شناسایی و اولویت بندی استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمه شدگان
در سازمان تامین اجتماعی شهرستان چابهار
چکیده:
درعصر حاضر میتوان گفت مهمترین دارایی اغلب سازمانها مشتریان آن ها هستند. مشتریان به خاطر ارتباط مستقیمی که با اقدامات یک سازمان دارند، منبع ارزشمندي براي فرصتها، تهدیدات و سوالات عملیاتی مرتبط با صنعت مربوطه می باشند. امروزه براي رشد و بقا در عرصه رقابت اقتصادي، شرکتها و سازمانها باید به مشتري مداري اهمیت ویژهاي داده و ارتباط خود را با خریداران کالا بیش از پیش افزایش دهند. با توجه به اهمیت مدیریت ارتباط با مشتری در جذب و حفظ مشتریان و همچنین با عنایت به شرایط رقابتی صنعت بیمه در ایران، این تحقیق در صدد است تا استراتژی های موثر مدیریت ارتباط با مشتریان بیمه در سازمان تامین اجتماعی شهرستان چابهار را شناسایی نماید، تا موثرترین استراتژی مدیریت در جهت افزایش رضایتمندی مشتریان انتخاب و تعیین گردد. سئوالات این پژوهش بر مبنای استراتژی های مدیریت و اولویت بندی استراتژی های مدیریت ارتباط با بیمه شدگان شکل گرفته است. تحقیق حاضر بر اساس روش توصیفی از شاخه پیمایشی پس از جمع آوری اطلاعات متغیرها در چارچوب نظری بررسی شده است. نمونه آماری در این تحقیق کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهرستان چابهار در بخشهای مختلف خواهد بود. بعد از جمع آوری و تلخیص داده ها با استفاده از آزمون آماری تی تست و آزمون رتبه بندی فرید من در سطح خطای 5 درصد مشاهد شد که هر دو سئوال تحقیق کاملا معنی بوده است و درآخر پیشنهاداتی مطرح و ارائه گردید.
کلمات کلیدی:
1-استراتژی های مدیریت 2- عملكرد كاركنان 3-سازمان تامین اجتماعی 4-مشتریان
1-مقدمه:
امروزه سازمان ها جهت باقی ماندن در عرصه رقابت و ادامه حیات، باید شناخت صحیح و دقیقی از محیط بیرونی و درونی خود به خصوص مشتریان که رکن اصلی محیط به شمار می آیند، داشته باشند تا با درک به موقع نیازها و خواستههای مشتریان در جهت خدمت رسانی بهتر و جلب رضایت بیشتر و در نهایت حفظ ماندگاری آنان گام بردارند (دو و ون، 2008)[2]. مدیریت ارتباط مشتری مفهوم جدید در بازاریابی نیست، بلکه بر مبنای سه جنبه از مدیریت بازاریابی بنا شده است که عبارتند از مشتری گرایی، روابط بازاریابی و بازاریابی بانک های اطلاعاتی( ورهوف و لانگرک، 2009)[3]. در واقع، مدیریت ارتباط مشتری نوعی استراتژی است که می تواند مزیت های رقابتی فراوانی را، در صورتی اجرا در یک محیط مشارکتی، ایجاد کند( کاترورو، 2014)[4]. از طرف دیگر در روندهاي کسب و کاري جدید، به دست آوردن رضایت مشتریان جایگاهی مهم و حیاتی در اهداف شرکتها به خود اختصاص داده است و مدیران ارشد به خوبی میدانند موفقیت آن ها در راه رسیدن به اهداف کلان بنگاه، در گرو جلب رضایت مشتریان است و دیگر نمیتوان گفت همه مشتریان به یک اندازه در موفقیت شرکت نقش دارند. بنابراین جلب رضایت مشتریان کلیدي، حساسیت بیشتري خواهد داشت. به این ترتیب لازم است در سازمان، سیستمی براي جذب و حفظ مشتریان طراحی و پیاده سازي شود، سیستمی که بتواند روابط سازمان و مشتریان را به خوبی مدیریت کند. امروزه این سیستمها به سیستمهاي مدیریت ارتباط با مشتریان مشهور شدهاند و نرم افزارهایی نیز با نام [5]CRM به بازار آمده است که میتوانند سازمان را در راه جلب رضایت مشتریان تواناتر سازند که هدف آنها توانمندسازي سازمان براي ارائه خدمات بهتر به مشتریان از طریق ایجاد فرایندهاي خودکار و یکپارچه براي جمع آوري و پردازش اطلاعات شخصی مشتریان است (عباسی و ترکمنی، 1389). حال با توجه به اینکه، يكي از اهداف سازمان تامین اجتماعی، مشتري مداري و تامين رضايت مشتريان ميباشد. در همين راستا توجه به نيازها و خواستههاي آنان از اهميت خاصي برخوردار است و معتقديم كه مشتريان بهترين راهنماي بهبود عملكرد و بهره وري سازمان هستند و استقرار سیستم مدیریت ارتباط با مشتری نيازمند يك فلسفه مشتري محور و فرهنگ پشتيباني سازمان ميباشد. با توجه به اهمیت مدیریت ارتباط با مشتری در جذب و حفظ مشتریان و همچنین با عنایت به شرایط رقابتی صنعت بیمه در ایران، این تحقیق در صدد است تا استراتژی های موثر مدیریت ارتباط با مشتریان بیمه در سازمان تامین اجتماعی شهرستان چابهار را شناسایی نماید تا بدین وسیله از بین استراتژی ها بهترین و موثرترین راهبرد برای افزایش رضایتمندی مشتریان انتخاب گردد.
2-ادبیات تحقیق:
1-2-مدیریت ارتباط با مشتری
مفهوم مدیریت ارتباط با مشتری، از واژه مدیریت تماس در دهه 1980 ریشه گرفته و مربوط به جمع آوری اطلاعات از مشتریان در هنگام تماس با شرکت است. از اواسط تا اواخر دهه نود، تمرکز از مبادلات به روابط تغییر پیدا کرد و توسعه و حفظ روابط مبناي این رشته گردید. بازاریابی ارتباطی تاکید بر فرآیند حفظ و افزایش روابط با مشتریان و هم چنین شناسایی و ایجاد مشتریان جدید دارد. به این ترتیب بازاریابی ارتباطی از بازاریابی مبادلهاي متمایز میگردد (گرونوس، 2005)[6].
باید توجه داشت که در ادبیات موضوع بازاریابی ارتباطی و مدیریت ارتباط با مشتري اکثرا به جاي یک دیگر به کار میروند و مترادف هستند. مدیریت ارتباط با مشتري از دیدگاههاي مختلفی مورد تعریف قرار گرفته است. یک دیدگاه تاکید بر جنبههاي ارتقایی بازاریابی دارد که متصل به پایگاه داده است. دیدگاههاي دیگر، مدیریت ارتباط با مشتري را استفاده از تاکتیکهاي بازاریابی که منجر به برقراري تماس پس از فروش با مشتري میشود میداند. رویکرد دیگر مرتبط با تکنولوژي اطلاعات است و بر ایجاد رابطه انفرادي با مشتریان از طریق ادغام پایگاه داده جهت حفظ دراز مدت مشتري و استراتژي رشد تمرکزدارد (پارواتیار و شث، 2014)[7].
مدیریت ارتباط با مشتري به معناي این است که شرکتها روابطی را با هر مشتري به کمک پایگاههاي دادهاي از مشتریان و تکنولوژيهاي تعاملی ایجاد میکنند.باید توجه داشت که همه مشتریان بطور یکسان سودآور نیستند و بنابراین شرکتها باید تلاش هاي بازاریابی خود را با بخش بندي و انتخاب مشتریان مناسب و ارائه برنامههاي خاص براي آنها انجام دهد. مدیریت ارتباط با مشتري اشاره بر استراتژي مشتري محور دارد. این مفهوم به طور سنتی به عنوان یک سري فلسفهها، استراتژيها، سیستمها و تکنولوژيهایی که مبادلات مشتریان با شرکتها و روابط بعدي شرکتها را با این مشتریان به طور اثربخش و کارآ اداره میکند تعریف شده است (گرین برگ، 2010)[8].
مدیریت ارتباط با مشتری فرایندی برای جمع آوری دادههای مرتبط با مشتریان میباشد که به درک ویژگیهای مشتریان و به کارگیری ویژگیها در فعالیتهای بازاریابی میپردازد (برن و همکاران،[9]2005 به نقل از عاشوری و همکاران، 1393).
مديريت ارتباط با مشتري به عنوان يك فرآيند، متشكل از نظارت بر مشتري، جمعآوري دادههاي مناسب، مديريت و ارزشيابي دادهها و نهايتاً ايجاد مزيت واقعي از اطلاعات استخراج شده در تعاملات آنان است (کیم و همکاران[10]، 2010 به نقل از سالارزهی و امیری، 1390).
2-2-چگونگی عملکرد مدیریت ارتباط با مشتری
بستههای نرم افزار CRM بین وظایف مرتبط با ارتباطات بیرونی سازمان نظير فروش، بازاريابي و خدمات مشتري و وظايف مرتبط با ارتباطات داخلي سازمان نظير مالي، عمليات، لجستيك و منابع انساني با استفاده از نقاط ارتباطی كه بين سازمان و مشتري طراحي ميگردد ، ارتباط برقرار مينمايند. نقاط ارتباطي يا كانالهاي ارتباطي بين بنگاه و مشتري ممكن است شامل اينترنت، پست الكترونيك، پست معمولي، فعاليتهاي بازاريابي تلفني، مراكز تماس، فاكس، تبليغات، فروشگاه باشد. با استفاده از اين نقاط اطلاعات لازم در خصوص مشتري جمعآوري ميگردد. اطلاعات جمع آوري شده براي هر مشتري بهصورت جداگانه مورد تجزيه و تحليل قرار ميگيرد (وظايف دروني سازمان كه توسط مالي، توليد و پژوهش و توسعه انجام ميشود) و پس از آناليز اطلاعات هر يك از مشتريان، بهصورت جداگانه برنامهريزي صورت ميگيرد. وظايف بيروني سازمان كه توسط فروش و بازاريابي انجام ميپذيرد(چن و پوپویچ[11]، 2003 به نقل از محرابی، بابای اهری و طاعتی، 1389).
