آیا تا بحال به مدیریت زمان فکر کرده اید؟ و اینکه ما در زندگی چقدر فرصتها را از دست می دهیم؟ آری ؛ فرصتها بسان ابر در گذرند…! خداوند نعمتهای بیشماری به ما داده که ما آنها را می بینیم و سعی ما بر آن است که از آنها درست استفاده کرده و اصراف نکنیم. اما انگار زمان تنها نعمتی است که ما نه آن را می بینیم و نه به درستی از آن استفاده می کنیم بلکه فقط گذر آن را حس می کنیم، و این نیز نوعی اصراف است. یعنی زمانی که ما آن را در دست داریم به فکر استفاده ی صحیح از آن نیستیم ، تا اینکه تاریخ مصرفش تمام می شود و آن موقع است که با خود می گوییم : ای کاش…
انسان که اشرف مخلوقات بر روی زمین است چرا باید از ارزشمندترین سرمایه ی وجودی خود که زمان است ، بهره وری مناسبی نداشته باشد؟
ارزش وقت و زمان به قدری است که پروردگار عالم هستی بارها با کلماتی نظیر: والعصر ، والفجر ، والیل و… به آن قسم یاد کرده و بهترین مخلوقاتش را به بهره وری از زمان و وقت تشویق نموده است.
آری، زمان از پیدایش خلقت وجود داشت. اما شاید مقتضیات زمان اجازه ی فکر کردن در مدیریت این سرمایه ی گرانبها را به کسی نمی داد.
و امروز با پیشرفت روز افزون علم ما به فکر برنامه ریزی کارها و فعالیتهای روزانه افتاده و گاهی مجبوریم آنها را به دیگری محول کرده یا در زمان دیگری انجام دهیم.
و این مسئله ی حیاتی ما را به این فکر وامی دارد که “چطور می توان زمان را در اختیار خود قرار داد؟”
بزرگترین مدیر اسلام، امیرمومنان علی علیه السلام در این باره می فرمایند: از دست دادن فرصت (اقدام ننمودن به کار در وقت مناسب باعث) غم و اندوه است. (نهج البلاغه،حکمت114)
و درجایی دیگر فرصتها را به ابر گذرنده تشبیه کرده وما را به استفاده از فرصتهای نیکو تشویق می کنند. (نهج البلاغه،حکمت 20)
به این بیندیشیم که ما چقدر در این سالهای زندگی افسوس گذشته را خورده ایم !
و بیایید از این لحظه به جای افسوس خودن به گذشته به امروز بیاندیشیم و«امروزهای دیگررا فدای دیروزها نکنیم » و با این کار کوچک گامی عظیم در اصلاح الگوی مصرف برداریم.
امام حسن علیه السلام در حدیثی می فرمایند: فرصت زودگذر و دیر بازگشت است (بحارالانوارج78 ص113)
احتمالا شما هم بارها آرزو کرده اید که ای کاش می توانستید زمان را به عقب برده و کاری را که می خواستید به بهترین نحو انجام دهید، اما این امکان وجود ندارد و باید منتظر فرصتهای بعدی بود.
متاسفانه با خوشبختانه فرصتها تکرار ناپذیرند پس ما باید از فرصت باقیمانده درست استفاده کنیم و با برنامه ریزی مناسب، کارهای مهم و ارزشمند را فدای کارهای بیهوده نکنیم.
فرصت نه به تدبیر بدستت آید دشوار و نفسگیر بدستت آید
فرصت به مثل شبیه تیر است و کمان زودت برود، دیر بدستت آید