيه سند بهمنظور پاسخگويی است. اين سوابق میتوانند بهدو صورت بيرونی يا درونی، نسبت به ميدانی که ارزشيابی در آن انجام میشود تهيه شده باشند. نمونهای از سوابق بيرونی روزنامهها، گزارشهای ثبت شده محلی و مانند اينها است که اطلاعاتی درباره اجتماع بزرگتر را در اختيار محققان و ارزشيابان قرار میدهند. در تحقيق حاضر چنين اطلاعاتی به شناخت بهتر ارزشيابيشوندگان و ميداني كه ارزشيابي در آن انجام ميشود كمك كرد. هر چند بهدليل اشتغال محققان در دانشگاه و قرار داشتن و حساسيت مداوم نسبت به اين قبيل اطلاعات، طرح اقدام مشخصي در اين زمينه، ضروري تشخيص داده نشد.
سوابق درونی، مواردی مانند صورتجلسهها، گزارشهای مالی، سیاستهای سازمانی، آييننامهها، و مانند آن را شامل میشوند. در اين تحقيق آييننامههاي وزارتي مرتبط با شاخصسازي، ارزيابي و كنترل كيفيت كه اغلب آنان از سوي دفتر نظارت و ارزيابي آموزش عالي صادر شده است، بهعلاوه كارنامه دانشگاه فردوسي، ساير گزارشها، و دستورالعملهاي مرتبط اجرايي دانشگاه مورد بررسي قرار گرفت. به اين منظور امكان استفاده بدون محدوديت و كامل از اسناد موجود در بايگاني دفتر نظارت و ارزيابي دانشگاه فردوسي وجود داشت. هدف مراجعه به این سوابق، دستيابي به تصوير درستي از ويژگیهای منحصربهفرد دانشگاه فردوسي مثل سوابق عملکردی اساتيد و دانشجویان، و تعيين نقاط قوت و ضعف دانشگاه بود. اين سوابق به محققان کمک کرد تا به درک بهتری از منابع، ارزشها، فرايندها، اولويتها، و مشغلههای اداري، آموزشي و توسعهاي مديران گروههاي آموزشي نايل شوند. علاوه بر اين آنها، خود به خود، سابقه يا تاريخچهای را نشان میدادند که پيشاپيش در معرض سوگيری قبلی ارزشياب يا محقق قرار نداشتند، چون اساسا با هدف ديگری تهيه شده بودند.
پرسشنامه. در اين تحقيق، پرسشنامه، كاربرد متفاوتی با تحقيقات غيرتوسعهاي دارد. در اينجا پرسشنامه، ابزاري براي جمعآوري دادهها و پاسخ به سوالات پژوهش بهشمار نميآيد، بلكه تهيه پرسشنامه بهمنظوراستفاده در برنامه ارزشيابي از مديران گروههاي آموزشي، يك هدف اصلي تحقيق ميباشد. پیش فرضهای تهیه یک پرسشنامه ارزیابی عبارتند از [23]:
– پاسخدهنده قادر به درك و خواندن سوالهاي پرسشنامه است؛
– پاسخدهنده اطلاعات لازم را براي ارايه پاسخ دارد؛ و
– پاسخدهنده مايل به پاسخگويي است.
در اين تحقيق پس از تهيه فهرست مفاهيم و مولفههاي اصلي به كمك مصاحبه و بررسي مستندات، اين فهرست با استفاده از روش دلفي توسط اعضاي هيئت علمي، روسا و معاونين دانشكدهها و مديران گروههاي آموزشي اعتباريابي گرديد. بدين صورت كه نقطه اشتراك نظر افراد مذكور مورد توجه قرار گرفت و فهرست شاخصها تهيه شد. در اين پژوهش بر اساس پیشنهاد فاول (Fawle) درباره مراحل روش دلفي[27] عمل شد. این مراحل دهگانه عبارت بودند از:
- تشکیل تیم اجرا و نظارت بر انجام دلفی
- انتخاب یک یا چند هیات متشکل از متخصصان و خبرگان حوزه تحقیق، جهت شرکت در فعالیتها
- راهاندازی فعالیتهای تنظیم پرسشنامه دور اول
- بررسی پرسشنامه از نظر نوشتاری (رفع ابهامات استنباطی)
- ارسال اولین پرسشنامه به اعضای هیاتها
- تجزیه و تحلیل پاسخهای رسیده در دور اول
- آماده کردن پرسشنامه دور دوم (با بازنگریهای مورد نیاز)
- ارسال پرسشنامه دور دوم برای اعضای هیاتها
- تجزیه و تحلیل پاسخهای رسیده در دور دوم (مراحل ۷ الی ۹ تاحصول پایداری در پاسخهای دریافتی ادامه مییابد)
- آمادهسازی گزارش توسط تیم تحلیلگر