در اين فرآيند، با سؤالات اساسي زير روبرو ميباشند: چه اطلاعاتي مورد نياز است؟ در مورد چه كساني اين اطلاعات بايد جمع آوري شود و اين اطلاعات براي استفادههاي آتي چگونه بايد مديريت گردد.
شناسايي مشتري نقطه شروع فعاليتها در CRM است. بر اين اساس، مشتري شناخته شده كسي است كه مشخصات فردي و اطلاعات مرتبط با نحوه ارتباط با او در داخل بنگاه وجود دارد. پس از شناسايي مشتري، بنگاه ميتواند با جمع آوري، پردازش و استفاده از اطلاعات موجود در سابقه، درك عميقي از نيازهايش به دست آورده و ارزش عادلانهاي براي او خلق نمايد. به همراه توسعه روابط بنگاه با مشتريان، تعدادي از آنها به سطحي رشد مينمايند كه به آنها مشتريان اصلي گفته ميشود (پلیس و بون[12]، 2004 به نقل از محرابی و همکاران، 1389).
3-2-موفقیت پیاده سازی CRM
بر طبق تحقیقات گذشته که در مورد CRM انجام گرفته است میتوان عوامل موثر در پیاده سازی CRM را در چهار بعد دسته بندی کرد (سین و همکاران؛ 2005)[13]:
تمرکز بر مشتریان کلیدی
سازماندهی متناسب
مدیریت دانش
تکنولوژی
این چهار بعد با مدل الماس هارولد لویت[14] و تحقیقات قبلی در مورد CRM که ساختار، افراد، تکنولوژی و فرایند را در پیشبرد و موفقیت تغییرات سازمانی از جمله اجرای CRM دخیل میدانستند هم سویی و مطابقت دارد. محیط بسیار رقابتی بازارهاي امروزي فشارهایی را براي کاهش هزینهها و درعین حال متمایزسازي خود از طریق بهبود خدمات به مشتریان در جهت کسب درآمد اعمال میکنند. فرض CRM این است که اگر سازمانی نحوه مدیریت ارتباط با مشتریانش را بهبود دهد، نتیجه آن افزایش بهرهوري و رضایت مشتري و رسیدن به عملکردهاي بهتر است. سازمانهایی که میخواهند عملکرد بلندمدت خودشان را در زمینههایی از قبیل رضایت مشتري، اعتبار و بازگشت سرمایه به حداکثر برسانند باید روابط سودآور دو طرفه و بلندمدت خود را با مشتریانشان حفظ و افزایش دهند(سین و همکاران؛ 2005). بعلاوه نیکولت و همکاران[15] (2000)، عوامل اصلی تاثیر گذار بر مدیریت ارتباط با مشتری را پنج عامل زیر عنوان کردهاند: 1) راهبرد، 2) بخش بندی، 3) فناوری، 4) فرایند و 5) سازماندهی.
مدیریت ارتباط با مشتری، راهبردی در سطح سازمان است که برای بهینه کردن سوددهی و رضایتمندی مشتریان با سازماندهی بر اساس بخش بندی گروههای مختلف مشتریان و ارتباط فرایندها به کار میرود. این امر سبب درک بهتر، دسترسی بیشتر و تعامل موثرتر با مشتری میشود (حق شناس کاشانی و رستگار، 1391).
4-2-پیشینه تحقیق:
1- شاه حسینی بیده و همکاران در سال 1393، تحقیقی را با عنوان “مقایسه عملکرد سازمانها در پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری با استفاده از رویکرد ترکیبی ANP و DEMATEL فازی را انجام دادند. پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و از نظر گردآوری دادهها از نوع پیمایشی-تحلیلی است. همچنین از سه پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. به طوری که بعد یکپارچگی فناوری با اهمیتترین بعد و به ترتیب سایر ابعاد فرایند CRM، مشتری و خروجی CRM قرار گرفتند. در نهایت بر اساس وزن معیارها، عملکرد سه شرکت مورد مطالعه، مقایسه شدند.
2-زارعی و ملایی در سال 1392، تحقیقی را با عنوان بررسی آمادگی سازمانی جهت پیاده سازی نظام مدیریت ارتباط با مشتری (مورد مطالعه: شرکت تراکتور سازی ایران انجام داند. نتایج تحلیل آماری فرضیه حاکی از آن است که تراکتورسازي ايران، در بکارگيري نظام مديريت ارتباط با مشتري از بعد فکري، اجتماعی و فناورانه آمادگی ندارد. اين پژوهش در زمره تحقيقات کاربردي توسعهاي بوده و جامعهي آماري تحقيق شامل کليهي مديران و کارشناسان واحدهاي مختلف شرکت واقع در دو شعبهي تبريز و سنندج میباشد.
3-طرزی و بلوریان تهرانی در سال 1392، تحقیقی را با عنوان بررسی عوامل کلیدی موفقیت در مدیریت ارتباط با مشتری در شرکتهای بیمه (مطالعه موردی: بیمه سامان) انجام دادند. جامعه آماری این تحقيق كليه كارشناسان، مديران و معاونين مركز بيمه سامان در شهر تهران است، از اين تعداد جامعه آماري كه 191 نفر بوده،128 نفر بر اساس فرمول كوكران در نظر گرفته شد و پرسشنامه بين آنها توزيع گرديد. نتايج حاصل از آزمونهاي به كار گرفته شده آماري تي استيودنت و فريدمن براي رتبه بندي عوامل در اين تحقيق نشان داد كه شركت بيمه سامان در دو مولفه تكنولوژي و مديريت دانش وضعيت خوب و قابل قبولي داشته و داراي نقطه قوت است ولي در مولفه تمركز بر مشتريان كليدي به نسبت دو مولفه ديگر ضعيفتر عمل كرده است.
4-حسنقلی پور و همکاران در سال 1390، تحقیقی را با عنوان ارائه چارچوب مدیریت ارتباط با مشتری در بانکهای تجاری خصوصی با رویکرد نقشه شناختی انجام دادندنتایج تحقیق موید این است که فرایند ارتباط با مشتریان، تحت تاثیر شرایط محیطی است. شرایطی که در قالب شرایط علی، زمینهای و مداخلهگر مطرح شده است. این فرایند، از طریق راهبردها و اقدامات، به پیامدهای چندی منجر میشود.
5-محرابی و همکاران در سال 1389، تحقیقی را با عنوان ارائه الگوی یکپارچه پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری در بانک ملت ارائه دادند. تحقيق به صورت مطالعه موردي صورت پذيرفته است. براي تحليل دادهها از تحليل همبستگي پيرسون و آزمون tو جهت رتبهبندي متغيرها از آزمون فريدمن استفاده شده است. نتايج تحقيق نشان داد كه: تغييرات فرهنگ سازماني، تغييرات تكنولوژيكي و تغييرات ساختار سازماني در پياده سازي و اجراي موفق مديريت ارتباط با مشتري تأثير معنادار و مثبتي دارند.
5-2-سئوالات تحقیق:
1-استراتژی های مدیریت ارتباط با بیمه شدگان در سازمان تامین اجتماعی چابهار کدامند؟
2-اولویت بندی استراتژی های مدیریت ارتباط با بیمه شدگان در سازمان تامین اجتماعی چابهار چگونه است؟
3-روش تحقیق:
اين تحقيق از لحاظ نوع هدف كاربردي است و با در نظر گرفتن موضوع پژوهش که شناسایی و اولویتبندی استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان در سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان است، روش تحقيق در اين پژوهش توصيفي از نوع همبستگی میباشد. جامعه آماری پژوهش پیش رو کارکنان و مدیران بخش بیمهای سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان میباشند که تعداد کارکنان و مدیران و جامعه آماری این تحقیق 352 نفر میباشند. برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونهبرداری تصادفی استفاده شد و برای تعیین حجم نمونه از جدول کهن[16] و مورگان و کرسی[17] استفاده شد که تعداد نمونه موردنظر 186 نفر تعیین شد. از آنجایکه به به دلیل اینکه احتمال داشت تعدادی از پرسشنامهها نامعتبر باشند برای اطمینان بیشتر 210 عدد پرسشنامه توزیع شد که از بین پرسشنامههای عودت دادهشده 194 پرسشنامه مناسب تشخیص داده شدند و تجزیهوتحلیل بر روی آنها صورت گرفت.اطلاعات موردنیاز در این پژوهش از طریق منابع کتابخانهای و پرسشنامه تهیه گردید. از این روش جهت جمعآوری اطلاعات درزمینهی ادبیات پژوهش و مبانی نظری استفاده شد و ابزار دیگری که در پژوهش حاضر برای جمعآوری اطلاعات مورداستفاده قرار گرفت، پرسشنامه میباشد. به همین منظور از پرسشنامهای استفاده شد که شامل 2 بخش بود، بخش عمومی که سن، جنسیت و … را نشان میدهد و بخش دیگر که شامل پرسشنامهای براي شناسایی و اولویتبندی استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان به عنوان ابزار اصلي گردآوري دادهها استفاده گردید. در پژوهش حاضر برای محاسبه اعتبار پرسشنامه، روش آلفای کرونباخ میباشد، برای تعیین آلفای کرونباخ تعداد 35 پرسشنامه که شامل 25 سئوال بود بین نمونه آماری توزیع شد و با استفاده از نرمافزار SPSS میزان آلفا محاسبه شد که طبق پیوست این پژوهش آلفا 810/0 به دست آمد و با توجه به آنکه معمولاً اعتبار فراتر از 70 درصد مطلوب است، لذا میتوان گفت که این پرسشنامه از اعتبار مناسب و بالایی برخوردار می باشد.
4-یافته های تحقیق:
آزمون داده ها
در این تحقیق ما با دو سؤال روبرو هستیم جهت آزمون سؤال اول از آزمون t تک نمونهای و جهت آزمون سؤال دوم از آزمون فریدمن استفاده کردیم.
1-4-سؤال اول:
استراتژی های مدیریت ارتباط با بیمه شدگان در سازمان تامین اجتماعی چابهار کدامند؟
شرایط تأثیرگذار بودن یا نبودن عامل بهصورت زیر خواهد بود:
P-Value (Sig) > α = 0/05 یا آماره آزمون < مقدار بحرانی ⇒ دارای نقش است.
P-Value (Sig) مقدار بحرانی ⇒ دارای نقش نیست.
1) بررسی وضعیت استراتژیهای مالی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
همانطور که گفته شد برای بررسی این سؤال از آزمون t تک نمونهای استفاده میشود که نتایج آن در جدول شماره (1) آمده است:
جدول(1)،نتایج آزمون t برای استراتژیهای مالی
عامل |
آماره t |
درجه آزادی |
سطح معناداری |
اختلاف میانگینها |
میانگین |
استراتژیهای مالی |
441/16 |
193 |
000/0 |
78041/0 |
7804/3 |
همانطور که در جدول شماره (1) آمده است مقدار P-Value از سطح معنیداری بودن آزمون یعنی 1 درصد کمتر است، از طرفی میزان آماره t، 441/16 بهدستآمده است که از مقدار بحرانی جدول بیشتر است بنابراین میتوان گفت که سطح استراتژیهای مالی مرتبط با مدیریت ارتباط با بیمهشدگان در بین کارکنان سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان مطلوب میباشد.
2) بررسی وضعیت استراتژیهای مشتری در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
همانطور که گفته شد برای بررسی این سؤال از آزمون t تک نمونهای استفاده میشود که نتایج آن در جدول شماره (2) آمده است:
جدول (2): نتایج آزمون t برای استراتژیهای مشتری
عامل |
آماره t |
درجه آزادی |
سطح معناداری |
اختلاف میانگینها |
میانگین |
استراتژیهای مشتری |
770/8 |
193 |
000/0 |
54124/0 |
5412/3 |
همانطور که در جدول شماره (2) آمده است مقدار P-Value از سطح معنیداری بودن آزمون یعنی 1 درصد کمتر است، از طرفی میزان آماره t، 770/8 بهدستآمده است که از مقدار بحرانی جدول بیشتر است بنابراین میتوان گفت که سطح استراتژیهای مشتری مرتبط با مدیریت ارتباط با بیمهشدگان در بین کارکنان سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان مطلوب میباشد.
3) بررسی وضعیت استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
همانطور که گفته شد برای بررسی این سؤال از آزمون t تک نمونهای استفاده میشود که نتایج آن در جدول شماره (3) آمده است:
جدول(3): نتایج آزمون t برای استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی
عامل |
آماره t |
درجه آزادی |
سطح معناداری |
اختلاف میانگینها |
میانگین |
استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی |
896/12 |
193 |
000/0 |
58548/0 |
5855/3 |
همانطور که در جدول شماره (3) آمده است مقدار P-Value از سطح معنیداری بودن آزمون یعنی 1 درصد کمتر است، از طرفی میزان آماره t، 896/12 بهدستآمده است که از مقدار بحرانی جدول بیشتر است بنابراین میتوان گفت که سطح استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان در بین کارکنان سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان مطلوب میباشد.
4) بررسی وضعیت استراتژیهای رشد و یادگیری در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
همانطور که گفته شد برای بررسی این سؤال از آزمون t تک نمونهای استفاده میشود که نتایج آن در جدول شماره (4) آمده است:
جدول (4): نتایج آزمون t برای استراتژیهای رشد و یادگیری
عامل |
آماره t |
درجه آزادی |
سطح معناداری |
اختلاف میانگینها |
میانگین |
استراتژیهای رشد و یادگیری |
814/19 |
193 |
000/0 |
89519/0 |
89519/3 |
همانطور که در جدول شماره (4) آمده است مقدار P-Value از سطح معنیداری بودن آزمون یعنی 1 درصد کمتر است، از طرفی میزان آماره t، 814/19 بهدستآمده است که از مقدار بحرانی جدول بیشتر است بنابراین میتوان گفت که سطح استراتژیهای رشد و یادگیری مرتبط با مدیریت ارتباط با بیمهشدگان در بین کارکنان سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان مطلوب میباشد.
2-4-سؤال دوم
برای بررسی این سؤال از آزمون فریدمن استفاده خواهد شد:
1) اولویتبندی استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان.
نتایج بررسی این فرضیه در قالب جداول شماره (5) و (6) آمده است:
جدول (5): نتایج آزمون فرید من برای استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
910/30 |
Chi-Square |
3 |
Df |
000/0 |
Asymp.sig. |
همانطور که جدول شماره (5) نشان میدهد مقدار sig، 000/0 بهدستآمده است که کمتر از یک در صد میباشد و این به این معنی است که در سطح اطمینان 99 درصد میزان اهمیت هر یک از استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان با توجه به نظر پاسخدهندگان این تحقیق یکسان نیست که میتوان این موضوع را در خروجی بعدی آزمون فریدمن نیز مشاهده کرد (جدول شماره 6):
جدول(6): میانگین رتبههای استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان بر اساس آزمون فریدمن
عامل |
میانگین رتبه |
استراتژیهای رشد و یادگیری |
79/2 |
استراتژیهای مالی |
71/2 |
استراتژیهای مشتری |
26/2 |
استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی |
24/2 |
اساس کار در آزمون فریدمن به این صورت است که هرچه میانگین رتبه عامل بیشتر باشد رتبه متغیر بهتر خواهد بود، همانطور که جدول شماره (6) نیز نشان میدهد میانگین رتبههای استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان در استان سیستان و بلوچستان یکسان نمیباشد و ترتیب اولویت استراتژیها ازنظر پاسخدهندگان به این صورت است: استراتژیهای رشد و یادگیری، استراتژیهای مالی، استراتژی مشتری و استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی.
5-نتیجهگیری و تحلیل یافتههای تحقیق
1-5-بررسی یافتههای مرتبط به سؤال اول
1) بررسی وضعیت استراتژیهای مالی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد استراتژیهای مالی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان از دیدگاه کارکنان و کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان، در سطح مطلوبی قرار دارد. این نتیجه با نتایج حقیقت منفرد و سرایی نیا (1390)، همسو است. بنابراین وجود توجه به مواردی مانند افزایش سودآوری حاصل از مشتریان، توسعه فروش داخلی (اربابرجوعان داخلی)، ایجاد منابع جدید درآمدی و بهبود فروش حاصل از اربابرجوعان و آموزش کارکنان درزمینهی این موارد میتواند باعث موفقیت در اجرا و پیادهسازی بهتر استراتژیهای مالی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمه شدگان شود .
2) بررسی وضعیت استراتژیهای مشتری در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد استراتژیهای مشتری در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان از دیدگاه کارکنان و کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان، در سطح مطلوبی قرار دارد. این نتیجه با نتایج حقیقت منفرد و سرایی نیا (1390)، همسو است. بنابراین وجود توجه به مواردی مانند بهبود کیفیت خدمات به اربابرجوع، افزایش وفاداری اربابرجوعان و تأمین بهموقع خدمات مورد انتظار مشتریان درزمینهی این موارد میتواند باعث موفقیت در اجرا و پیادهسازی بهتر استراتژیهای مشتری در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان شود و نتیجتاً خود مدیریت ارتباط با بیمه شدگان شود.
3) بررسی وضعیت استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی در حوزه مدیریت ارتباط با مشتری از دیدگاه کارکنان و کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان، در سطح مطلوبی قرار دارد. این نتیجه با نتایج حقیقت منفرد و سرایی نیا (1390)، همسو است. بنابراین وجود توجه به مواردی مانند شناسایی نیازهای مهم اربابرجوعان و تمرکز بر آن، جذب اربابرجوعان کلیدی، ، توسعه شبکه خدماترسانی و ایجاد تسهیلات کلیدی برای ارباب رجوعان کلیدی، درزمینهی این موارد میتواند باعث موفقیت در اجرا و پیادهسازی بهتر استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان شود.
4) بررسی وضعیت استراتژیهای مرتبط با رشد و یادگیری در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد استراتژیهای مرتبط با رشد و یادگیری در حوزه مدیریت ارتباط با مشتری از دیدگاه کارکنان و کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان، در سطح مطلوبی قرار دارد. این نتیجه با نتایج حقیقت منفرد و سرایی نیا (1390)، همسو است. بنابراین وجود توجه به مواردی مانند ترویج مشتری مداری در سازمان، ارتقای تخصص کارکنان جهت رفع نیازهای اربابرجوعان و توسعه کانالهای ارتباطی و اطلاعاتی یا کلیه اربابرجوعان، درزمینهی این موارد میتواند باعث موفقیت در اجرا و پیادهسازی بهتر استراتژیهای مرتبط با رشد و یادگیری در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان شود و نتیجتاً خود مدیریت ارتباط با بیمه شدگان شود.
2-5-بررسی یافته های سؤال دوم
هدف سؤال دوم تحقیق شناسایی اولویتبندی استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمه شدگان در سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان بود و اولویتبندی مؤلفههای هر یک از این عوامل بود؛ که در قسمت بعدی به آنها میپردازیم:
1) اولویتبندی استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج حاصلشده نشان داد در سطح اطمینان 99 درصد پاسخدهندگان برای این استراتژیها اهمیت یکسانی قائل نیستند و بر اساس دیگر نتایج آن مشخص شد که الویت این عوامل بهصورت زیر است: استراتژیهای رشد و یادگیری، استراتژیهای مالی، استراتژیهای مشتری و استراتژي مرتبط با فرایندهای داخلی.
2) اولویتبندی مؤلفههای استراتژیهای مالی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج حاصلشده نشان داد در سطح اطمینان 99 درصد پاسخدهندگان برای مؤلفههای این استراتژیها اهمیت یکسانی قائل نیستند و بر اساس دیگر نتایج آن مشخص شد که الویت این عوامل بهصورت زیر است: افزایش سودآوری حاصل از مشتریان، توسعه فروش داخلی (اربابرجوعان داخلی)، ایجاد منابع جدید درآمدی، توسعه فروش خارجی (اربابرجوعان خارجی) و بهبود فروش حاصل از اربابرجوعان.
