ضرورت های لازم برای رشد و ارتقا بسیج

 

رهبر معظم انقلاب اسلامی چند روز قبل در اجتماع پر شکوه ده ها هزار نفر از فرماندهان بسيج، بسيج را مظهر ثبات، افتخار و ابهت نظام اسلامي برشمردند و توانایی های آن را کارگشاي عرصه هاي مختلف خواندند. ایشان ضمن اشاره به حضور قشرهاي مختلف مردم و چهره هاي برجسته علمي، فرهنگي، هنري، سياسي و اجتماعي در اين مجموعه افزودند: «توانايي هاي بسيج بايد همچنان رشد و ارتقا يابد». بسیج یك حركت اجتماعی است كه در هر جامعه ای با توجه به فرهنگ آن و به صورت های مختلف در اثر شرایط خاص بوجود می آید. این واژه ی مقدس که به لطف انفاس قدسی حضرت امام خمینی(ره) امروز تنها در لغت نامه و دایره المعارف انقلاب اسلامی یافت می شود حتی در دوران صدر اسلام و به هنگام حمله كفار و منافقین علیه اسلام نیز کارکردهای آن وجود داشته است. امام خمینی(ره) در این رابطه چنین می فرماید: «قضیه بسیج، همان مساله ای است كه در صدر اسلام بوده است این مساله جدید نیست، در اسلام سابقه داشته است و چون مقصد ما اسلام است، باید هر جوانی یك نیرو باشد برای دفاع از اسلام و همه مردم و هر كسی در هر شغلی كه هست مهیا باشد برای جلوگیری از كفر و هجوم بیگانگان». براین اساس و با عنایت به تغییراتی که در مناسبات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی داخلی و بین المللی و تغییر جبهه ی مبارزاتی جنگ سخت به جنگ نرم رخ داده فهرست نیاز جامعه ی اسلامی به خدمات و برکات بسیج تغییر یافته است. لذا بسیج به عنوان عنصر فعال جامعه در قالب یک فرهنگ پویا و پایا و همچنین به مثابه یک سازمان منسجم و فراگیر برای پاسخگویی به نیازهای روز جامعه اسلامی می بایست مبانی فکری و ارزشی و توانایی های عملیاتی خود را رشد و ارتقا بخشد. برخی از مهمترین راهکارها و بایسته های بسیج برای تحقق این امر عبارتند از: 