اين فهرست بهعنوان فهرست نهايي در نظر گرفته نشد زيرا همزمان با پيشرفت تحقيق، اجراي مرحله تازهاي از روش دلفي و بسط دانش نظري و مطالعات پيشينه تغييراتي در آن رخ ميداد. بر اساس شاخصهاي موردنظر با توجه به اصول و فنون سنجش و اندازهگيري و ارزشيابي عملكرد، پيشنويس اوليه پرسشنامههای ارزشيابي مديران گروه تهيه شد. به استناد مطالعات نظري، پيشينه تجربي، عملكرد ساير دانشگاههاي معتبر دنيا، و مصاحبههاي عميق انجام شده با ده تن از مديران گروههاي آموزشي مقرر شد تا چهار گروه از منابع در ارزشيابي از مديران نقش داشته باشند، به اين معني كه براي آنان پرسشنامههاي ارزشيابي جداگانه تهيه شود. اين پرسشنامهها عبارتند از:
- پرسشنامه ارزشيابي مدير گروه که توسط مقامات رئيس يا معاون آموزشي دانشكده (مافوق) تکميل میگردد
- پرسشنامه ارزشيابي مدير گروه که توسط اعضاي گروه آموزشي (هم رديف) تکميل میگردد
- پرسشنامه ارزشيابي مدير گروه که توسط خود مدير گروه تکميل میگردد
- پرسشنامه ارزشيابي مدير گروه که توسط دانشجويان تکمیل میگردد
پس از تهيه پيشنويس اوليه به منظور اعتبارسنجي و تهيه چهار نمونه فرم نهايي، پرسشنامهها بر اساس اصول و تكنيكهاي سنجش و اندازهگيري بهصورت آزمايشي به اجرا در آمدند تا اعتبار و پايايي پرسشنامههاي موردنظر محاسبه و مشخص شود. نتيجه اين محاسبات در قسمت يافتههاي اين مقاله ارايه شده است. پرسشنامهها بعد از اجراي آزمايشی، مورد بررسي، تجديدنظر و اعمال اصلاحات ضروري قرار گرفتند و برای بهرهبرداري در برنامه ارزشيابي از عملكرد مديران گروههاي آموزشي آمادهسازی شدند. جهت تفسير و نتيجهگيري كلي از دادههاي پرسشنامهها متوسط نتايج هر چهار نمونه فرم پرسشنامه در پيوستار ارزيابي، مطلوب، نسبتا مطلوب و نامطلوب قرار داده شد. به اين طريق عملكرد كلي مدير گروه مشخص شد. در مرحله بعد وضعيت تكتك سوالات در پرسشنامهها بهطور ويژه مورد تفسير و بررسي قرار گرفت.
نمونه، روش نمونه گيري و حجم نمونه. جامعه موردنظر در پژوهش حاضر شامل كلية رؤسا و معاونين آموزشي دانشكدههاي دانشگاه، اعضاي هيئت علمي، كليه مديران گروههاي آموزشي و همچنين كلية دانشجويان دانشگاه فردوسي مشهد ميباشد. بهدليل گستردگي و تنوع جامعه آماري، نمونهگيري بهصورت زير انجام شد:
1 ـ رئيس و معاونين دانشكدههاي دانشگاه (بهصورت سرشماري)؛
2 ـ مديران گروههاي آموزشي (بهصورت سرشماري)؛
3 ـ دو تن از اعضاي هيئت علمي هر گروه (بهصورت تصادفي ساده)؛
4 ـ دو تن از دانشجويان هر گروه (بهصورت تصادفي ساده).
جدول (2) حجم جامعه و نمونه آماري
رديف | رؤسا ومعاونين | مديران گروهها | اعضاي هيئت علمي | دانشجويان |
حجم جامعه | 24 | 56 | 658 | 18746 |
حجم نمونه | 24 | 56 | 112 | 112 |
روش تحليل آماري. در اين پژوهش پس از تكميل پرسشنامهها و كدگذاري آنها ، دادهها با كمك نرم افزار spss.13 مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. با توجه به سوال هاي تحقيق، در تحليل آماري دادهها از روشهاي آمار توصيفي شامل درصد، شاخصهاي مركزي، شاخصهاي پراكندگي و ضمنا از آمار استنباطي ضريب آلفاي كرونباخ و تحليل واريانس يك طرفه (ANOVA) استفاده شد.
يافته ها
ابتدا يافتههاي حاصل از اجراي روشهاي كيفي كه شامل بررسي مستندات و مصاحبه هاي عميق با مديران گروههاي آموزشي است، و سپس يافتههاي حاصل از اجراي روشهاي كمي نظير اعتباريابي پرسشنامههاي ارزيابي بر اساس ويژگيهاي فني (نتايج ضريب آلفاي كرونباخ) و نظر آزمودنيها ارائه میشود.
يافته هاي حاصل از اجراي روشهاي كيفي. بعد از بررسي مستندات و مصاحبه عميق با مديران گروههاي آموزشي مولفههاي زیر بهعنوان مولفه هایی که از نظر اعضاي هيئت علمي، روسا و معاونين دانشكدهها و مديران گروههاي آموزشي باید در ارزیابی مدیران گروه مورد توجه قرار بگیرد شناسایی و احصاء گردید:
- رهبري(آموزشي، تحقيقات، اداري)؛
- مديريت (زمان، وظايف، پروژه، مالي)؛
- بهبود مستمر (كيفيت، برنامهها، مشتريمحوري)؛
- ويژگيهاي شخصيتي (اخلاق حرفهاي، مهارتهای ارتباطي، رفتار و يادگيري)؛
- آشنایی و کاربست فناوري؛
- خلاقيت؛ و
- كارآفريني.
اين فهرست با استفاده از روش دلفي توسط اعضاي هيئت علمي، روسا و معاونين دانشكدهها و مديران گروههاي آموزشي اعتباريابي گرديد. بدين صورت كه نقطه اشتراك نظر افراد مذكور بهعنوان فهرست نهايي در چهار فرم پرسشنامه توزيع گرديد و مورد اعتباريابي فني قرار گرفت.
يافته هاي حاصل از اجراي روشهاي كمي. اعتبار پرسشنامههاي ارزيابي در پژوهش حاضر با روش محاسبه ضريب آلفاي كرونباخ براي هر چهار فرم مورد ارزيابي فني قرارگرفت تا از آن طريق ميزان تكبعدي بودن عقايد و نگرشهاي افراد يا بهعبارت ديگر ميزان يكسان بودن برداشت پاسخگويان ازگويههاي پرسشنامهها مورد آزمون قرار گيرد. نتايج در جدول 3 ارایه شده است.
جدول (3) نتايج ضريب آلفاي كرونباخ براي چهار فرم ارزيابي
ضريب آلفاي كرونباخ | ضريب استانداردشده آلفاي كرونباخ | تعداد سؤال | |
اعضاي هيئت علمي | 966/0 | 968/0 | 13 |
رؤسا ومعاونين آموزشي دانشكده | 957/0 | 962/0 | 13 |
مديران گروهها
(خودارزيابي) |
860/0 | 855/0 | 12 |
دانشجويان | 793/0 | 797/0 | 5 |
با توجه به معيار قضاوت در خصوص نتايج آزمون آلفاي كرونباخ (45/0=كم ، 75/0=متوسط، و 95/0=زياد) [28] چون آلفاي بهدست آمده براي هر چهار فرم پرسشنامه بزرگتر از 75/0 مي باشد، بنابراين ميتوان گفت كه پرسشنامههاي مذكور از پايايي دروني بالايي برخوردار است. بنابراين با اطمينان بالايي ميتوان قبول كرد كه برداشت پاسخگويان از سئوالات پرسشنامهها يكسان بوده است.
براي تجزيهوتحليل آماري دادههاي بهدست آمده بهمنظور آزمون ميزان تناسب پرسشنامه ها جهت ارزيابي مديران گروههاي آموزشي ازمنظر پاسخگويان از آمار توصيفي )ميانگين و انحراف معيار( و از آمار استنباطي ) تحليل واريانس يك طرفه (ANOVA) استفاده شد. نتايج درجداول (4 و 5) آمده است.
جدول(4) ميانگين، انحراف معيار و توزيع پاسخ آزمودنيها در خصوص پرسشنامههاي ارزيابي مديران گروههاي آموزشي
بسيارخوب | خوب | تاحدودي | ضعيف | بسيار ضعيف | بدونپاسخ | ميانگين | انحراف استاندارد | |
اعضاي هيئت علمي | 7/8% | 2/52% | 4/17% | 13% | 7/8% | ___ | 39/3 | 12/1 |
رؤسا و معاونين | 10% | 50% | 30% | ___ | ___ | 10% | 40/3 | 35/1 |
مديرانگروهها | ___ | 7/40% | 1/48% | ___ | 7/3% | 4/7% | 11/3 | 120/1 |
دانشجويان | 9/6% | 8/22 | 5/46% | 8/17% | 9/5% | ___ | 07/3 | 96/0 |
جدول شماره 4 نشان ميدهد كه بيش از 78 درصد اعضاي هيئت علمي و تقريباً 90 درصد رؤسا و معاونين دانشکدهها پرسشنامه ارزيابي مدير گروه (فرم «ب») را متوسط به بالا ارزيابي كردهاند. 88 درصد مدير گروهها پرسشنامه خود-ارزيابي مدیران گروه را متوسط به بالا ارزيابي نمودهاند. اين شاخص در نظر دانشجويان كمتر است بدين صورت كه 74 درصد آنها پرسشنامه مذكور (فرم «ج») را مناسب تشخيص دادهاند.
دو ستون آخر جدول فوق ميانگين و انحراف نظرات پاسخگويان در خصوص پرسشنامهها وگويههاي مورد نظر جهت ارزيابي مديران گروههاي آموزشي را نشان ميدهد. متوسط نظر رؤسا و معاونين (40/3) بالاترين و متوسط نظرات دانشجويان ( 07/3 ) پايينترين ميزان موافقت را با پرسشنامه و گويهها نشان ميدهد. همچنين نظر رؤسا و معاونين بيشترين پراكندگي 35/1 و نظر دانشجويان كمترين پراكندگي 96/0 را -كه بهنوعي مبين ميزان توافق نيز مي باشد- نشان ميدهد.
جهت مقايسه متوسط نظرات چهار گروه پاسخدهنده در خصوص پرسشنامههاي ارزيابي مديران گروههاي آموزشي از تحليل واريانس يك طرفه استفاده گرديد (جدول5). نتايج نشان ميدهد كه Fمشاهده شده 35/2 در سطحa=0/5 از F جدول كوچكتر است. اين بدين معني است كه بين متوسط نظرات گروهها تفاوت معنيداري ديده نميشود. بهعبارت ديگر پاسخگويان در چهار گروه بهصورت مشترك معتقدند كه پرسشنامههاي تدوين شده جهت ارزيابي مدير گروه مناسب است و اختلافي مشاهده نميشود. بهعبارت دیگر اختلاف مشاهده شده در میانگین احتمالاً ناشي از خطاي اندازهگيري و ياخطاي نمونهگيري، و در نتیجه ناشی از تصادف میباشد.
جدول (5) نتايج حاصل از مقايسه نظرات آزمودنيها در خصوص فرمهاي ارزيابي (ANOVA)
مجموع مجذورات ss | درجه آزادي df | ميانگين مجذورات ms | F | معني داري sig | |
بين گروهي
درون گروهي جمع كل |
21/6
31/135 52/141 |
3
154 157 |
07/2
87/0 |
35/2 | 07/0 |
بحث و نتیجه گیری
مقاله حاضر نتیجه انجام یک تحقیق توسعهای بود که در چارچوب طرح ارزیابی از عملکرد، و به منظور تهیه و اعتبارسنجی از یک پرسشنامه ویژه مدیران گروههای آموزشی، در دانشگاه فردوسی مشهد، صورت پذیرفت. به استناد تحقیقات پیشین کوشش شد تا وجود پارهای مشکلات در اجرای برنامهها و تحقق اهداف آموزش و یادگیری در دانشگاهها، به اهمیت نقشی که مدیران گروهها قادرند تا در این زمینه ایفا کنند، مرتبط شود. بهاین معنا که اهتمام در راه بهبود عملکرد مدیران گروه، راهی برای کمک به حل مشکلات آموزش عالی فرض شد. همچنین مرور پیشینه نشان داد که مدیران گروه به عنوان مدیران میانجی در پيوند ميان اعضاي هيئت علمي و سیاستگزاران و مديران ارشد دانشگاه کمتر مورد توجه پژوهشگران در آموزش عالی قرار داشتهاند. در چنین زمینهای تهيه پرسشنامه معتبری برای جمعآوري دادهها از عملكرد مديران گروههای آموزشی هدف تحقیق قرار گرفت. انتظار میرفت که این پرسشنامه با استراتژي دانشگاه تطابق داشته باشد؛ انتظارات مديران را تامين كند؛ با منابع مالي و امكانات اجرايي دانشگاه توافق داشته باشد؛ پذيرش و اعتماد مديران گروه را جلب كند؛ و ضمنا با اصول و فنون طراحي ابزار سنجش عملكرد در يك سازمان حرفهاي مانند دانشگاه مطابق باشد.
تحقيق به روش آمیخته، یعنی با ترکیبی از روشهاي كمي و كيفي، انجام شد. برای جمعآوری دادهها از مصاحبه عميق، بررسی مستندات و پرسشنامه استفاده بهعمل آمد. 24 تن از روسا و معاونان دانشکدهها، 56 مدیر گروه، 112 عضو هیئت علمی و 112 تن دانشجو بهعنوان آزمودنی انتخاب شدند. دادهها با استفاده از ضريب آلفاي كرونباخ و تحليل واريانس يكطرفه تحلیل آماری شدند. 7 مولفه بهعنوان مولفههای اصلی اندازهگیری عملکرد مدیران گروههای آموزشی شناسایی و احصاء گردیدند. اجرای آزمایشی پرسشنامهها، پايايي دروني آنها را با اطمینان بالا نشان داد. نتایج ناشی از تحليل واريانس يك طرفه در چهار گروه نشان داد كه پرسشنامههاي تدوين شده جهت ارزيابي مدير گروه مناسب است. بهعبارت دیگر، ميانگين نظرات روسا، مدیران گروه، اعضای هیئت علمی و دانشجویان با هم مساوي است و اختلاف مشاهده شده احتمالاً ناشي از خطاي اندازهگيري و ياخطاي نمونهگيري میباشد. در پیوست مقاله، نمونه فرمهای تهیه شده، ارایه شده است.
منابع
1. Oshagbemi, T. (1997). Job satisfaction and dissatisfaction in higher education, Education+ Training, 39(9), pp. 354-359.
2. Jackson, M. P. (1999). The role of the head of department in managing performance in UK universities, International Journal of Educational Management, 13(3), 142-155.
3. Yokoyama, K. (2006). The effect of the research assessment exercise on organizational culture in English universities: collegiality versus managerialism, Tertiary Education and Management, 12(4), pp. 311-322.
4. نصر اصفهاني، احمد رضا؛ نيلي، محمد رضا؛ علامت ساز، محمد حسين؛ فكري ارشاد، جهانگير،؛ و رحيمي، فهيمه. (1383). ارزشيابي و بهبود عملكرد مديران گروه هاي آموزشي دانشگاه اصفهان. مجموعه مقالات همايش آموزش عالي و توسعه پايدار، ج.2، تهران: موسسه پژوهش و برنامه ريزي آموزش عالي، 603-575.
5. رمزدن، پل. (1380). یادگیری رهبری در آموزش عالی، تهران: انتشارات موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزشی.
6. Eley, (1994). Management training for the University head of Department, International Journal of Educational Management, 8(2), 20-23.
7. نيلي، محمد رضا؛ نصر، احمد رضا، و اكبري، نعمت الله. (1383). بررسي كيفيت راهنمايي استادان راهنماي پاياننامههاي دانشجويان كارشناسي ارشد دانشگاه اصفهان. مجموعه مقالات همايش آموزش عالي و توسعه پايدار، ج.2، تهران: موسسه پژوهش و برنامه ريزي آموزش عالي، 452-433.
8. حسن مرادي، نرگس. (1383). دانشگاه كارآفرين: رويكردي نوين در مديريت دانشگاه ها. مجموعه مقالات همايش آموزش عالي و توسعه پايدار، ج.2، تهران: موسسه پژوهش و برنامه ريزي آموزش عالي، 506-487.
9. ايزدي، صمد، صالحي، ابراهيم، و قره باغي، محمدمهدي. (1387). بررسي ميزان رضايتمندي دانشجويان با توجه به معيار نتايج مشتري مدل EFQM (مطالعه موردي دانشجويان دانشگاه مازندران. مجله آموزش عالي ايران . 1 (3)، 53-19.
10. زوّار، تقی، بهرنگي، محمد رضا، عسكريان، مصطفی، و نادري، عزت الله. (1386). ارزشيابي كيفيت خدمات مراكز آموزشي دانشگاه پيام نور استانهای آذربايجان شرقي و غربي از ديدگاه دانشجويان. فصلنامه پژوهش و برنامه ريزی آموزش عالی، 13 (4).
11. فكري، عليرضا و صرافي نژاد، افشين. (1380). بررسي نظرات دانشجويان پزشكي در مورد وضعيت كيفي آموزش باليني پزشكي در 3 گروه آموزشي مختلف. طب و تزکيه، 40، 33-25.
12. Meister-Scheytt, C. & Scheytt, T. (2005), The Complexity of Change in Universities, Higher Education Quarterly, 59 (1), pp. 76-99.
13. سعادت، اسفندیار. (1382). مدیریت منابع انسانی، تهران: سمت.
14. مهدويان، اکبر. (1377). ارزشيابی عملکرد شايستگی مبتنی بر کارورفتار مديران، مجله مديريتدولتی، شماره 20.
15. Dessler, G. (2000). Human resource Management, 8th ed., NJ: Prentice Hall.
16. Mondy, R. W., Noe, R. M. & Premeaux, S. R. (1996). Human resource Management, 6th ed., NJ: Prentice Hall.
17. Mayer, R. C. & Davis, J. H. (1997). The effect of the performance appraisal system on trust for management: A field quasi-experiment, Journal of applied psychology, 84 (1), pp. 123-136.
18. Murphy, K. R. & Cleveland, J. (1995). Understanding Performance Appraisal: Social, Organizational, and Goal-based Perspectives, NJ: SAGE.
19. Murphy, K. R. (2008). Explaining the weak relationship between job performance and ratings of the job performance. Industrial and Organizational Psychology, 1 (2), pp. 148-160.
20. Simmons, J. (2002). An “expert witness” perspective on performance appraisal in universities and colleges. Employee Relations, 24(1), 86-100.
21. Greene, J. (2002). Mixed-method evaluation: a way of democratically engaging with difference, Evaluation Journal of Australia, No.2, pp. 23-29.
22 . بازرگان، عباس. (1380). ارزشيابي آموزشي، تهران: انتشارات سمت.
23. Thomas, R. & Dogra, M. (2008). An evaluation of medical college departments of ophthalmology in India and change following provision of modern instrumentation and training, 56(1), pp. 1-16.
24. Frechtling, J. (1997). User-Friendly Handbook for Mixed Method Evaluations, Division of Research. Evaluation and Communication, National Science Foundation, from www.nsf.gov/pubs.
25. Rocco, T. S., Bliss, L. A., Gallagher, S. & Pérez-Prado, A. (2003).Taking the next step: Mixed Methods Research in Organizational Systems. Information Technology and Performance Journal, 21 (1), pp. 19-29.
26. ایمان، محمد تقی. (1388). مبانی پارادیمی روشهای تحقیق کمی و کیفی در علوم انسانی، تهران: انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه.
27. Ludwing, L. & Starr, S. (2005). “Library as place: results of a Delphi study”, Journal of the Medical Library Association, 93 (3), pp. 315-327
.28منصورفر، كريم. (1388). روشهاي پيشرفته آماري، تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
پیوست
پرسشنامه1) ارزيابي مدير گروه آموزش از نظر مسئولان (رئيس دانشكده و معاونين)
ریاست محترم دانشکده/معاون محترم آموزشي دانشكده: با سلام و احترام. پرسشنامه حاضر بهمنظور ارزيابي مديران گروههاي آموزشي در راستاي بهبود بخشيدن به كيفيت نظام آموزشي دانشگاه تهيه شده است. خواهشمند است با عنايت به اهميت ارزيابي از كيفيت برنامهها و فعاليتهاي گروه آموزشي خود گزينهي مورد نظرتان را علامت بزنيد. چون اطلاعات اين پرسشنامه كاملاً محرمانه مي باشد لذا خواهشمند است صادق و صريح باشيد.
با تشكر: دفتر نظارت و ارزيابي دانشگاه
گويه | خيلي زياد | زياد | تا حدودي | كم | خيلي كم |
1- برنامههاي درسي و امتحاني را بههنگام و با دقت تهيه ميكند و به آموزش دانشكده ارائه ميدهد. | |||||
2- استادان هر درس را متناسب با رشته تحصيلي و توانايي آنها انتخاب مينمايد. | |||||
3- به پيشرفت تحصيلي دانشجويان اهميت ميدهد. | |||||
4- به نتايج ارزشيابي كيفيت تدريس استادان اهميت ميدهد. | |||||
5-از قوانين و استانداردهاي آموزشي دانشگاه و وزارت علوم آگاهي دارد. | |||||
6- براي گسترش ارتباط با گروههاي آموزشي مشابه در دانشگاههاي معتبر داخلي و خارجي كوشش مينمايد. | |||||
7- براي شناساندن تواناييهاي علمي و آموزشي گروه به جامعه و ساير سازمانها تلاش مينمايد. | |||||
8- براي توسعه آزمايشگاههاي تحقيقاتي گروه تلاش مي–نمايد. | |||||
9- جهت ارتقاي شاخصهاي تحقيقات گروه برنامهريزي مينمايد. | |||||
10- گزارشهاي منظم و دقيق از وضعيت آموزشي– پژوهشي– اداري و مالي گروه به دانشكده ارائه ميدهد. | |||||
11- بهطور مستمر در طول هفته در دفتر گروه حاضر ميشود. | |||||
12- هزينهها را بر اساس برنامه مالي گروه انجام ميدهد. | |||||
13- گزارش مالي گروه را دقيق و شفاف ارائه ميدهد. |
به نظر شما تا چه اندازه عبارت اين پرسشنامه مي تواند به خوبي مدير گروه را ارزيابي نمايد؟
خيلي زياد □ زياد□ تا حدوددي□ كم□ خيلي كم□
لطفاً چنانچه نظر و پيشنهادي در جهت بهبود پرسشنامه داريد مرقوم فرماييد.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… |
پرسشنامه2) خود-ارزيابي مدير گروه
با سلام و احترام. پرسشنامه حاضر براي خودسنجي مديران گروههاي آموزشي تهیه شده است. در هر گويه، كارها، اقدامات، نگرش ها، و برخوردها و تدابيري در زمينههاي مختلف فعاليت مدير گروه مطرح شده و از شما خواسته شده است تا بيان كنيد كه در مديريت خود تا چه اندازه طبق آنچه گفته شده عمل ميكنيد . اطلاعات مندرج در اين پرسشنامه كاملاً محرمانه ميباشد. لذا خواهشمند است صادق و صريح باشيد.