3) اولویتبندی مؤلفههای استراتژیهای مشتری در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج حاصلشده نشان داد در سطح اطمینان 99 درصد پاسخدهندگان برای این استراتژیها اهمیت یکسانی قائل نیستند و بر اساس دیگر نتایج آن مشخص شد که الویت این عوامل بهصورت زیر است: بهبود کیفیت خدمات به اربابرجوع، افزایش وفاداری اربابرجوعان و تأمین بهموقع خدمات مورد انتظار مشتریان.
4) اولویتبندی مؤلفههای استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج حاصلشده نشان داد در سطح اطمینان 99 درصد پاسخدهندگان برای این استراتژیها اهمیت یکسانی قائل نیستند و بر اساس دیگر نتایج آن مشخص شد که الویت این عوامل بهصورت زیر است: شناسایی نیازهای مهم اربابرجوعان و تمرکز بر آن، همکاری انحصاری اربابرجوعان با سازمان، توسعه شبکه خدماترسانی، ارائه خدمات باقیمت رقابتی، توسعه فرایندهای کنترل کیفی و ایجاد تسهیلات کلیدی برای اربابرجوعان کلیدی.
5) اولویتبندی مؤلفههای استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی در حوزه مدیریت ارتباط با بیمهشدگان
نتایج حاصلشده نشان داد در سطح اطمینان 99 درصد پاسخدهندگان برای این استراتژیها اهمیت یکسانی قائل نیستند و بر اساس دیگر نتایج آن مشخص شد که الویت این عوامل بهصورت زیر است: ترویج مشتری مداری در سازمان، ارتقای تخصص کارکنان جهت رفع نیازهای اربابرجوعان و توسعه کانالهای ارتباطی و اطلاعاتی یا کلیه اربابرجوعان.
6-پیشنهادها و راهکارها
با توجه به نتایج بهدستآمده از تحلیل و آزمون فرضیهها، مطالعات گسترده و مراجعات محقق و افزون بر اینها، راهنماییهای اساتید محترم، پیشنهادهای زیر ارائه میگردد:
1-6-توجه به استراتژیهای مالی
1-لازمه حركت بهسوی سازمان مشتري مدار توجه به متولي اصلي آن يعني واحد بازاريابي است و در این راستا وجود واحد مستقلي با عنوان بازاريابي ضروری است تا امور مربوطه را به انجام رساند، لذا پيشنهاد ميشود قبل از هر كاري براي راهاندازی واحد بازاريابي اقدام كنند (در صورت عدم وجود) و افراد مجرّب و كارآزمودهاي را در رأس اين واحدها بگذارند.
2-ایجاد بستر لازم جهت مدیریت و رسیدگی به شکایت مشتریان و کارکنان در راستای ارتباطات درونسازمانی (پایین به بالا).
2-6-توجه به استراتژیهای مشتری
1-بخشبندی مشتريان و اربابرجوعها بر اساس ارزش و سودآوریشان صورت گيرد و با هر بخش متناسب با ويژگيها و نيازهاي آن بخش برخورد شود.
2-جهت ارتباط نزدیکتر با مشتریان و اربابرجوعان سيستمها و ابزارهاي مديريت دانش براي یکپارچهسازی اطلاعات مشتري استفاده شود. همچنين پيشنهاد ميشود فناوريهاي لازم از قبيل سختافزار و نرمافزار CRMفراهم شود كه در همه نقاط تماس، اطلاعات در اختيار كاركنان قرار گيرد.
3-6-توجه به استراتژیهای مرتبط با فرایندهای داخلی
1-وب سایتها ابزارهاي نويني در راستاي خدمترسانی به مشتريان بوده و در هرلحظه ميتوانند با كمترين هزينه نيازهاي مشتريان را تأمین كنند، نظر آنها را موردبررسی قرار دهند و اطلاعرسانی موردنیاز را ارائه دهند.
2-استفاده از تجارب ديگر بخشها ازجمله بخش فناوري اطلاعات در حوزه مشتريان كليدي پيشنهاد ميگردد.
4-6-توجه به استراتژیهای مرتبط با رشد و یادگیری
1-یکی از عوامل مهم در این زمینه، فقدان آموزش نيروي انساني در مورد مشتري مداري و عدم استفاده از اصول مديريت ارتباط با مشتري است. به همين خاطر پيشنهاد ميشود كه آموزش كاركنان كه در نقطه برخورد با مشتري قرار دارند بسیار مورد توجه قرار بگیرد .
7-پیشنهادهایی برای پژوهشهای آتی و محققان دیگر
شناسایی و اولویتبندی استراتژیهای مدیریت ارتباط با بیمهشدگان در سایر شهرستانها و استانهای کشور و مقایسه نتایج آن با نتایج این تحقیق.
در اين پژوهش براي گردآوري دادهها فقط از ابزار پرسشنامه استفادهشده است. پيشنهاد ميشود پژوهشگران بعدي اين تحقيق را با استفاده از ابزارهاي مصاحبه و مشاهده انجام دهند.
8-محدودیتهای تحقیق
1-جامعهي آماري اين پژوهش شامل کارکنان و مدیران بخش بیمهای سازمان تأمین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان میباشد، لذا در تعميم نتايج رعايت جانب احتياط ضروري است.