نشاط کاري و اطاعت آگاهانه: بدون تردید اطاعت و فرمانبرداری آگاهانه همراه با نشاط کاری در تفکر بسیجی جایگاه منحصر به فردی را به خود اختصاص می دهد زیرا در تفکر بسیج عنایت نهایی برای انسان، کسب رضایت معبود است و چنین غایتی جز با فرمانبرداری مطلق از اوامر الهی که همانا عمل به تکلیف معین شده از سوی امام و ولی فقیه در زمان غیبت است، حاصل نمی شود.
تداوم پایبندی به الزامات اخلاقي، عملي و اجتماعي: وفاداری به ارزش های اخلاقی، عملی و اجتماعی که بسیج بر اساس آن شکل گرفته است زمينه ساز رشد و تعالي مستمر بسيج می باشد. رشد و  تقويت صبر، گذشت و تواضع، افزايش ظرفيت هاي دروني، داشتن جنبه، تعامل صحيح با محيط و جامعه و تلاش بي وقفه براي خدمت از جمله الزاماتي است که مي تواند مجموعه بسيج را در پيشبرد اهداف کشور، از تأثيرگذاري روزافزون برخوردار سازد.
تجهیز به مبانی علمی و فناوری: بسیج برای مبارزه با دشمن در عصر دانش نیازمند آن است که خود را به جدیدترین مبانی علمی و فناوری روز مجهز نماید. ترور دانشمندان هسته ای کشور نشان می دهد امروز بزرگترین خار در چشم دشمنان ایران اسلامی توسعه ی فعالیت های علمی است از این رو بسیج همگانی به سوی تجهیز جامعه به مبانی علمی و فناوری امری ضروری و از بایسته های رشد و ارتقا بسیج است.
پرهیز از افراط و تفریط: دفاع از مقدسات و ایدئولوژی اسلام ایجاب می كند كه در مقابل خطرات به گونه ای منطقی و شیوه ای صحیح برخورد نماییم. تفکر بسیجی برای دستیابی به رشد و ارتقا مستمر به دور از هرگونه افراط و تفریط آنگاه که سخن دفاع از کیان اسلام، عزت مسلمین و حقوق مستضعفین در میان باشد به مصداق آیه شریفه ی “اشداء علی الکفار”صیقل دهنده شمشیر عدالت جو و ظلم ستیز رزمندگان و استحکام بخش گام های استوار همراهان و یاران خواهد بود. از طرف دیگر در زمان ارتباط با مردم رفتاری محبت آمیز و به دور از تکبر دارد. اصولاً آنچه بوی تکبر، خودبینی، افراط و تفریط می دهد از فرهنگ متعالی بسیج و تفکر بسیجی فاصله بسیاری دارد زیرا بسیجی پیش از هر چیز با تدبیر و درایت همه تندروی ها، کاهلی ها و سدهای منیت و خودبینی را در هم می شکند.
توسعه عناصر قدرت آفرین در ساخت درونی نظام: بسیج برای ایجاد بستری گسترده و سامانه ای منظم جهت رشد و ارتقا نیازمند ایجاد زیر ساخت و تشکیل عناصر و شبکه های مختلف قدرت آفرین در ساخت درونی نظام است. که در این راستا می بایست توسعه شبکه هاي صالحين، پایگاه های سازندگی و مقاومت، ستادهای امر به معروف و نهي از منکر، گروه های محروميت زدايي و کارآفريني، اندیشکده ها و پژوهشگاه های علمي، نخبگاني و اقشاري و ورزشي را مورد توجه قرار دهد.
توجه به جامعه پذیری جوانان و نقش مردمی بسیج: جهت رشد و ارتقا بسيج در کشور بايد به اين نکته توجه داشته باشيم که بسيج يک نهاد نظامي صرف نیست. حتي مانند ساير نهادهاي نظامي رسمي هم نيست بلکه نهادي مردمي است که می تواند فراتر از جايگاه نظامي در زمينه هاي مختلف، فرهنگي، عقيدتي، تربيتي و علمي نقش بسيار ارزنده اي در آموزش جوانان و ساير اقشار جامعه داشته باشد. از اين رو نهاد بسيج با فعالیت ها و رویکردهای خود به عنوان يکي از عوامل جامعه پذيري جوانان و اقشار مختلف جامعه می تواند نقش تعیین کننده ای داشته باشد.
سخن آخر این که بسيج حركتي آگاهانه، منظم و فراگير در جامعه، برای دستیابی به اهداف متعالی است. مقصود این جمله آنست که بسیج در ذات خود دارای ویژگی هایی است که توجه مستمر به آن از بایسته های رشد و ارتقا است. بر این اساس اولين ويژگي بسيج، «حركت» است. تفكر بسيجي با ركود و بي‌تحركي تناسب ندارد. دومين ويژگي اينكه حركتي «سريع و توفنده» است. كساني كه در جامعه حركتي كند دارند، هرچند ساكن نيستند بسيجي نيز به شمار نمي‌آيند. ويژگي سومِ حركتِ بسيج، «انتظام، فراگيری و جمعي بودن» آن است. اگر فرد يا گروهي كوچك، حركتي سريع انجام دهند، اين حركت بسيج نيست؛ بلكه بسيج يك حركت سريع فراگير و درعین حال انتظام یافته در جامعه است. ويژگي چهارمي كه مي‌توان در اين مفهوم شناسايي كرد، هدفمندي و انگيزه داشتن است. حركت بسيجي يك حركت كور به سوي هدفي نامعين نيست بلكه حركتي باانگيزه به سوي يك هدف مشخص و شناخته شده است. و ويژگي آخر «فداكاري» است. بسيجي براي رسيدن به هدف بلندي كه برگزيده اهل مجاهدت و فداکاری است، همه چيز را كوچك مي‌شمارد، و در راه تحقق آن هدف، از بذل مال و جان و تمام تعلقاتش مضايقه‌اي ندارد که در این راستا شهدای انقلاب اسلامی بهترین الگو و نمونه اند.
سرمقاله روزنامه خراسان – مورخ پنج‌شنبه 1392/09/07 شماره انتشار 18562
نويسنده: مهدي ياراحمدي خراساني mahdiyarahmadi@gmail.com

http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=1&year=1392&month=9&day=7&id=5402187

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *