ERP
سيستمهاي اطلاعاتي در دهه 20ميلادي با سيستم هايي نظير انبار داري شروع شد . در دهه 70و 80 به سيستم هاي ساخته شده بر اساس MRP و در دهه 90 به ERP منجر شد. ERP نتيجه منطقي بلوغ سيستم هاي اطلاعاتي نظير MIS, Total system و …. است.
سيستمي است كه تمامي بخشها ، عمليات و فرآيندهاي يك موسسه را از طريق سيستمهاي كامپيوتري يكپارچه (Integrated) به منظور ارتقاء بهره وري و بهينه سازي عمليات به يكديگر مرتبط ميكند و فرآيند را به صورت Package ارائه مي كند .بجاي بررسي وضع موجود و سيستم دادن متناسب با آن.
ERP چيست؟
نرمافزار برنامهریزی منابع سازمانی (Enterprise Resource Planning) یا ERP سعی دارد تا عملكرد همه واحدهای شركت را در یك سیستم كامپيوتری يكپارچه نموده و نیازهای مختلف خاص هرواحد را پاسخ گوید.
این ادعای بزرگی است! یك برنامه نرمافزاری كه بتواند نیازهای افراد مالی و منابع انسانی را برآورده سازد. هریك از واحدها سیستم كامپيوتری منحصربه خود را برای بهینه سازی عملكردهایش دارد. اما ERP آنها را در یك برنامه نرمافزاری يكپارچه تركیب میكند. این برنامه از طریق یك پايگاه دادهها اجرا میشود، لذا واحدهای مختلف میتوانند اطلاعات را سادهتر به اشتراك بگذارند و با هم ارتباط برقرار سازند. این شیوه یكپارچه در صورتیكه شركتها نرمافزار را به درستی نصب كنند، مزایای متعددی دارد.
برای مثال، دریافت سفارش مشتری. در واقع هنگامی كه مشتری سفارش میدهد، سفارش به صورت كاغذی یا كامپيوتری در واحدهای مختلف شركت در گردش است. این گردش سبب تاخیر در پاسخگویی به سفارش میشود، در ضمن هیچ يك از افراد شركت به درستی نمیداند كه وضعیت سفارش در هرنقطه چگونه است.
ERP سیستمهای كامپيوتری مستقل رادر واحدهای مالی، منابع انسانی و انباردادهها در هم میشكند و آنها را با برنامه نرمافزاری يكپارچه كه به ماجولهای نرمافزاری تقسیم میشود، جايگزين میسازد. بدین ترتیب واحدهای مالی، ساخت و انباردادهها هنوز هم نرمافزار خودشان را دارند، با این تفاوت كه حالا نرمافزارها به یكديگر لینك شدهاند،به گونهای كه واحد مالی میتواند با مراجعه به انباردادهها از تحویل سفارش مطلع شود. اكثر نرمافزارهای ERP انعطاف پذیرهستند، به گونهای كه شما میتوانید بعضی از ماجولها را نصب كنید بدون اینكه نیاز باشد تا كل بسته را بخرید. برای مثال، بسیاری از شركتها فقط ماجول مالی یا منابع انسانی ERP را نصب میكنند.