با تشكر: دفتر نظارت و ارزيابي دانشگاه
گويه | خيلي زياد | زياد | تا حدودي | كم | خيلي كم |
1- استادان هر درس را متناسب با رشته تحصيلي آنها انتخاب مينمايم. | |||||
2- براي پيشرفت تحصيلي دانشجويان اهميت قائل ميشوم. | |||||
3- براي نتايج ارزشيابي كيفيت تدريس استادان اهميت قائل ميشوم. | |||||
4- از قوانين و استانداردهاي آموزشي دانشگاه و وزارت علوم آگاهي دارم. | |||||
5-در تشكيل بهاندازه و هدايت موثر جلسات شوراي آموزشي گروه اهتمام ويژهاي دارم. | |||||
6- براي گسترش ارتباط با گروههاي آموزشي مشابه در دانشگاههاي معتبر داخلي و خارجي كوشش مينمايم. | |||||
7- براي شناساندن تواناييهاي علمي و آموزشي گروه به جامعه و ساير سازمانها تلاش مينمايم. | |||||
8- براي توسعه آزمايشگاههاي تحقيقاتي گروه تلاش مينمايم | |||||
9- اعضاي گروه را به مشاركت در تحقيقات درون گروهي و ميان گروهي و گروهي تشويق مينمايم. | |||||
10-جهت ارتقاي شاخص تحقيقات گروه برنامهريزي مينمايم. | |||||
11- در گسترش فناوري اطلاعات بهمنظور بهبود و تسريع در ارائه خدمات آموزشي تلاش مينمايم. | |||||
12- هزينههاي مالي گروه را بر اساس برنامه مالي انجام ميدهم. |
به نظر شما تا چه اندازه عبارت اين پرسشنامه مي تواند به خوبي مدير گروه را ارزيابي نمايد؟
خيلي زياد □ زياد□ تا حدوددي□ كم□ خيلي كم□
لطفاً چنانچه نظر و پيشنهادي در جهت بهبود پرسشنامه داريد مرقوم فرماييد.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
پرسشنامه3) ارزيابي مدير گروه آموزش از نظر اعضاي گروه (همكاران)
جناب آقاي/سرکار خانم
عضو محترم هيات علمی گروه
با سلام و احترام. پرسشنامه حاضر بهمنظور ارزيابي مديران گروههاي آموزشي در راستاي بهبود بخشيدن به كيفيت نظام آموزشي دانشگاه تهيه شده است. خواهشمند است با عنايت به اهميت ارزيابي از كيفيت برنامهها و فعاليتهاي گروه آموزشي خود گزينهي مورد نظرتان را علامت بزنيد. چون اطلاعات اين پرسشنامه كاملاً محرمانه ميباشد لذا خواهشمند است صادق و صريح باشيد.
با تشكر: دفتر نظارت و ارزيابي دانشگاه
گويه | خيلي زياد | زياد | تا حدودي | كم | خيلي كم |
1- برنامه نيمسال تحصيلي را بهطور رضايت بخش تنظيم مينمايد. | |||||
2- استادان هر درس را متناسب با رشته تحصيلي و توانايي آنها انتخاب مينمايد. | |||||
3- به نتايج ارزشيابي كيفيت تدريس استادان اهميت ميدهد. | |||||
4- براي گسترش ارتباط با گروههاي آموزشي مشابه در دانشگاههاي معتبر داخلي و خارجي كوشش مي–نمايد. | |||||
5- براي شناساندن تواناييهاي علمي و آموزشي گروه به جامعه و ساير سازمانها تلاش مينمايد. | |||||
6- براي توسعه آزمايشگاههاي تحقيقاتي گروه تلاش مينمايد | |||||
7- اعضاي گروه را به مشاركت در تحقيقات درون گروهي و ميان گروهي تشويق مينمايد. | |||||
8- بهمنظور ارتقاي شاخصهاي پژوهشي گروه برنامهريزي مي–نمايد. | |||||
9- بر فعاليتهاي علمي و پژوهشي اعضاي هيئت علمي گروه نظارت ميكند. | |||||
10- در دفتر گروه در طول هفته بهطور مستمر حضور مييابد. | |||||
11- گزارشهاي منظم و دقيق از وضعيت آموزشي– پژوهشي– اداري و مالي گروه به دانشكده ارائه ميدهد. | |||||
12- به فناوري اطلاعات جهت بهبود و تسريع ارائه خدمات آموزشي اهميت ميدهد. | |||||
13- با اعضاي گروه در ارتباط با فعاليتهاي علمي آموزشي و اداري گروه همكاري و مشورت مينمايد. |
به نظر شما تا چه اندازه عبارت اين پرسشنامه ميتواند به خوبي مدير گروه را ارزيابي نمايد؟
خيلي زياد □ زياد□ تا حدوددي□ كم□ خيلي كم□
لطفاً چنانچه نظر و پيشنهادي در جهت بهبود پرسشنامه داريد مرقوم فرماييد.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
پرسشنامه4) فرم ارزيابي مدير گروه از نظر دانشجويان
دانشجوي گرامي:
با سلام و احترام. پرسشنامه حاضر بهمنظور ارزيابي مديران گروههاي آموزشي در راستاي بهبود بخشيدن به كيفيت نظام آموزشي دانشگاه تهيه شده است. خواهشمند است با عنايت به اهميت ارزيابي از كيفيت برنامهها و فعاليتهاي گروه آموزشي خود گزينهي مورد نظرتان را علامت بزنيد. چون اطلاعات اين پرسشنامه كاملاً محرمانه ميباشد، لذا خواهشمند است صادق و صريح باشيد.