2- در پژوهش حاضر جهت جمعآوري اطلاعات موردنظر فقط از پرسشنامه استفاده گرديد و روشهايي مثل مصاحبه و مشاهده ممكن است نتايج متفاوتي را به دست دهد.
3- پرسشنامهای بودن تحقیق و محدودیت ذاتی پرسشنامه گاها باعث میشود پاسخدهندگان آنچه را که به نظرشان صلاح میدانند جواب دهند نه آنچه را که واقعیت است.
تهیه و تنظیم:
1-دکتر محمد حسین یار احمد زهی /استادیار/دانشگاه آزاد اسلامی ،گروه مدیریت/ yarahmadzahi2000@yahoo.com
2-دکتر عبدالعزیز آبتین/ دانشیار/ دانشگاه آزاد اسلامی، ،گروه مدیریت abtin@cmu.ac.ir /
3-عبدالقادر چاکرزهی/ دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت فناوری اطلاعات/ a.chakerzahi@gmail.com
منابع:
1-حق شناس کاشانی، فریده و رستگاری، هدی. (1391). بررسی عوامل موثر ده گانه مدل لیندگرین در اجرای مدیریت ارتباط با مشتری در صنعت گردشگری مورد مطالعه: آژانسهای مسافرتی. پژوهشهای مدیریت منابع انسانی، دوره 2، شماره 4.
2-خرم آبادی، مهدی و هدایتی، بهروز. (1389). مدیریت ارتباط با مشتری. فصلنامه بانک صادرات ایران، سال یازدهم، شماره 53.
3-سالارزهی، حبیب الله و امیری، یاسر،1390، بررسی عوامل موثر بر استقرار فرایند مدیریت ارتباط با مشتری در شرکتهای بیمه. پژوهشهای مدیریت عمومی، سال چهارم، شماره 12، صص 144-131.
4-عاشوری، مریم؛ شریف خانی، مونا و تارخ، محمد جعفر،1393. توسعه مدل فرایندی مدیریت دانش مشتری با استفاده از سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری. فصلنامه رشد فناوری، سال دهم، شماره 40.
5-عباسی، محمدرضا و ترکمنی، محمد،1389، مدل نظری اجرای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM). بررسیهای بازرگانی، شماره 41، صص 34-19.
6-محرابی، جواد؛ بابای اهری، مهدی و طاعتی، مریم،1389، ارائه الگوی یکپارچه پیاده سازی مفهوم ارتباط با مشتری (CRM) در بانک ملت. مجله مدیریت توسعه و تحول، شماره 4، صص 71-61.
7-Brown, S. A. (editor) (2007).” Customer Relationship Management: A Strategic Imperative in the World of e-Business”. John Wiley & Sons.
8-Bojansrdjevic &Y. Dantas.Medeiros., Springer Netherlands, Volume .22., pp.877-894., 2008.
9-Bueren C.H. and Parasnis, G., 2011. From social media to social customer relationship management, Strategy & Leadership, Vol 39, No. 5, pp. 30-37.
10-Chen E. Mendoza, & Popovich Marius, Maria Pérez, Anna C. Grimn., Information and Software Technology, Volume 49, Issue 8, Pages 913-945.,2007.
11-Greenberg, P. (2010). The impact of CRM on customer insight. The Journal of Business and Industrial Marketing, 25(6), 410-419.
12-Gronross, C., 2005, Relational marketing challenges for the organization, Journal of Business Research, 46, 327-335.
13-J. Kim, E. Suh, H. Hwang, Journal of Interactive Marketing, Journal of Interactive Marketing, Volume 17, Issue 2., Pages 5-19., 2009.
14-Katrorr, T. Rogers., TQM Magazine., Vol.11 (3)., pp. 161–171.,2006.
15-Paniagua Jordi and Sapepa Juan, (2014). Business performance and social Media love or hate? Business Horizons, 1-10.
16-Sin, LYM, Tse, ACB & Yim, FHK 2010, ‘CRM: conceptualization and scale development’, European Journal of Marketing, vol. 39, no. 11/12, pp. 1264-90.
17-W. Stanton, R. Buskirk, R. Spiro, “Management of a Sales Force”, ninth ed., Mcgraw Hill/Irwin Series in Marketing, New York, USA, 2004.
18-Worhof&Langerck.(2009). “The Relationship between ECRM Implementation and E-Loyalty at Different Stages of Transaction Cycle: A Conceptual Framework and Hypothesis”. European and Mediterranean Conference on Information Systems. Izmir, Turkey, (CD-Proceedings).1-238.
[1] – این مقاله بر گرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد عبدالقادر چاکرزهی می باشد که در اردیبهشت 1395 در دانشگاه سیستان و بلوچستان دفاع گردید.
[2]- Dewoo ved at all
[3] – Worhof &Langerck
[4] – Katrorr, T. Rogers
[5] – Customer Relationship Management
[6] – Gronross, C.
[7] – Paniagua Jordi and Sapepa Juan
[8] – Greenberg, P.
[9] – Bueren et al
[10] – Kim et al
[11] – Chen & Popovich
[12] – Plessis & Boon
[13] – Sin, LYM, Tse, ACB & Yim, FHK
[14] – Harold Leavitt
[15] – Nicolett et al
[16]- Cohen
[17]- Morgan and Krejcie