طراحی (ERP (Enterprise resource planning در دهه 80 متولد شد. رشد روزافزون و بی حد تکنولوژی اطلاعات برپایه سخت افزارها و نرم افزارها و همچنین نقش هرچه پررنگتر اطلاعات در زندگی امروزه، نیاز به نوآوری و تغییرات در طراحی و تفکر سیستمی ابزارهای نرم افزاری داشت تا بتواند پاسخگوی این رشد باشد. به همین منظور ERP پا به عرصه وجود گذاشت. هدف های اصلی ERP خلاصه می شد به:
– ایجاد جریان اطلاعات به هدف تصمیم گیری مدیران در سطوح مختلف
– استفاده کارآمد از قسمت های نرم افزار
– کنترل اطلاعاتی+ انبارداری + حسابداری + نیروی انسانی + توزیع + …
– کمک به تحقق برنامه ها در زمانبندی پیش بینی شده
– قابلیت شکل پذیری (customization) به حد اعلاء
– متشکل بودن از بخش های یکپارچه (modules)
یک سیستم کامل ERP شامل بخش های زیر است:
– مدیریت بازرگانی
– تولید
– فروش
– بازاریابی
– توزیع
– حسابداری
– مالی
– مدیریت منابع انسانی
– مدیریت پروژه
– مدیریت انبار
– تعمیر و نگهداری
– حمل و نقل
– تجارت الکترونیک
همانگونه که مطرح گشت ایجاد جریان اطلاعات یکی از اهداف اصلی ERP است. لذا کلیه بخش های یک طراحی ERP با یکدیگر مرتبط بوده و جریان اطلاعات بین آنها وجود دارد. این جریان اطلاعات مابین بخش ها و سیستم های مختلف باعث نوعی یکپارچگی در کل سیستم می گردد.
همچنین امکان جایگزینی بخش یا کلیه سیستم های سابق سازمان، سیستم را به یکپارچه شدن تا یکپارچگی کامل هدایت می کند. بدین ترتیب این مسیر منتهی می شود به یک برنامه با یکInterface مشترک برای تمامی یک سازمان.
ويژگيهاي ERP
n فراگير (Enterprise Wide)
n يكپارچه (Integrated)
n ارتقاء بهره وري
n محدود به موسسات ويژه اي نيست
مزایای ERP
n كاهش هزینههای حمل موجودی
n كاهش هزینههای سفارش
n كاهش هزینههای تولید
n كاهش هزینههای نگهداری سوابق
n كاهش هزینههای حمل و نقل
n كاهش سرمایه گذاری در تجهیزات
n فرایندهای تولید انعطاف پذیرتر
n بهبود كارآیی كه به سوددهی بيشتر یا افزایش سهم بازار منجر میشود
n افزایش شفافیت فرایند برای مشتری
n افزایش رضایت مشتری
معایب ERP
n نصب و نگهداری این سیستمها بسیار گران است.
n استفاده از بعضی از این سیستمها دشوار است.
n برای به اشتراك گذاشتن برخی از اطلاعات حساس كه برای یك فرایند ضروری است، با مقاومت فراد مواجه میشوید.
ضرورت ERP
n ارتقاء بهره وري از طريق كاهش هزينه هاي سربار (نظير خدمات) و هزينه هاي مستقيم )نظير ميزان موجودي در انبار(
n ايجاد امكان رقابت بهتر در بازار جهاني از طريق كاهش هزينههاي توليد ، ارتقاء كيفيت فرآيند تصميم گيري با ارائه اطلاعات مورد نياز مديريت در زمان مناسب با كيفيت و هزينه مناسب (DSS, EIS)
n فراهم شدن ساختار زير بنايي به منظور ارتباط با جهان و جهاني شدنSCM, KM, CRM, E-Bussiness
n امكان استفاده از روش هاي استاندارد و متداول در جهان Best practices
ERP چه چيزی را در كسب كار اصلاح میكند؟
پنج دلیل عمده استفاده از ERP در شركتها عبارتند از:
اطلاعات يكپارچه مالی- از آنجاییكه كه مدیر اجرایی ارشد شركت سعی دارد از كارآیی مطلع شود، شاید با گفتههای متفاوتی مواجه شود. واحد مالی مجموعه اعداد مربوط به خود را دارد و سایر واحدها نیز به همین ترتیب. ERP نسخه واحدی از واقعیت است و سئوال برانگيز نخواهد بود. زیرا هر فردی از یك سیستم مشابه استفاده میكند.
يكپارچگی اطلاعات سفارش مشتری – سیستمهای ERP میتوانند در جایی استقرار یابند كه سفارش مشتری دریافت، سفارش وی تحویل و صورتحساب صادر شود.اگراین اطلاعات دریك سیستم نرم افزاری نگهداری شود، شركت می تواند به سادگی سفارشات، ساخت، موجودی و عرضه را همزمان ردیابی كند.
استانداردسازی و سرعت دهی به فرایندهای ساخت – شركت های سازنده به ويژه آنهایی كه از ادغام چند شركت به وجودآمدهاند، چندین واحد كسب و كار دارند كه ممكن است از روشها و سیستمهای كامپيوتری متفاوتی استفاده كنند. سیستمهای ERP با بهره گيری از روشهای استاندارد، برای اتوماتیک سازی بعضی از گامهای فرایند ساخت به كار میروند.استانداردسازی این فرایندها و استفاده از یك سیستم كامپيوتری يكپارچه میتواند سبب صرفه جویی در زمان شود و بهرهوری را افزایش دهد.
كاهش موجودی- ERP به جریان روانترفرایند ساخت كمك میكند و رویت پذیری فرایند سفارش را در شركت بهبود میبخشد.
استانداردسازی اطلاعات منابع انسانی – منابع انسانی، به ويژه درشركتهایی كه چندین واحد كسب و كار دارند، ممكن است یك روش ساده و يكپارچه برای ردیابی زمان كارمندان و برقراری ارتباط با ایشان در زمینه خدمات نداشته باشد. ERP میتواند در این مورد كمك كند.
چه زماني ERP مي تواند راه حل مناسبي براي يك موسسه باشد ؟
n اطلاعات مورد نياز براي تصميم گيري در زمان مناسب به شيوه مناسب که با هزينه و كيفيت و دقت مناسب در اختيار مديران قرار نمي گيرد .
n ارتباط پايدار ، بهره ور و مناسبي بين واحدهاي مختلف سازمان و سيستمهاي اطلاعاتي آنها وجود ندارد .
n هزينه راهبردي سيستم هاي اطلاعاتي بالاست و ارتباط بين آنها اغلب بصورت دستي و با هزينههاي بالا حاصل ميشود .
n ميزان نيروي انساني در بخشهاي خدماتي (نظير مالي ، خريد ، فروش ، IT و….. ) بالاتر از حد استاندارد جهاني است .
n ساختارها و هزينه هاي پيش نياز در موسسه وجود داشته باشد. Readiness Assessment
n مديريت سطح بالاي موسسه به ضرورت و اهميت چنين سيستمي در موسسه واقف شده و آمادگي پشتيباني همه جانبه آن را داشته باشد.
چگونه سيستمي استاندارد مي تواند نيازهاي موسسات گوناگون را برآورده سازد؟
n جهاني شدن تجارت به استاندارد شدن فرآيندهاي اصلي در كسب و كار كمك شاياني نموده است.
n به كار گيري سيستم هاي EDI در دهه هاي اخير به استاندارد سازي محتويات اسناد اصلي منجر گشته است .
n سازندگان سيستم هاي ERP سرمايه گذاري هاي عمده اي در بهبود روش ها و فرآيندهاي استاندارد در كسب و كار نموده اند ، چنين امري از عهده كمپانيهاي مستقل و كاربران اين سيستم ها خارج است.
منابع مورد نياز براي ERP
n سخت افزار
n نرم افزار
n منابع انساني )مهم ترين عامل
توجه : آموزش اهميت زيادي در راه اندازي ERP دارد. همچنين كاربري كه آموزش مي بيند.
ERP , BPR (Bussiness Process Review)
n با استقرار ERP خواه ناخواه BPR هم اتفاق مي افتد
n چون تغيير در فرآيندها همزمان با استقرار ERP اتفاق ميافتد ، كاربران مي توانند آن را بپذيرند .
n اجراي همزمان ، كاربردي ترين روش
نتيجه : )اين دو ناقض هم نيست و ميتواندكنار هم باشن