با تشكر: دفتر نظارت و ارزيابي دانشگاه
گويه | خيلي زياد | زياد | تا حدودي | كم | خيلي كم |
1- كيفيت برنامههاي (استادان، زمانبندي و تنظيم دروس) ارائه شده گروه را به چه ميزان رضايت بخش ميدانيد؟ | |||||
2- جدول زمانبندي برنامه امتحانات ارائه شده از جانب گروه تا چه حد از نظم منطقي برخوردار است؟ | |||||
3- مدير گروه به چه ميزان به پيشرفت تحصيلي دانشجويان اهميت ميدهد؟ | |||||
4- میزان اطلاعرساني به دانشجويان در زمينههاي آموزشي، پژوهشي و ابلاغ مقررات چقدر است؟ | |||||
5- ميزان حضور در دفتر گروه در طول هفته جهت پاسخگويي به مراجعات دانشجويان چقدر است؟ |
بهنظر شما تا چه اندازه عبارت اين پرسشنامه ميتواند به خوبي مدير گروه را ارزيابي نمايد؟
خيلي زياد □ زياد□ تا حدودي□ كم□ خيلي كم□
لطفاً چنانچه نظر و پيشنهادي در جهت بهبود پرسشنامه داريد بنویسید.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
In the name of God
Developing and measuring the reliability of a questionnaire for assessing the performance of head departments: Applying mixed method in practice
Mohammad Reza Ahanchian[6]
Amin Babadi
Abstract
The study aimed to indicate applying of mixed method for developing and measuring the reliability of a questionnaire that was made for assessing the performance of head departments at the Ferdowsi University of Mashhad. Accordingly, the paper explains all was done as the procedure as well as presents the findings. Research population included faculty members, head of departments, the dean of faculty and its deputy, and students. At first, the main items of assessment developed by interviews, negotiations, document review, and applying Delphi technique, then it was developed a draft of the questionnaires in four forms.
112 faculty members, 24 dean of faculty and its deputy, 56 head departments, and 112 students responded to their own separate questionnaires. By using statistical relevant methods, including Chronbach Alpha coefficient and ANOVA, the data was analyzed. Findings showed that the questionnaires are reliable with relying on a 0/96 for faculty members, 0/96 for the dean of faculty and its deputy, 0/86 for department head and finally 0/79 for students, as the result of Chronbach Alpha analysis. In general, more than 70% of respondents distinguished the questionnaires reliable and appropriate for assessing the performance of head departments while there was not a significant difference among their all four groups average. At the end of the paper it is presented the four questionnaires as the appendix.
Key words: head departments, performance assessment, reliability measurement, mixed method research.
موضوع:
تهیه و اعتباريابي پرسشنامه ارزيابي عملکرد مديران گروههاي آموزشي دانشگاه: کاربرد روش آميخته در عمل
نویسندگان:
محمد رضا آهنچیان[1]
امین بابادی[2]
[1] عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد: میدان آزادی، پردیس دانشگاه فردوسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی،
پست الکترونیک: ahanchi8@um.ac.ir
[2] کارشناس ارشد تحقیقات آموزشی،رئيس گروه نظارت وارزيابي موسسات اموزشي وپژوهشي استان قدس رضوي.
1- (www.calu.edu)
2- (www.uillinois.edu)
http://www.csuohio.edu) 3-)
1- Associate Professor of Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Azadi Sq., Ferdowsi university of Mashhad, Tel: 0511-8783010, Fax:
Email: ahanchi8@um.ac.ir